Hastalar Risalesi (Mukayeseli)

Bediüzzaman Said Nursî

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Eğer hastalık olmazsa, sıhhat ve âfiyet, gaflet verir, dünyayı hoş gösterir, âhireti unutturur. Kabri ve ölümü hâtırına getirmek istemez.
Sayfa 6 - Hayrat NeşriyatKitabı okudu
Ey âh ü enîn eden hasta! Hastalığın suretine bakıp "Ah!" eyleme, ma'nâsına bak, "Oh!" de! Eğer hastalığın ma'nâsı güzel birey olmasa idi, Hâlik-ı Rahîm en sevdiği ibâdına hastalıkları vermezdi. Halbuki, hadis-i sahihte vardır ki, اَشَدُّ النَّاسِ بَلاَءً اَلْاَنْبِيَۤاءُ ثُمَّ اْلاَوْلِيَۤاءُ، ثُمَّ اْلاَمْثَلُ فَاْلاَمْثَلُ -ev kemâ kal- yani, "En ziyâde musibet ve meşakkate giriftâr olanlar, insanların en iyileri, en kâmilleridirler." * *el-Münâvî, Feyzü'l-Kadîr, 1:519, no: 1056; el-Hâkim, el-Müstedrek, 3:343; Buharî, Merdâ: 3; Tirmizî, Zühd: 57; İbni Mâce, Fiten: 23; Dârimî, Rikâk: 67; Müsned, 1:172, 174, 180, 185, 6:369.
Sayfa 21 - Hayrat NeşriyatKitabı okudu
Reklam
Gelecek günler ise madem daha gelmemiştir, o günlerde çekilecek hastalığı veya musibeti şimdiden düşünüp sabırsızlık göstermek, şikâyet etmek ahmaklıktır. "Yarın, öbür gün aç kalacağım, susuzluk çekeceğim." deyip sürekli yemek, su içmek ne kadar ahmakça bir divanelikse; aynen öyle de, gelecek günlerdeki, henüz var olmayan musibetleri ve hastalıkları düşünüp üzülmek, sabırsızlık göstermek, hiçbir mecburiyet olmadığı halde kendi kendine zulmetmek öyle bir ahmaklıktır ki, insanın şefkat ve merhamete liyâkatini ortadan kaldırır.
Hem merakın kendisi de bir hastalıktır. Onun ilacı, hastalığın hikmetini bilmektir. Madem hikmetini ve faidesini bildin; o merhemi meraka sür, kurtul. "Âh!" yerine "Oh" de; "Vâ esefâ!" yerine, اَلْحَمْدُ ِللهِ عَلٰى كُلِّ حَالٍ de!
Sayfa 16 - Hayrat NeşriyatKitabı okudu
Evet, nasıl ki, şükür ni'meti ziyâdeleştirir. Öyle de şekvâ, hastalığı, musibeti tezyîd eder.
Sayfa 16 - Hayrat NeşriyatKitabı okudu
Ey hastalık sebebiyle ibâdet ve evrâdından mahrum kalan ve o mahrumiyetten teessüf eden hasta! Bil ki, hadîsçe sâbittir ki, "Müttakî bir mü’min, hastalık sebebiyle yapamadığı daimî virdinin sevabını, hastalık zamanında yine kazanır." * *Buharî, Cihad: 134; Müsned, 4:410, 418.
Hayrat NeşriyatKitabı okudu
Reklam
Ey şekvâcı hasta! Senin hakkın şekvâ değil şükürdür, sabırdır. Çünkü senin vücûdun ve a'zâ ve cihâzâtın, senin mülkün değildir. Sen onları yapmamışsın, belki başka tezgâhlardan satın almamışsın. Demek onlar başkasının mülküdür. Onların mâliki, mülkünde istediği gibi tasarruf eder.
Sayfa 7 - Hayrat NeşriyatKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.