Mart 2019

How It Works Türkiye - Sayı 5

How It Works Türkiye

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Glütensiz Gıdalar Sağlıklı mı Sağlıksız mı?
Pirinç, patates, tapyoka, buğday çimi ve diğer glütensiz tahıllar, süper market raflarında gitgide daha çok karşımıza çıkar oldu ama acaba bunlar standart ekmekten, bisküviden, kekten daha mı sağlıklı gerçekten? Bu ürünler buğday tükettiklerinde vücuda zarar veren bir bağışıklık tepkisi yaşayan, nüfusun çok küçük bir kısmı için güvenli bir alternatif oluşturuyor. Ancak çölyak hastası değilseniz, glüten alerjinizde yoksa buğdaydan sakınmak hem gereksiz hem de muhtemelen sağlıksız. Tam buğday ürünler B vitamini ve lif bakımından zengin oysa glütensiz alternatiflerin genelde alışılmadık tadını ve kıvamını telafi etmek için fazladan yağ ve şeker ekleniyor.
Doğan Burda Dergi Yayıncılık
KÖPEKBALIKLARI KANSERE YAKALANMAZ MI? Köpekbalıkları da kesinlikle kansere yakalanıyor ama kıkırdaklarındaki angiogenin adlı inhibitör bileşiğin tümörlerin büyümesini engellediğini gösteren kanıtlar var.
Reklam
10 süper yiyecek efsanesini çürütüyoruz - Manşetlerin ardındaki gerçek “Baharatlı yiyecekler ömrü uzatıyor” Çinli araştırmacılar 2015’te yarım milyon kişiyi kapsayan bir araştırma yayımlayarak haftada birkaç defa baharatlı gıda yiyenlerin ölme olasılığının, yemeyenlerinkinden daha düşük olduğunu iddia etti. Ama siz kırmızı biber stoklamadan önce hemen belirtelim ki korelasyon ile sebep sonuç ilişkisi aynı şey değil. Sırf iki şey aynı kalıba uyuyor diye aralarında doğrudan bir bağlantı olması gerekmiyor. Araştırmanın yazarlarının da belirttiği gibi, sonuçları etkileyen daha nice sebep olabilir. Örneğin yeme hızı ve mide yanmasını hafifletmek için yenen pirinç miktarı tamamen farklı şeyler. Bu karmaşık durumu çözmek için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.
Yaş sınırımız var mı? 2010 da dünya nüfusunun %8 kadarı 65 yaşın üstündeydi. 2050’de bu rakamın %16’ya, yani 1,5 milyar insana yükselmesi bekleniyor. Fakat insan ömründeki bu şaşırtıcı artışa rağmen, insanın üst yaş sınırında son 2.000 yıldır çok küçük bir değişim yaşandı. Eskiden de yetmişli yaşlarına kadar yaşayan insanlar vardı. Brian Kennedy şöyle diyor: “Ortalama yaşam beklentisi büyük hızla artıyor. Ama bu sadece ortalama. Maksimum yaşam süresini artırıp artıramayacağımız hâlâ belirsiz.”
10 süper yiyecek efsanesini çürütüyoruz - Manşetlerin ardındaki gerçek “Yağlı balıklar beyin gücünü artırıyor” Yağlı balıklarda bulunan omega 3 ve omega 6 yağ asitleri bizler için faydalı ama bunların beyin gücünü artırdığı iddiası bilimsel kanıtlarca desteklenmiyor. Yaşlılarda balık yağı takviyesinin etkisini araştıran iki yıl süreli bir çalışma, bilişsel işlevlerde hiçbir fark tespit edemedi ve 2006’da gözden geçirilen kanıtlar omega 3’ün demans (bunama) konusunda herhangi bir yararının olmadığını ortaya koydu. Omega 3’ün belleği iyileştirdiğini iddia eden araştırmalardan biri, aslında bu yağın beyni oksijensizliğe karşı koruyup korumadığını ölçüyordu ve bellek testi bile içermiyordu.
HER YIL KAÇ KİŞİ KÖPEKBALIĞI SALDIRISINA UĞRUYOR VE ÖLÜYOR? Son on yılda tüm dünyada köpekbalığı saldırısı sonucu ölen insan sayısı ortalama yılda beş. HER YIL KAÇ KÖPEKBALIĞI İNSANLAR TARAFINDAN ÖLDÜRÜLÜYOR? Her yıl yaklaşık 100 milyon köpekbalığı insanlar tarafından öldürülüyor. Bunun bir kısmı zevk için, büyük kısmıysa ticari. Köpekbalığı yüzgeci çorbası yapılıyor ve Avustralya'nın Victoria eyaletinde balık ve patates kızartması genelde köpekbalığından hazırlanıyor.
Reklam
"Bilinci yaratmaya sandığınızdan yakın olabiliriz"
Sayfa 27
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.