Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sovyetler Birliği'nin Çöküşünün Arka Planı

İhanete Uğrayan Sosyalizm

Thomas Kenny

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Sovyetler Birliği’nde
Herkese, anaokulundan başlayan ve ortaöğretim (genel, teknik ve mesleki), üniversite ve akşam okulları ile devam eden ücretsiz eğitim hakkı verilmişti. Eğitimin ücretsiz olmasının yanında, ortaöğretim sonrasında öğrencilere, yaşam giderlerini karşılamaları için burs veriliyordu. Herkese ücretsiz sağlık hizmeti veriliyordu; kişi başına düşen doktor sayısı ABD'dekinin iki katı düzeyindeydi.
Sayfa 21 - Devlet (…) temel gıda maddeleri ile barınma harcamalarını karşılıyordu. Kiralar, aile bütçesinin yalnızca yüzde 2-3'ü tarafından, su ve diğer kamu hizmetleri ise (elektrik, telefon vb.) yüzde 4-5'i tarafından karşılanabiliyordu.Kitabı okudu
UNESCO'ya göre Sovyet yurttaşları dünyadaki diğer bütün insanlardan daha fazla kitap okuyor ve daha fazla film seyrediyordu. Her yıl müzeleri ziyaret eden insanların sayısı toplam nüfusun neredeyse yarısına denk geliyor; tiyatrolara, konserlere ve diğer etkinliklere giden insanların sayısı da toplam nüfusun üzerine çıkıyordu.
Reklam
Sovyetler Birliği'nin elde ettiği başarılar kısaca gözden geçirildiğinde bile, nelerin kaybedildiği açıkça ortaya çıkmaktadır. Sovyetler Birliği yalnızca eski düzenin sömürücü sınıflarını ortadan kaldırmakla kalmadı; aynı zamanda enflasyon, işsizlik, ırksal ve ulusal ayrımcılık, aşırı yoksulluk ile servet, gelir, eğitim ve fırsat eşitsizliklerine son verdi.
Sovyet sosyalizminin çöküşüne ilişkin yapılacak herhangi bir açıklamanın merkezine, Mihail Gorbaçov'un politikaları oturmalıdır. Gorbaçov 1985 yılında, uzun süredir devam eden sorunlarla karşı karşıya olan bir ülkeyi devraldı; ve çok kısa bir süre içerisinde durumu daha da kötüleştirerek, sistem çapında bir krize dönüştürdü.
Sayfa 110Kitabı okudu
Aslında, kapitalizm ve emperyalizmin egemen olduğu bir dünyada sınıf mücadelesinin bittiği düşüncesi ya da sosyalist devlet içerisinde sona erdiği düşüncesinin kendisi, ideolojik düzlemde sınıf mücadelesinin bir şekilde tezahür edişidir.
Sayfa 260Kitabı okudu
Dışarıdan bakanlar genel olarak, Sovyetler Birliği tek partiye sahip olduğu için siyasi düşüncenin tek parçalı olduğunu ve siyasi tartışmanın bulunmadığını varsaymaktaydı. Bu, hiç de gerçek olmayan bir değerlendirmeydi.
Sayfa 34 - “Bu, hiç de gerçek olmayan bir değerlendirmeydi. Sovyet Komünist Partisi, devrim öncesinden başlayarak, her zaman birden fazla eğilimi barındırmıştı.”Kitabı okudu
Reklam
Sovyet sosyalizmi yegâne olası sosyalist düzeni oluşturmuş da değildi. Bununla birlikte, Marx'ın tanımladığı biçimiyle sosyalizmin özünü barındırıyordu: Burjuva mülkiyetini, "serbest piyasa'yı ve kapitalist devleti yıkarak bunların yerine kolektif mülkiyeti, merkezi planlamayı ve işçi devletini koymuş olan bir toplum yaratılmıştı. Üstelik, bütün yurttaşlar, özellikle de fabrikalarda ve çiftliklerde çalışan işçiler için daha önce eşi benzeri görülmemiş bir eşitlik, sağlık hizmeti, barınma, eğitim, istihdam ve kültür düzeyine erişilmişti.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.