Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İkinci Dünya Harbinde Fransa'da Trajedi

Andre Maurois

İkinci Dünya Harbinde Fransa'da Trajedi Gönderileri

İkinci Dünya Harbinde Fransa'da Trajedi kitaplarını, İkinci Dünya Harbinde Fransa'da Trajedi sözleri ve alıntılarını, İkinci Dünya Harbinde Fransa'da Trajedi yazarlarını, İkinci Dünya Harbinde Fransa'da Trajedi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Demokrasiler uzun süre devam etmek istiyorlarsa, kendilerini yaratan görüşlere sadık kalmalılar.
Kastaş YayınlarıKitabı okudu
Demokrasiler uzun süre ayakta kalmak istiyorlarsa, kendilerini yaratan temel görüşlere sadık kalmalılar.
Kastaş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Alman radyosu alay ediyordu: "İngilizler mi, bildikleri tek askeri harekât geri çekilmektir. Yakında gazetelere demeçler veririler; Majestelerinin donanması geri çekilirken nasıl tek bir İngiliz askerinin bile burnu kanamadığını söylerler."
Kastaş YayınlarıKitabı okudu
Alman propagandası İngilizlerin zafiyetinden yararlandı. Fransızlara; "İngilizlerde asker yok; ellerindeki son Fransıza dek savaşacaklar." diyorlardı.
Kastaş YayınlarıKitabı okudu
Eşimle Paris'in en sevdiğimiz yerlerini gezmeye karar verdik. Belki de buraları son defa görüyorduk. Invalides'e, Seine kıyılarına, Dauphine Meydanı'na ve Notre Dame'a veda ettik. Paris bize hiç bu kadar güzel görünmemişti. Mavi gökyüzü, yumuşak hava, gündelik yaşantı... Sanki dünyanın sonu gelmemişti.
Kastaş YayınlarıKitabı okudu
Süvari teğmeni De Jumilhac
Savaşta en kötü şey ilk tecrübenizin başarısızlıkla sonuçlanmasıdır. Genç bir yarış atı, koşularda, hiçbir zaman yenilememeli. Eğer yenilirse alışkanlık edinir, özgüvenini kaybeder ve hep geride kalır.
Kastaş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Paul Reynaud
Fransız gençliğinin kendi kaderi ile başbaşa kaldığı bir zamanda sadece o gençliğe seslenmesini bildi. "Gençlik, nasıl bir Fransa istiyorsun?" başlığını taşıyan bir siyasi broşür hazırladı.
Kastaş YayınlarıKitabı okudu
Eğitim alanlarında taburdan* daha büyük hiçbir birlik yoktu. Sadece Kanadalı tümen** vardı. Yaşlı başçavuşlar piyadelere hala süngü savaşını öğretiyorlardı. Oysa savaşta bu eğitimin hiçbir yararı olmayacaktı. Tank okulun eğitimi nispeten daha iyidi. Ancak tanklar eski ve yetersizdi. * Tabur, bir yarbay ya da binbaşının komuta ettiği, bölükten büyük, alaydan küçük askeri taktik birliktir. Günümüz ordularında ana silahlarına göre tank taburu, piyade taburu, topçu taburu gibi tabur sınıfları bulunmaktadır. Hava kuvvetlerinde tabur, genellikle filo olarak adlandırılır. ** Modern ordularda herhangi bir harekatı kendi başına bağımsız olarak yapabilmek için gerekli tüm silahları ve hizmetleri bünyesinde barındıran en küçük askeri birliktir. Mevcudu genelde 10,000 ile 20,000 kişiden oluşur ve bir tümgeneral komutasındadır. Çeşitli harekât şekillerine göre tümenler temelde zırhlı tümenler ve piyade tümenleri olmak üzere iki biçimde teşkilatlandırılırlar. Piyade tümenleri ise personelin ve malzemenin sevk araçlarına göre motorize ve mekanize olarak yapılandırılırlar.
Kastaş YayınlarıKitabı okudu
"Savaşta en önemli şey hızdır." diyordu General Giraud. Fas cephesindeydik. Bir dağın tepesinde ulaşılmaz görünen bir kabileye saldırmam gerekiyordu. İstihkam birlik komutanını çağırdım ve dedim ki: "Karşıdaki şu sarp duvarı görüyorsunuz ya. Güzel. Motorlu araçların üç günde tepeye varmalarını sağlayan bir yol yapacaksınız." Saygısını bozmadan kesin bir tonla cevap verdi: "Bunu yapmamız imkansız, sir. Böyle iş üç günde değil üç ayda biter." "iyi" dedim. "Madem ki bu iş imkansız, siz bu işi yapmak zorunda değilsiniz. Ben yaparım." Lejyoner bir albayı yanıma istedim. Yol için bir plan çizdim. Tüm adamlarını ve komşu alayların askerlerini gece gündüz çalıştırmasını ve bu işi üç günde bitirmesini emrettim. Ve bitirdiler. Böylece beni hiç beklemeyen düşmanı, burnumuz kanamadan altettik. Olaylardan şu dersi çıkardım: "Savaşta en başarılı şaşırtmaca, imkansız gibi görülen bir işi süratle başarmaktır. (Bkz. İstanbul'un fethi-1453)
Kastaş YayınlarıKitabı okudu
Herkes Maginot hattının* caydırıcı gücünden emindi. Hitlerin ancak Hollanda'ya saldırabileceği düşünülüyordu. Romanya da ihtimal dâhilindeydi. Ancak uzmanlar Hitlerin bu iki ülkeye de saldırmakta tereddüt edeceği kanısındaydılar. Hollanda Almanya'nın tek dayanağıydı. Romanya ise akaryakıtının fazlasını zaten Reich'a veriyordu. Aşırı iyimserlik egemendi. Sözde, Almanya, bu yaz hiçbir şeye teşebbüs etmeyecek, biz de zamandan istifade ederek 1941'de hava kontrolünü ele geçirecek, 1942'de de Siegfried hattından**, yeterli tank ve ağır toplarla saldırıya geçecektik. Ne yazık ki "Onların saldırılarını darmaduman edeceğim" diyen Hitler, sonunda başarılı oldu.
* I. Dünya Savaşı'nın sonrasında Fransa'nın, tekrar işgal edilmeyi önlemek amacıyla Almanya sınırına kurduğu 240 km'lik savunma hattı. Fransızlar için büyük bir fiyasko olmaktan öteye geçemedi. **Hollanda'nın doğu sınırından İsviçre'ye kadar uzanan AKitabı okudu
27 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.