Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İktidarı Anlamak

Noam Chomsky

İktidarı Anlamak Gönderileri

İktidarı Anlamak kitaplarını, İktidarı Anlamak sözleri ve alıntılarını, İktidarı Anlamak yazarlarını, İktidarı Anlamak yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Seyirlik sporların başka faydalı işlevleri de vardır. Öncelikle insanlarda şovenizm duygusu yaratmanın mükemmel bir yoludur. Hayatın erken evrelerinde tümüyle irrasyonel olan bu tür bağlılık duyguları geliştirirsiniz, sonra bunlar kolayca başka alanlara aktarılır. Cok iyi hatırlıyorum, lisedeyken birdenbire kafamda bir şimşek çakıştı ve kendi kendime şunu sormuştum: Lise futbol takımının kanması beni neden ilgilendiriyor ki? Takımdaki kimseyi tanımıyom. Onlar da beni tanımıyorlar. Karşılaşırsak ne diyecem bilmiyorum. Neden ilgileneyim ki? Takım kazandığında neden bu kadar heyecanlanıyorum ya da kaybettiğinde neden bu kadar üzülüyorum?
Herkesin dâhil olduğu yapılardan birisi de akrabalık ilişkileridir; dolayısıyla bu ilişkiler etrafında kendi karmaşık yapılarınızı kuruyorsunuz ve uzmanlar, teoriler vs. geliştiriyorsunuz.
Sayfa 150 - aramKitabı okudu
Reklam
Insanların sizinkiler kadar iyi fikirleri yoktur, bu yüzden ortaya çılgın fikirler atmanız gerekir.
"Entelektüel" derken aklını kullanan insanları kastediyorsanız, o zaman hemen söyleyeyim, bu insanlar toplumda her yerde karşımıza çıkar. Ama eğer "entelektüel" derken özel bir sınıfa mensup, düşünce empoze etme ve iktidar sahipleri için düşünsel bir çerçeve oluşturma işiyle uğraşan, herkese neye inanmaları gerektiğini anlatan kişileri kastediyorsanız, evet, bu farklı bir şey. Bu insanlara "entelektüel" deniyor, ama aslında toplumun dogmatik doğrularını desteklemekle görevli seküler rahiplere benziyorlar. Bu bağlamda halk da entelektüel karşıtı olmalı, bence bu sağlıklı bir tepki.
İşte kültür sizin için bu türden "kahramanlar" yaratır. Ortada elde edilebilecek bir konum ya da ele geçirilecek bir iktidar olduğu zaman ortaya çıkarlar, halk hareketlerini kendi kişisel iktidar yolculukları için istismar etmeye çalışırlar ve böylelikle halk hareketlerini marjinalleştirirler. İşler istedikleri gibi gitmezse, o zaman başka bir şeyle uğraşmaya başlarlar: İşte "kahraman" budur.
148 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.