İlahi Hitabın Tabiatı

Nasr Hamid Ebu Zeyd

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Söz gelimi, bazıları gerçek kurtuluşumuzun, fert ve toplum hayatındaki en ince ayrıntıya varıncaya kadar, ekonomik, sosyal ve siyasal hayatımızın tamamına İslami hükümleri tatbik etme ve hakim kılmada ifadesini bulan bir İslam’a dönüşle mümkün olacağı kanaatini taşımaktadır. Fakat bu görüş sahipleri, her ne kadar, burada anılmasında yarar olmayan birtakım faktörlere bağlı olarak, gününüzde sesi en gür çıkan kesini temsil etseler de, bize ekonomik, sosyal ve siyasal değişime ilişkin hemen hiçbir tümel anlayış ve tasavvur sunamamaktadırlar.
Kur'an mesajı, sosyal ve tarihsel olan alıcıya, sosyal ve tarihsel bir dille sunulmuş olduğuna göre, bu mesajın anlaşılması ve çözümlenmesi için beşere ait yöntemlerin dışında bir yöntemden söz etmek olası değildir.
Türkçe Baskıyı Sunarken
Reklam
İman zaafiyeti ile akli ve fikrî plandaki direnç eksikliğinden kaynaklanan endişe, yalnızca Kur'an'ın ve Kur'an tarihinin değil, aynı zamanda bütün bir gelenek ve tarihin bilimsel olarak incelenmesinin önünde duran engeldir. Kur'an tarihi üzerinde inceleme yapmak ve standardizasyon süreci ile bu sürecin ardından gerçekleşen kıraatle ilgili düzenlemeler sonrasında Kur'an'ın geçirmiiş olduğu değişimleri gözlemlemek, egemen dinî düşüncemizde, giriş yasağı bulunan alanlardan kabul edilir.
Nesnel, bilimsel ve tamamen tarafsız bir biçimde değerlendirildiğinde, dinî metinler -ki Kur'an da bu metinlerden biridir-, evvelemirde, tasvirî ve temsilî (anlatısal ve şiirsel) yapılara sahip dilsel metinler değil midir?
Türkçe Baskıyı Sunarken
Abdulkâhir Cürcânî, başta Kâdî Abdulcebbâr el-Esebâdî olmak üzere, sadece kendinden önceki alimlerin ortaya koydukları çalışmalardan değil, aynı zamanda Yunanlı Aristo'nun Şiir ve Retorik isimli eserlerindeki birikimlerinden de istifade ettiğine göre, biz çağdaş araştırmacıların da 'dilbilim', 'yorum bilim' ve 'göstergebilim' ile ilgili çağdaş modern yöntemlerden ve bu yöntemlerin bize Kur'an'ı anlama ve tahlil etme noktasında sunduğu enstrüman ve argümanlardan yararlanmamız gerekir.
Türkçe Baskıyı Sunarken
Kur’anın Edebi Metin Olması
Edebi okuma yöntemi, yeni bir yöntem olmadığı gibi, dini metinlere dışarıdan zorla tatbik edilen bir yöntem de değildir. Gerçek olan şu ki, dini metinler, öncelikli edebi metinlerdir; çünkü bu metinler, muhatap üzerindeki etkilerini, büyük ölçüde üslup ögeleri ile şiirsel ya da anlatısal nitelikli dilsel form çerçevesinde icra ederler.
Reklam
Suyûtî’nin İtkân’ından
İlimler her ne kadar çoğalmış, doğuya ve batıya yayılmış olsa bile, (yine de) dibine ulaşılmayan bir deniz, zirvesine çıkmaya güç yetirilemeyen yüksek bir dağ gibidir. Bu yüzden, öncekilerin aklına gelmeyen bir takım bilgiler, pekala daha sonraki bir alim tarafından ortaya konulabilir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.