Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı

İlber Ortaylı

İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı Gönderileri

İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı kitaplarını, İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı sözleri ve alıntılarını, İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı yazarlarını, İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
1684 yılında Fransız elçisi Guilleragues'ın bir raporu bozguna uğramış ülkeyi tasvir ediyor: "Yüksek mevkideki kumandan ve görevliler devamlı değişmekte, idari otorite felce uğramaktadır."
18. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun Avrupa'daki gerilemesi, Avusturya'nın Balkanlar ve Doğu Akdeniz'deki siyasi- askerî gücünün sağlamlaşması ve ticari etkinliklerinin gelişmesiyle parallelik göstermektedir. Bu ticari yayılma bir kültürel etkinliği de birlikte getirirken, Osmanlı Avrupa'sındaki uzun süreli iktisadi, idari, askerî buhran, eyaletlerde de bir adem-i merkeziyetçi yönetimin kurumsallaşmasını gerekli kıldı. Bu süreç Balkanlar kadar Anadolu'da da idari yapının değişimine neden oldu.
Reklam
Balkanlar'daki ulusal uyanışta kilisenin öncülüğünü uzun süre elde tutabilmesinin asıl nedeni, kilise mensuplarının laik eğitim ve dünya görüşünü benimsemekteki yetenel ve becerileri olmuştur.
296 syf.
·
Puan vermedi
·
20 günde okudu
19. yüzyıl Osmanlısı, Tanzimat dönemi, Islahat Fermanları, II. Mahmut dönemi    modernleşme ve bunun devletteki ve toplumdaki etkileri, Osmanlının Avrupa, Rusya ve Ortadoğu ülkeleriyle siyasi ve ticari kıyaslaması  ve bu dönemde İmparatorluğun diğer devletlere göre ne kadar geriden geldiğimizi konu alan bir kitap. Aslında kitabın özeti bana göre sonunda şu şekilde verilmiş; Tanzimat devri tarihi her şeye rağmen önemli bir dünya parçasının bir geniş coğrafya üzerindeki kavimlerin tarihidir; kapanmış bir bilinç değildir, dramatik gelişmelerle halen yaşayan bir tarihtir.  (s. 275) İyi okumalar...
İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı
İmparatorluğun En Uzun Yüzyılıİlber Ortaylı · İletişim Yayınları · 20052,413 okunma
Tanzimat devri tarihi her şeye rağmen önemli bir dünya parçasının bir geniş coğrafya üzerindeki kavimlerin tarihidir; kapanmış bir bilinç değildir, dramatik gelişmelerle halen yaşayan bir tarihtir.
Sayfa 275Kitabı okudu
Yaygın olarak tekrarlanan bir yanlış da 1876 Anayasası'nın Belçika anayasasından uyarlanarak kaleme alındığıdır.
Sayfa 274Kitabı okudu
Reklam
20. yüzyıl başındaki milli edebiyat "milli" sözünü ve "milliyetçiliği" kullandığı için böyle nitelendiriliyor, yoksa öz ve biçim yönünden 19. yüzyıl Türk edebiyatından daha milli olduğu tartışmalıdır.
Sayfa 256Kitabı okudu
Türkiye'de kadının özgürlük için ödediği bedelin, Avrupa'lı kadınınki kadar ağır olduğu söylenemez.
Sayfa 252Kitabı okudu
Sanayileşen Avrupa'da kadın özgürlüğünün bedelini çok pahalı ödemiş, toplumsal hayatta yeni güçlüklerle karşılaşmıştır.
Sayfa 251Kitabı okudu
1.000 öğeden 881 ile 890 arasındakiler gösteriliyor.