Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İmparatorluk Olmanın Dayanılmaz Ağırlığı

Pal Fodor

İmparatorluk Olmanın Dayanılmaz Ağırlığı Sözleri ve Alıntıları

İmparatorluk Olmanın Dayanılmaz Ağırlığı sözleri ve alıntılarını, İmparatorluk Olmanın Dayanılmaz Ağırlığı kitap alıntılarını, İmparatorluk Olmanın Dayanılmaz Ağırlığı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Osmanlı fetihleri bir bakıma çığ düşmesi veya heyelanı andırır.
Sayfa 42 - Yeditepe Yayınevi
“Sultan Süleyman, Macaristan ve Erdel‘de izlediği siyasetle, haleflerinin vazgeçilmediği ya da vazgeçmek istemediği, bilakis ara sıra yeniden tatbik sahasına koyduğu, odağında Viyana’nın fethinin (ve Habsburg’ların yenilmesinin) yattığı bir program bırakmış oldu. 1593-94,1663-64 ve 1683 Osmanlı seferlerinin hedefi buydu.”
Sayfa 150 - Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
Reklam
15. yüzyılın başından itibaren, nasıl ki, Osmanlı imparatorluğu Macarların baş düşmanı haline geldiyse, Macar Krallığı da Osmanlıların gözünde ezeli bir hasım mertebesine yükselmişti. Osmanlı ilerleyişine set çekmeye muktedir yegâne kuvvet olarak Macaristan, 1453’ten sonra krallığı bir bakıma Bizans’ın veliahtı gibi gören Osmanlılar nazarında bütün Hristiyanlık âlemini temsil eder hale gelmişti. Dolayısıyla Osmanlı cihan hâkimiyetinin kurulması ve Roma İmparatorluğu’nun Osmanlılar eliyle ihyası - ki Yakındoğu’nun fethinden sonra Osmanlı siyasî düşüncesinin ana gayesi buydu.
II. Layoş’un (Lajos) Mohaç’ta ölmesinin ardından Macar tahtına iki kişi birden talip olmuştu: 10 Kasım 1526’da Macar tacını bir merasim eşliğinde kuşanan Erdel voyvodası Yanoş Zapolya (Janos Szapolyai) ve Habsburg hanesinden Avusturya arşidükü Ferninand. Ferninand, taht iddiasını kılıç zoruyla gerçektirmeye çalışıyordu ve görüşünüşe bakılırsa istediğini cebren koparmasına fazla bir şey kalmamıştı. Şöyle ki, İtalya’da Habsburglara karşı kurulan Cognac İttifakı ( Papalık, Venedik, Milano ve Fransa’dan oluşuyordu) imparatorluk birlikleri tarafından feci bir yenilgiye uğratılmışlar ve Roma, Şarlken tarafından ele geçirilmişti (1527). Bu gelişmeler, Bâbıâli ve Venedik’in vakit kaybetmeden bir birleşik cephede buluşmasına yol açtı.
Başlangıçta sefer ve savaşlar Osmanlı toplumunu baştan aşağı hareketlendiriyor ve başlıca iki amaca hizmet ediyordu: Toprak ele geçirip geçimlik kazanma veya daha talihli durumlarda servet edinme.
“15. yüzyıla gelindiğinde, askerî amaçlarla istihdam edilen Hristiyanlar akılalmaz rakamlara ulaşmıştı. (...) Balkanlar’ın neredeyse yarısının o veya bu isim altında (eflak, martolos, voynuk, akıncı, derbendci, şahinci vb.) Osmanlı harp mekanizmasının uzunları haline geldiği söyleniyordu.”
Sayfa 46 - Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
Reklam
“1552’de Macaristan’da çözülmeden kalan meseleler, hayatının son gününe değin Süleyman’ın yakasını bırakmadı. (…) Süleyman’ın siyasetine yön veren temel ilke, Erdel’i Habsburg güçlerinden temizleyip Zapolya hanesi varisi Yanoş Sigismund’a teslim etmekti.”
Sayfa 147 - Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
“Sultan Süleyman’ın saltanatının başlarında giriştiği sonu gelmez seferlerin muazzam maliyeti, imparatorlukta maddî değer taşıyan varlıkların o güne değin olmadığı kadar tafsilatlı bir şekilde araştırılıp bulunmasını zorunlu kılıyordu.”
Sayfa 145 - Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
“İkmal üslerini Viyana’ya yaklaştırmak isteyen Süleyman, 1541’de fethettiği Budin’i Macar topraklarındaki ilk Osmanlı beylerbeyliği (vilayet-i Budin) halinde teşkilatlandı.”
Sayfa 111 - Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
“1525 Şubatı’nda gerçekleşen Pavia Muharebesi’nde Şarlken’e esir düşen Fransa kralı, başına gelen talihsizliği bildirip sultandan Habsburgların gücünü kırmak için ordusunu Macaristan’a yollamasını rica ediyordu.”
Sayfa 89 - Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
38 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.