Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslam Mezhepleri Tarihi

Hasan Gümüşoğlu

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Tarihin farklı kültürlerinden ve değişik inançlarından gelen insanlar, diğerlerinin inancını, düşüncelerini, hayat tarzını ve dünya görüşünü merak etmiştir. Günümüzde ise değisen sosyo-ekonomik sartlar, farklı kesimlere mensup insanlar birbirleri ile münasebete zorlamaktadır. İlişkilerin sağlıklı olabilmesi için de diğer insanların itibar ettiği veya kıymet verdiği değerleri öğrenmek ayrıca bir zorunluluktur. Bu acıdan ait olduğu sosyal ve kültürel çevreyi bilmek. kisi için daha da ehemmiyet arz etmektedir.
Hz. Muhammed (s.a.v.), kendisine vahyedilen âyetleri ashâbina bildirir, belirli vahiy katiplerine yazdırır ve bazı sahâbîler de ezberlerdi. Ashâb-ı kiram, İslâmî hükümlerini Hz. Peygamberin izahları ve uygulamalarıyla tam ve doğru bir şekilde öğrendi. Hz. Muhammed'e (s.a.v.) imân edip onun sohbetinde bulunarak "sahâbî" olma şerefine nail olan Müslümanlar, vahye şahid olup, İslam'ı ilk kaynağından öğrenmişler ve İslam uğrunda en kıymetli varlıklarımı feda ederek, Hz. Allah'ın rzasını kazanmışlardır. Bu hususiyetlerinden dolayı ashâb-ı kiram, İslam'ın anlaşılmasında, anlatılması ve yaşanmasında örnek olduğundan sahâbenin uygulamaları, Kuran ve Sünnetten sonra İslâmi hükümlerin üçüncü kaynağını teşkil etmiştir.
Sayfa 4 - Kayıhan yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Ashâb-ı kiram, Resulullah'a (s.a.v.) olan yakınlıkları sebebiyle kalplerini kötü duygulardan arındırıp, onun sohbetin bereketi ile akîdelerini sağlam, imanlarını kuvvetli hale getirdikleri için, Fahr-i Kâinat'ın (s.a.v.) ifade ettiği esasları aynen kabul eder, şer'î hü kümlerin sebep veya hikmetini pek araştırmazlardı. Sahâbe, anlamadığı bir meseleyi veya yeni karşılaştığı bir hususu doğrudan Peygamber Efendimize (s.a.v.) sorar, ondan aldığı cevabi da te reddütsüz kabul edip icabını yerine getirirlerdi.
Eserin içeriğinde de göreceğiniz gibi. mezhep ve firkaların görüşlerini, düşünce ve inanç sistemlerini kendi kaynaklarına dayanarak belirttikten sonra o meselede Ehl-i Sünnet'e mensup âlimlerin izahlarına da yer verilmiştir. Bu sebeple konunun, bütün yönleri ile okuyucular tarafından daha doğru bir şekilde anlaşılmasına imkan saglanmistir.
"Bir taraftan farklı kimlikler, kültürel hayatın bir zenginliği kabul edilirken, diğer taraftan bu farklılıklar, savaşların ve huzursuzlukların kaynağı haline getirilerek, bundan faydalanmaya çalışılmaktadır."
Ashâb-ı kirâmın dinimizdeki değeri izaha ihtiyaç duymayacak derecede açıktır. Zira sahâbîler vahyin nüzulü ve hadis-i şeriflerin vuruduna şahit olmuşlar, Resûlullâh ile beraber bulunup ona arkadaşlık yapmışlardır. Sahâbe, dinin hakikatlerini herkesten çok daha iyi bir şekilde ilk kaynağından öğrenmiş, sonraki Müslümanlardan daha doğru Kur'ân ve Sünnetin mânasını anlayıp izah etmişlerdir. Onlar, İslâmî prensipleri uygulayıp, en güzel mânada İslâm'ı yaşamışlardır.
Sayfa 17 - Kayıhan yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bu kitap size; Ehl-i Sünnetin görüşlerinin yanında. Sia. Alevilik, Bektaşilik. Vehhabilik ve Kadıyânilik gibi firkalar hakkında çok önemli bilgiler verecektir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.