Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İstanbul Masalı

Mine Soysal

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ayasofya kilisesi'nin imparatorların taç giyebilecekleri, eşi benzeri görülmemiş bir tapınak olması amaçlanmıştı. Gerçekten de seçilen Anadolulu mimarlar, dünyanın en büyük ilk kubbesini ve en etkileyici iç mekanını yaratmayı başardılar. Ayasofya, dantel gibi işlenmiş mermerleri, altın üzerine yapılmış renkli mozaikleri ve gökyüzünden altın zincirle asılı gibi görünen kubbesiyle dillere destan bir yapı oldu.
Galata, bir koloni kenti olarak Osmanlı fethine kadar varlığını sürdürmüştür. Bizans bu yakada, yalnızca, bugünkü Karaköy'ün bulunduğu yerdeki büyük bir kaleyi elinde tutabilmişti. Haliç'in girişini kapladığı bilinen ünlü zincirin bir ucu, işte bu kaleye bağlanıyordu.
Reklam
İstanbul
Kente, Megara'dan gelen filonun komutanı Byzas'ın adından ötürü, Byzantion (Byzas'ın kenti) adı verildi. Byzas, kentte basılan paraların ön yüzünde miğferli ve sakallı olarak resmedilmişti. Aynı paraların arka yüzlerinde görülen gemiyse Byzas'ı Megara'dan Byzantion'a getiren gemi olmalıydı.
Konstantinopolis gelişirken, nüfusu da çoğalıyordu. Mısır'dan getirilen tahıldan yapılan ekmek kentlilere bedava dağıtılıyordu. Giderek artan su gereksinimini karşılamak için sarnıçlar artık yeterli olmuyordu. Daha önce yapılmış olan sukemerlerine, Fatih ve Beyazıt arasını kateden ünlü Valens Sukemeri (bugün Bozdoğan Kemeri) gibi yenileri ekleniyordu. Bu dönemde yapılan su taşıma ve dağıtım sisteminin, kilometrelerce uzaktaki İstranca ve hatta Balkan Dağları'ndan kente kadar ulaştığı biliniyor.
Mutlaka görülmesi gereken bir yer
İmparator Constantinus, hem akropolisteki çok tanrılı dinin simgesi eski tapınakları korudu, hem de yeni resmi din Hristiyanlık için üç kilise yaptırdı. Bugün Topkapı Sarayı'nın dış avlusunda yer alan Aya İrini Kilisesi, bu ilk kiliselerin en önemlisiydi.
Dönemin ünlü şairi Nedim, İstanbul kentinin "bir tek taşının tüm Acem mülküne bedel" olduğun söylüyor, çehresi değişen kenti yüceltiyordu.
Reklam
Konstantinopolis'i Roma imparatorluğu'nun yeni başkenti yapan pek çok neden vardı. Kent, tüm deniz ve kara yollarının kesiştiği bir noktadaydı. Roma ordularının Asya'ya sefer yolu üzerindeydi. "Altın Boynuz" Haliç, korunaklı büyük bir limandı. Kentin çevresinde ormanlar, Trakya ve Anadolu yakasında tarım yapılan geniş araziler vardı. Kentin savunma sistemi de son derce güçlü ve yeterliydi. Bütün bu özellikleriyle Konstantinopolis, tüm saldırılara göğüs gererek, yaşamını yüzyıllarca sürdürebilmiş görkemli ve zengin bir kentti.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.