Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kapitalizm: Bilinmeyen İdeal

Ayn Rand

Kapitalizm: Bilinmeyen İdeal Gönderileri

Kapitalizm: Bilinmeyen İdeal kitaplarını, Kapitalizm: Bilinmeyen İdeal sözleri ve alıntılarını, Kapitalizm: Bilinmeyen İdeal yazarlarını, Kapitalizm: Bilinmeyen İdeal yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Ortak fayda" kabile fikri, tarihteki çoğu sosyal sis­temlerin ve tüm tiranlıkların ahlaki olarak haklı gösterilmesine hizmet etmiştir. Bir toplumun kölelik veya özgürlük derecesi, bu türden kabile sloganlarının kullanılma veya kullanılmama derecesi ile paralellik göstermiştir.
Reklam
"Ruhun değerlerinin maddenin değerlerinden daha kıymetli olduğu inancını itiraf eden bir ahlâk; vücudunu ayrım yap­maksızın tüm erkeklere sunan bir fahişeyi hor görmeyi size öğreten bir ahlâk; bu aynı ahlâk sizden ruhunuzu her karşını­za çıkanın sevgisine teslim etmenizi ister."
John Galt
Yaşama hakkı bir kişinin kendini (yeteneğinin elverdiği öl­çüdeki bir seviyede) kendi çalışması ile geçindirme hakkına sa­hip olduğu anlamına gelir; diğer insanların ona yaşam gereksi­nimlerini sağlaması gerektiği anlamına gelmez.
"Siz, varolma hakkınız olma­dığını kabul ettiğinizde, ihanetin kör vadisine düşmüş durumdasınız. Bunun 'sadece bir uzlaşma' olduğuna inandığınızda, kendiz için yaşamanın kötü bir şey olduğunu, fakat çocukla­rınız için yaşamanın ahlaki olduğunu söylediniz. Sonra çocuklarınız için yaşamanın bencilce olduğuna fakat toplumunuz için yaşamanın ahlaki olduğunu söylediniz. Sonra toplumu­nuz için yaşamanın bencilce olduğunu, fakat ülkeniz için yaşamanın ahlaki olduğunu söylediniz. Şimdi de, ülkeniz için ya­şamanın bencilce olduğunu ve dünya için yaşamanın sizin ah­laki göreviniz olduğunu söyleyerek, ülkelerin bu en muhteşe­minin dünyanım herhangi bir köşesindeki herhangi bir yüz ka­rası tarafından mağlup edilmesine izin veriyorsunuz. Yaşama­ya hakkı olmayan bir insanın değerlere hakkı yoktur ve onları muhafaza etmez."
John Galt
Zekânın sadece dahilerin tekelinde olmadığını hatırlayın; zekâ tüm insanların bir özelliğidir ve farklılıklar sadece bir de­rece konusudur. Eğer varoluş şartları dahiler için zararlı ise, zekâsı oranında her insan için zararlıdır. Eğer deha cezalandı­rılıyorsa, diğer her insandaki akıl melekesi de cezalandırılmak­tadır. Sadece şu fark vardır: ortalama insan dahinin kendinden emin direnç gücüne sahip değildir ve çok daha hızlı pes edecektirr; ilk baskı dokunuşu ile çaresiz ve şaşkın bir halde aklını kullanmaktan vazgeçecektir.
Reklam
İnsan tabiatından kaçamaz ve eğer insan kendi tabiatının gereksinimlerine aykırı bir sosyal sistem (kendisinin rasyonel, bağımsız bir varlık olarak yaşamasını engelleyen bir sistem) kurarsa, sonuç psikolojik ve fiziksel felakettir.
429 öğeden 281 ile 290 arasındakiler gösteriliyor.