Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Etnik Coğrafya Bakımından Kürtleşen Türkmen Aşiretleri

Kayıp Türkler

Ali Rıza Özdemir

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Şah İsmail, Kürt beylerinin etkisini yıkarak Türkmenleri etkin duruma getirdi.Kürt aşiret reislerini yetkisizleştirdi ve yerlerine kendi valilerini atadı.
Sayfa 130Kitabı okudu
"Yapma bağ, bağlanırsın Ekme ekin, eğlenirsin Çek deveyi, güt koyunu Birgün olur beğlenirsin"
Sayfa 102Kitabı okudu
Reklam
Okuma yazma bilmeyen toplumlarda dil, yerini başka bir dile en az üç nesilde bırakırken, bazı kültürel kodların değişimi yüzlerce yıllık bir süreci kapsayabilir. Birinci nesil Türkçe konuşurken ikinci nesil hem Türkçe hem Kürtçe konuşur. Üçüncü nesil ise tamamen Kürtçe konuşmaya başlar. Böylece üç nesilde yani yaklaşık 80 yılda dil değişimi tamamlanmış olur.
Yazar D. Ahsen Batur, büyük coğrafyacı Gumilev'in "Okuma yazma bilmeyen halklar çok çabuk dil değiştirirler." tespitinden hareketle, okuma yazma bilmeyen halkların 3 nesilde dil değiştirdiğini ve bunun için ortalama 80 yıllık bir sürenin yeterli olduğunu ifade etmiştir.
Günümüzde birçok aşiret, Kurmançça ve Zazaca konuşmasına rağmen hala Hanefî mezhebine mensuptur. Nihat Çetinkaya’nın kanaatine göre; “Kürt Alevîler ve Kürt Hanefîler” Kürtleşen Türkmenler olmalıdır.
Ülkemizde coğrafyayı sadece okullarda okutulan bir ders olmaktan çıkarıp gerek değerine ve saygınlığına kavuşturmak, bütün coğrafyacıların üzerine düşen ortak bir ödevdir. Bunun bir yolu da coğrafyacıların ülke sorunlarına pratik çözümler üretmesidir. Yıllarca bölücü çevrelerin insafına terk edilen etnik çalışmalara, coğrafyacıların bilimsel düzeyde ve cesaretle el atması, bu yolda atılacak önemli adımlardan sayılmalıdır.
Reklam
Yazar D. Ahsen Batur, büyük coğrafyacı Gumilev'in "Okuma yazma bilmeyen halklar çok çabuk dil değiştirirler" tespitinden hateketle okuma yazma bilmeyen halkların üç nesilde dil değiştirdiğini ve bunun için ortalama 80 yılın yeterli olduğunu ifade etmiştir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.