Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mustafa Kutlu Öykücülüğünde Mekan

Kentle Kavga

Bilal Can

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İnsan fıtratından kaynaklı "daha çok" güdüsü şehri tüketmiş, yapay bir mekan olan kent haline getirmiştir.
Mekanı üreten insan dünyaya daha sağlam bağlarla bağlanır ve dünya onun nezdinde yaradılıştaki o gurbet duygusunu bastırmak için bir girişim olur. Bu bakımdan mekan; insanoğlu için kurgulanıp inşa edilmesinin yanında tarihini gerçekleştirdiği bir hazne, varlığını ispata kalkıştığı bir yurt, kendini gerçekleştirme imkanı elde edebileceği bir gölgeliktir. Kısacası, mekan insanoğlunun dünyevileşmesi konusunda ana unsurlardandır.
Reklam
Roman özellikle "modern insanı anlamanın ve anlatmanın yollarından biridir. ( Belki de Kutlu karşı çıktığı modern insanı anlatmak istemediği için roman değil de hikaye yazıyordur. "Sevincini Bulmak" sahife ve olay örgüsü açısında romana yaklaşsa da nihayetinde bir hikayedir. Karakter Suna, modern bir kadın tiplemesi olsa da huzuru, kendini, aradığını bulmak üzere taşraya dönmüştür. Yine bir öze dönüş ve roman olmayan hikayeler. )
“Köyler, şehirler, kentler hepsi birer mekandır. Bunları birbirinden ayıran temel özellik aydınlatılıp süslenmiş, vitrine konulmuş, veyahut karanlıkta bırakılıp kendi haline terk edilmiş olarak sınıflandırılabilir. Kent bu yüzden safi güzellikten öte boyalı, makyajlı bir güzellik sunarak, özündeki güzelliği inciterek kendini yansıtmaktadır.”
Sayfa 129
Kutlu' nun öykülerinin odağında "tabiat" vardır. Ve tabiat, onun öykülerinin bir uvertürü, bir yan öğesi olmaktan çok, aslî unsuru, öznesi, kahramanıdır. Benzetmeleri, yakıştırmaları, örnekleri hep tabiattan seçer. Ona göre güzellik, masumiyet, sadelik sadece ve sadece tabiattadır. Günümüz insanının yaşadığı kaotik ortamdan kurtulacağı yegane sığınak tabiattır. (Necip Tosun, 2001)
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.