Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

1800 - 2012

Kısa Türkiye Tarihi

Kemal H. Karpat

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kısa Türkiye Tarihi
Türkiye tarihi, Cumhuriyet’in ilanından ve bilhassa 1932 Tarih Kongresi’nden 1950’lere kadar -hatta bazı çevrelerce ondan sonra da- Osmanlı ve Selçuklu tarihlerinden kopuk bir şekilde yeni bir insan ve yeni bir toplum yaratmak amacıyla ele alınmıştır.
Sayfa 7 - TimaşKitabı okudu
Evren diyince tüyler bi diken diken
Kenan Evren Paşanın ANAP'a açıkça cephe almasına ve lideri Turgut Özal'i tenkit etmesine rağmen ANAP 211 milletvekili ( MDP ancak 71, Halkçı parti 117 milketvekili) çıkartmıştır. ANAP'ın milletvekili sandalyelerinin %52'sini elde etmesi ve böylece hükümeti tek başına kurma yetkisine sahip olması, Türkiye siyasi tarihinde yeni bir safha açmıştır. 29 kasım 1983'te, 17. TBMM dönemi açılınca askeri hükümet başkanı Bülent Ulusu istifasını sunmuş ve Türkiye'de askeri rejim şeklen sona ermiştir.
Reklam
Halkın görüşüne yakın lâiklik bulmak ?
1960-65 yillari arasinda CHP'nin ordu ile yakindan isbirligi yaptigi bilinmektedir. 1965'ten sonra CHP'de gelişen ortanin solu hareketi ve pozitivist laikliğin yerini alacak halkın görüşüne daha yakın bir lâiklik bulma yönünde ki arayışlar ordunun üst kademelerini CHP'den sogutmustur.
Dünyada hiçbir millet, başkanını Türk milletinin Atatürk'ü sevdiği kadar sevmemiştir. Karşılaştığı bütün zorluklara ve baskılara, sıkı rejime rağmen halk Atatürk'e daima bağlı kalmış, ondan sevgisini ve desteğini esirgememiştir.
Sayfa 160 - Timaş Yayınları
Eski düzeni değiştirmeye yönelik her hareketi "iyi" ve "ilerici", ona karşı gelenleri "tutucu" ve "gerici" olarak tayin ve tarif edenlerin görüşleri şüphesiz çok dardır.
Sayfa 54 - Timaş Yayınları
ANAP; sağ, sol, merkez, ıslamcı ve milliyetçi kesimlerden ve AP'den üye çekerek ilk kez Türkiye'deki bütün mevcut ana görüşleri temsil eden bir parti olarak ortaya çıkmıştır.
Reklam
Mesela türban yasağı gibi ne Türkiye geleneklerine ne de mantığa uyan basit bir konuyu rejim meselesi yapanlar, halkın türbanlıyı ve türbansızı ayırt etmediğini unutmaktaydılar. Türban yasağının yalnız kamu alanlarında geçerli olmasının ise devlet ve vatandaş arasındaki farkları derinleştirmekten başka bir etkisi olmamıştır.
Sayfa 253 - Timaş Yayınları
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.