Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Burhân Kitabı

Kitâbü’l-Burhân

Farabi

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Zati yüklemler, iki sınıftır. Birinci sınıf, konularının cevheri doğası,bu yüklemlerin onlara yüklenmesi olan zati yüklemlerdir. Bunun örneği "Her insan canlıdır" sözümüz vb. dir. İkinci sınıf ise, cevheri ve doğası, konuların da bulunmak olan zati yüklemlerdir. Bunlar, zati arazlar olarak adlandırılır. Buna örnek, hareket ve durağanlığın doğal cisimlerdeki varlığıdır. Konularının doğasında yüklerıılerinin kendilerine yüklenmesi olan zati yüklemlere [yani birinci kısma giren yüklemlere] gelince; o konuların yüklemleri, ya "İnsan, düşünen canlıdır" veya "Daire, şu durumdaki düz şekildir" sözlerimizde olduğu gibi tanınıdır ya da tanınıların parçalarıdır.
Tasdik; insanın, bir hükümle hükümde bulunulan bir şey hakkında, onun zihin dışındaki varlığının, zihinde inanıldığı şekilde olduğuna inanmasıdır.
Reklam
Zorunlu kesinlik, ancak varlığı sürekli olan şeylerde mümkün olur. Buna örnek, bütünün parçadan büyük olmasıdır. Çünkü bu durumun değişmesi mümkün degildir.
Her insan, düşü­nendir; her düşünen, idrak edendir; o halde her insan idrak edendir.
"Bir üçgenin iki kenarı, diğer bir üçgenin iki kenarına her bir kenar diğerine denk gelecek şekilde eşit olursa ve bu iki üçgenin birbirine paralel kenarların çevrelediği iki açısı eşit olursa, bu durumda bu iki üçgen eşittir."
Tanımın parçalarının tertibi, bu parçaların birbiriyle kıyaslanmasıdır.
Reklam
"Şayet bir hareket edenin sonsuz bir cisimde hareket etmesi mümkün olursa, sonlu bir zamanda sonsuz bir mesafeyi kat etmesi de mümkündür." Bu gereğin yüklem olarak varolması da mümkündür. Bunun örneği şudur: "Sonsuz bir cisimde hareket eden her şey, hareketiyle sonlu bir zamanda sonsuz bir mesafeyi kat eder.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.