Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Konuşma Sanatı Hitabet

Abdulhakim Yüce

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hutbenin Mehruhları ( Cuma, Bayram..Hutbesi)
Hutbenin sünnetlerin terk ermek mekruhtur. Ayrıca, hutbe okunurken konuşmak ve konuşan birini konuşmaması için uyarmak tahrîmen mekruhtur. Hatta hatip ile camaatin dinî meselelerde soru cevap şeklinde ki konuşması dahi Hz. Peygamber'den ( sallallahu aleyhi vesellem ) bu yönde bazı uygulamalar rivayet edilmekle birlikte, cami disiplilini bozacağı gerekçesiyle hoş karşılanmıştır. Hutbe dinleyenlerin sağa sola bakmaları, selâm verip almaları da mekruhtur. Hatta Hz. Peygamber'in (sallallahu aleyhi vesellem) adı anıldığı zaman ya sessiz kalmalı yada içinden salâtû selam etmelidir. Hutbe esnasında namaz kılmakta mekruhtur. Ancak Şafi mezhebine göre tahiyyetu'l-mescid namazı hutbe okunurken de hafif bir şekilde kılınabilir.
Sayfa 34
Başta fedakarlığı göze almayan insanlar, asla dava insanı olamazlar. Dava insanı olmayan kimselerin başarılı olmaları da söz konusu değildir.
Reklam
Allah (Celle celâluhû) ümmeti Muhammed'in yardımcısı olsun
"Ümmetim hakkında en çok korktuğum; ağzı güzel laf yapan münafıklardır" Bu nurlu beyanı duyan bir kalbin titrememesi düşünülemez.
Ahmed b. Hambel, el-Müsned, 1/44
Eskiden özellikle büyük camilerde hutbe okuyan kişi ile namaz kıldıran kişi ayrıydı. Hatip devlet başkanı (mesela Osmanlı padişah) tarafından tayin edilir, hutbe okuma izin belgesi (Hitabet Beratı) olmayan okuyamazdı. Günümüzde bu görevi Cumhurbaşkanı adına Diyanet İşleri Başkanı deruhte etmektedir. İlk hutbe Efendimizin ( sallallahu aleyhi vesellem) Mekke'den Medine'ye hicreti esnasında Kuba Camiinde okunmuştur.
Sayfa 29
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.