Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Risk Almamanın Riskleri

Korku Kültürü

Frank Furedi

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Zorbalık" ya da "cin­sel taciz" olarak nitelediğimiz davranışların uzun bir geçmişi var­dır; ama bu davranışlar ancak son dönemdeki belirli koşullar yü­zünden sorun olarak görülmeye başlanmıştır. Dolayısıyla herhangi bir şeyin risk olarak tariflenmesi, toplumsal ilişkiler ve algılardaki değişimle yakından ilgilidir. Dolayısıyla risk bilincinin gelişimi an­cak tarihsel ve toplumsal bir bağlamda anlaşılabilir.
İnsanlık, acı çekerek değil mücadele ederek, çoğu zaman da insanlara acı çektiren koşullara karşı mücadele ederek ilerlemişti. Bugün, mese­leye bu eleştirel yönden bakan kişiler, yabancılaşmaktan haz duyan kişilerin gölgesinde kalıyor; toplum, ortak yönümüzün güçsüzlüğümüz olduğunu söyledikçe, topluluk duygusunun temeli acı çekmek oluyor. Evet, kolektif bir duygu içerisindeyiz: kolektif tes­limiyet duygusu.
Sayfa 225Kitabı okudu
Reklam
Korku korkuyu besler ve pu­suya yatmış bizi bekleyen tehlikelerle ilgili spekülasyonlar yapma­mıza yol açar.
Önlem alma ilkesi -"dikkatli ol yoksa başına geleceklere katla­nırsın!"- insan iradesinin rolünü en aza indirger. Bu, insanları yön­lendirmeyi değil, onları uyarmayı hedefleyen kaderci bir bakış açı­sıdır. İnsanların çoktan çizmeyi aştığını varsaydığı için, yeni keşif­leri teşvik etmekten kaçınır. Önlem alma ilkesinin dayandığı kader­ci sosyoloji anlayışı, insanları, risklerden kaçınmaktan fazlasına gücü yetmeyen, çaresiz varlıklar olarak resmeder.
Sayfa 219Kitabı okudu
"Yeni bozuklukların, belirtilerin ve bağımlılıkların icadıyla birlikte, giderek artan sayıda toplumsal sorun tıbbileşiyor, yani insanın hiçbir etki edemeyeceği tıbbi sorunlara dönüştürülüyor. Bu eğilim, insanoğlunun sayısız eksikleri olduğunu ve insan potansiyelinin zayıflığını vurguluyor. İnsanın yaşamla baş edemediğine inanılıyor. Çeşitli travma ve bozukluklar yaşayan insanların sayısının bu kadar yüksek çıkması, zavallı insanoğlunun gündelik yaşamın risklerine karşı sürekli gözetim altında tutulup korunması gerektiği inancını daha da pekiştiriyor." -Frank Furedi, Korku Kültürü, Ayrıntı yayınları, syf: 39 #felsefe #psikoloji #sosyoloji
Eylemlerimizin sonuçlarını bilmediğimiz için, belirsizlik ve olaylarla ilgili olumsuz beklentilerimiz güçlenir. Bilememek ve bilmenin mümkün olmadığı duygusu, insanın fırsatları değerlendirme istediğini köreltir.
Sayfa 104
Reklam
Korku, beklenmedik ve öngörülemeyen bir durumla karşılaşan insanın, zihnini yoğunlaştırmasını sağlayan bir mekanizmadır.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.