David Barsamian'la Konuşmalar

Kültür ve Direniş

Edward Said
"Biz tarihimizin önemli bir kısmında kapalı bir toplum olarak bırakıldık. Biz görünmez insanlarız, görünmez bir halkız. Biz hikâyemizi anlatmakta, anlatımızın bilinmesini sağlamakta pek başarılı olamıyoruz. Bu yüzden bizim asıl ihtiyacımız, örgütlü bir kampanya yürütmek. Henüz harekete geçirilmemiş durumda, oldukça geniş bir Filistinli diaspora topluluğumuz var. Filistin'de, Arap dünyasında henüz devreye sokulmamış pek çok kaynak söz konusu. "Filistinlilerin (Filistinli entelektüellerin yanı sıra, sıradan Filistinli yurttaşların ve diğer Arapların da) omuzlarında, barışçıl yaklaşımı bırakmamayı gerektiren büyük bir sorumluluk duruyor. Filistinliler İsraillilere şöyle seslenmek durumundalar: 'Biz buradayız, siz de buradasınız. Bu gerçeği yadsıyamazsınız, bizi de ebediyen baskı altında tutamazsınız. Kendi geçmişinizdeki, bizim geçmişimizdeki gerçeklerden kaçamazsınız.' "Ben kendime yönelik saldırılara pek tepki göstermem. Bunu tamamen boşa vakit harcama olarak görürüm. Filistinlilere, Araplara ve Müslümanlara karşı iflah olmaz derecede ırkçı nefretle hareket eden bir dolu propagandist bulunduğunu biliyorum. Oysa onların beni sürekli saldırılacak biri olarak görmeleri kendi payıma bir tür iltifattır. Hem bu sayede daha çok sayıda insanın dikkatini benim çalışmalarıma ve yazılarıma çekmiş oluyorlar. Bu yüzden onlara daha fazla üreterek karşılık vermeyi uygun bulurum. Onların istediği, benim sesimi kesmem. Ama ben ölüp gidene kadar böyle bir şeyi boşuna bekleyecekler..."
Yazar:
Edward Said
Edward Said
Yazar:
David Barsamian
David Barsamian
Çevirmen:
Osman Akınhay
Osman Akınhay
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 9 dk.Sayfa Sayısı: 217Basım Tarihi: 2009Yayınevi: Agora KitaplığıOrijinal Adı: Culture and Resistance
ISBN: 9786051030456Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
217 syf.
9/10 puan verdi
·
20 saatte okudu
"Kendimi örnek göstermek istemem, ama ben her iki dünyaya da aitim. Ben iki dünyanın birarada yaşamasını her zaman mümkün görmüşümdür, çünkü iki tarafta da benzer düşünceli insanlann birlikte yaşamayı istediklerini, akılcı tartışmalara inandıklarını, dinsel bir politika yerine seküler bir politikayı yeğlediklerini, kaba kuvvetin, militerleşmenin ve baskının hiçbir soruna çözüm getirmeyip, her ne pahasına olursa olsun reddedilmesinden yana tavır aldıklannı bilirim. Ben şimdi, kendim pasifist olmasam da ve bu ortamın hemen kalkmayacağından emin olduğumdan, pasifizmi savunmaya istekli olduğum bir noktadayım. Orduların kimseye faydası yok."
Kültür ve Direniş
Kültür ve DirenişEdward Said · Agora Kitaplığı · 200959 okunma
Reklam
217 syf.
7/10 puan verdi
Filistin sorunu ve bu sorun eksenli, sosyal ve siyasal problemler içeren bir kısım meseleye ışık tutan ufuk açıcı güzel bir söyleşi veya mülakat.
Kültür ve Direniş
Kültür ve DirenişEdward Said · Agora Kitaplığı · 200959 okunma
217 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Kitap bana eski günleri hatırlattı ve o insanların aslında bir çok insanın hala kendi vatanlarında acı çektiğini... Bunların yanında ilginç şeyler de öğrendim. Teşekkürler Edward Said...
Kültür ve Direniş
Kültür ve DirenişEdward Said · Agora Kitaplığı · 200959 okunma
217 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Edward Said'in Filistin halkı ve yaşadığı acılar üzerine yapılmış bir söyleşi ürünü bir kitap. Filistin meselesinin söyleşinin yapıldığı tarihle kayıtlı olan durumu analiz ediliyor. Kültürün, şiirin, edebiyatın, sinemanın direniş söz konusu olduğunda ne anlam ifade ettiği konuşuluyor. 11 Eylül saldırıları etrafında şekillenen Amerikan yayılmacılığı ve terörün fundemental kökenleri ve bunun yanında Amerikan işgalinin vahşeti açıkça konuşulanlar arasında. Kitapta Edward Said'in edebiyata olan vakfiyetini, politik çözümleme söz konusu olduğunda meseleye iki taraflı bakabilen adaletini gözlemliyorsunuz. Keyifli okumalar.
Kültür ve Direniş
Kültür ve DirenişEdward Said · Agora Kitaplığı · 200959 okunma
Reklam
217 syf.
·
Puan vermedi
·
17 günde okudu
Edward Said'in temel meselesi olan Filistin halkı ve yaşadığı acılar üzerine yapılmış bir söyleşiler bütününü oluşturuyor kitap. Filistin meselesinin söyleşinin yapıldığı tarihle kayıtlı olan durumu analiz ediliyor. Kültürün, şiirin, edebiyatın, sinemanın direniş söz konusu olduğunda ne anlam ifade ettiği konuşuluyor. Yine 11 Eylül saldırıları etrafında şekillenen Amerikan yayılmacılığı ve terörün fundemental kökenleri ve bunun yanında Amerikan işgalinin vahşeti açıkça konuşulanlar arasında. Kitapta Edward Said'in edebiyata olan vukufiyetini, politik çözümleme söz konusu olduğunda meseleye iki taraflı bakabilen adaletini gözlemliyorsunuz. Okuyacak olanlara iyi okumalar.
Kültür ve Direniş
Kültür ve DirenişEdward Said · Agora Kitaplığı · 200959 okunma
217 syf.
·
Puan vermedi
Kitapta, Filistin'in işgal sürecine, Edward Said’in adaletsizliğe olan öfkesine, 1948'den günümüze devam eden İsrail vahşetine, işkenceye, sürgüne, yersiz ve yurtsuzluğu satır satır okuyorsunuz. 1999 ile 2003 yılları arasında yapılan altı söyleşi yer alıyor kitapta. Edward Said söyleşilerde 2000'li yılların hasılasını sunuyor. Özellikle 11 Eylül sonrası Amerika'nın Ortadoğu'daki varlığının Filistin'in işgali üzerinden konuşulması olaya daha geniş bir bakış açısı katıyor. Radyo sunucusu David Barsamian yaptıkları söyleşiler için; "Said’den yayılan muazzam enerjiyi, entelektüel atılımı ve coşkuyu basılı sayfalara yansıtmak doğrusu kolay bir iş değildir. Sorularımın hepsine verdiği cevapların irticalen olduğunu bilmek belki okurun ilgisini çeken ayrıca bir ayrıntı olabilir. Onunla hiçbir söyleşimizde önceden herhangi bir soru üzerinde konuşmuş ya da bir söyleşinin provasını yapmış değiliz." Edward Said söyleşilerde kültür ve direnişi, Filistin üzerinden yorumluyor ve bizlere aktarıyor. Kültür ve direniş kavramları için farklı bir bakış açısı sunuyor.
Kültür ve Direniş
Kültür ve DirenişEdward Said · Agora Kitaplığı · 200959 okunma
217 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
dward W. Said,1935 yılında Kudüs'te doğdu. 1947'de ailesiyle birlikte göçmen olarak Kahire'ye yerleşti. Liseyi ABD'deki Mount Herman'da bitirdi. Lisansını Princeton Üniversitesi'nde, master ve doktorasını Harvard Üniversitesi'nde tamamledı. Doktora tezi Joseph Conrad üzerineydi. Aramızdan ayrıldığı 2003 yılına kadar Colombia Üniversitesi, Karşılaştırmalı Edebiyat doktora programının başkanlığını yürütüyordu. Filistin meselesinin yerel bir mesele olmaktan çıkıp, bölgesel ve evrensel bir meseleye dönüşmesine herkesten daha çok katkıda bulundu. Tarif ettiği gibi bir entelektüeldi; sürgün, marjinal, yabancı... Siyasal bir tavrı olan, her yazdığı yazıda iktidarla cebelleşen, Batı'nın kendi kimliğini kurarken Doğu'ya olan borçluluğunu ortaya koyan tavizsiz bir entelektüel. Yazarın bu kitabı kendisi ile Filistin üzerine yapılan bir röportajdan oluşmaktadır. Diğer bir deyişle soru cevap şeklinde diyebilirz. Yazar Israilin Filistine yapmış olduğu zulmü güzel bir dille anlatmış.Ayni zamanda hu süreçte Amerikanin oynamış olduğu etkin rolü de oldukça iyi belirtmiş. Yazara göre, Filistindeki huzur ancak iki taraf birlikte kavgasız belasız yaşamaya karar verirse olacağı yönünde ama Bunu belirtirken ayni zamanda Israilin yapmış olduğu zulümleri ve anlaşılmaz davranışlarını da guzel açıklamış. ayrıca Amerika da yahudi lobisinin nekadar etkin olduğunu da gözler önüne sermiş. Ben keyifle okudum.Tavsiye ediyorum eğer bu tarz eser okumayı düşünüyorsanız
Kültür ve Direniş
Kültür ve DirenişEdward Said · Agora Kitaplığı · 200959 okunma
217 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Said ile konuşmalardan çıkarımım
kültür ve direniş filistin sorunu sadece Ortadoğu’nun değil, dünyanın ezilen tüm halklarının da sorunudur. adward said kültür ve direniş kitabında david barsamianla konuşuyor bizlerde sürece,tanıklık ediyoruz.edward saidin adaletsizliğe öfkesini her satırda hissediyorsunuz.1948 den beri gün be gün israil vahşeti altında
Kültür ve Direniş
Kültür ve DirenişEdward Said · Agora Kitaplığı · 200959 okunma
Reklam
236 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Edward Said'in okumaktan en çok zevk aldığım röportajlarından oldu "Kültür ve Direniş". Bugünü daha iyi anlamak için, Filistin direnişini, İsrail'in zulmünü ve emellerini, Ortadoğu'nun içinde bulunduğu açmazları görmeleri için okuyucularına tane tane anlatıyor. Edward Said 2003 yılında öldüğü için Türkiye'deki AKP iktidarını ve değişen Ortadoğu politikasını göremedi. Acaba yaşasaydı ne düşünürdü? Bugün gelinen süreci ve geride kalan 20 yılda yaşananları göz önünde bulunduracak olursak, Hamas'ın yükselişi, İsrail ile normalleşme süreçleri, Arap baharı ve sonrası... Onu değerlendirmeleri ne şekilde olurdu? Edward Said, entelektüellerin her mesele hakkında söyleyecek bir şeyi varken; konu Filistin olunca kafalarını nasıl da kuma gömdüklerini gözler önüne seriyor. İsrail devletinin planlı olarak yıldan yıla Filistin'i nasıl ele geçirdiğini, Filistinlilere en büyük zulmü yaşatan Golda Meir, Ariel Şaron ve Benyamin Netanyahu'nun yıllar içinde İsrail devletini yöneten insanlar olduğunu görüyoruz. Siyonizm cinayetlerine ve kirli emellerine her zaman bir kılıf buluyor maalesef. Tanıdık bir cümle çok dikkatimi çekti. Çünkü aynı düşünceyi Noam Chomsky ve Ilan Pappe'de dile getirmişti. İsrail her ne kadar günden güne şiddetin dozunu arttırsa da, Filistinlileri demirden bir kafese hapsetse de ve ezici bir askeri üstünlüğe sahip olsa da kendisini güvende hissetmiyor, hissetmeyecek de. Ve bir gün tüm bunlar tersine dönecek.
Kültür ve Direniş
Kültür ve DirenişEdward Said · Alfa Yayınları · 201759 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.