Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Küresel Finans Krizi

Mahfi Eğilmez

Küresel Finans Krizi Sözleri ve Alıntıları

Küresel Finans Krizi sözleri ve alıntılarını, Küresel Finans Krizi kitap alıntılarını, Küresel Finans Krizi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Küreselleşmiş kapitalist finansal sistem kaynakların finansal alana çekilmesinde çok ileri bir adım yarattı. Ama bu aynı zamanda krizin de tohumlarını atan bir mekanizma oldu.
Küreselleşme Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür. Türk atasözü
Reklam
Üretim kimin için, hangi bedelle ve ne miktar yapılacaktır?
“Eğer yabancı parayla gelirin yoksa yabancı parayla borçlanma.”
Birinci kural kaybetmemek, ikinci kural birinci kuralı unutmamaktır. WARREN BUFFET
Sayfa 165
1997 yılında Asya krizinin ardından 1998’de Rusya krizi yaşandı. Sonra Türkiye girdi krize. Bu krizler sırasında ve özellikle de sonrasında batılı iktisatçılar Uzakdoğu ülkelerini, Rusya’yı ve Türkiye’yi yerin dibine batırdılar. IMF’sinden Amerikan Hazinesi’ne, üniversite hocalarından çeşitli mali kurumların ekonomistlerine kadar herkes bizim de
Reklam
Daha fazla dolar borçlanmak bir ülkenin bilançosunu düzeltmez. Bu kaynaklar, ülkenin yükümlülüklerine yeni anapara borcu eklenmesinden öte işlev görmezler. Eğer kamu kesimi ve özel kesimdeki kuruluşlar para birimi uyumsuzluğunun (currency mismatch, yani varlıklar ile yükümlülüklerin farklı para cinsinden olması, örneğin dolarla borçlanıp TL ile gelir elde etmek gibi) sıkıntısını çekiyorsa, ülkeye borç vermiş olanlar, bu tür desteklerin yalnızca sorunu ertelediğini bilirler. Para birimi uyumsuzluğu ödeme gücü yetersizliğinin temel kaynağıdır ve daha fazla borç alınarak çözülemez. Eğer bir ülke para birimi uyumsuzluğundan değil de vade uyumsuzluğu (maturity mismatch, yani kaynaklar ile yükümlülükler arasında vade uyumsuzluğu olması, örneğin mevduatın ortalama vadesi 3 ay iken kredilerin ortalama vadesinin 1 yıl olması gibi) ya da likidite eksikliği sorunundan dolayı sıkıntıya düşmüşse o zaman dış borçlanma yararlı olabilir.” Bu saptamalar, IMF’nin Türkiye’ye kriz sırasında ve sonrasında yaptığı yaklaşımın teorisini ortaya koyuyor. Bu analizi gördükten sonra bir kez daha anladım ki IMF, kriz çıkmadan ve sistem çökmeden Türkiye’nin ayağa kalkmayacağına inanmış ve bu yaklaşımı uygulayarak Türkiye’nin batmasına göz yummuş. Türkiye’deki finansal krizin altında hem para birimi uyumsuzluğu hem de vade uyumsuzluğu yatıyordu.
Cari açık; ithalden alınan vergiler nedeniyle tuhaf bir biçimde bütçe açığının kapanmasına yardımcı oluyor. Hükümet bundan dolayı cari açığa aldırmıyor.
Büyüyen bir ekonomi hem bireylerin çıkarlarının, hem kurumların karlarının, hem de siyasetçinin oylarının maksimize edildiği bir ortam yaratır. O nedenle de siyasetçi bu gidişin kural dışına taşmasını ya göremez yada görmezden gelir.
329 öğeden 211 ile 220 arasındakiler gösteriliyor.