Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mevlana'nın Torunlarına Yol Rehberi

Tekin Kılınç

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
800 yıl önce Konya'da bir güneş gibi parlayan Mevlana sadece yaşarken değil vefatından sonra da fikirleri ve eserleriyle tüm dünyaya sevgiyi, saygıyı, hoşgörüyü, paylaşmayı ve insanlara faydalı olmayı öğretmiştir. Semazenler sema esnasında saat yönünün tersine, dünyanın dönüşüne uygun şekilde dönerler. Bu esnada sağ kolları yukarıya kalkık olup sağ avuçları göğe bakar şekildedir. Sol kolları ise yana doğru iyice açılmıştır ve sol avuçları yere bakmaktadır. Bunun anlamı; sağ elle Hak'tan alınanın sol elle halka dağıtılmasıdır. Ayrıca bu konuda Mevlana'nın şu öğüdü günümüzde dahi hala geçerliliğini korumaktadır. Mum, başka mumları da yakarken kendi işığından bir şey kaybetmez.
Sayfa 170Kitabı okudu
Reklam
"Ben sizlere; gizli ve açık olarak Allah'tan korkmayı, az yemeyi, az uyumayı, az konuşmayı, günahlardan çekinmeyi, oruç tutmaya ve namaz kılmaya devam etmeyi, daima şehvetten kaçınmayı, halkın eziyet ve cefasına katlanmayı, aşağılık insanlarla birlikte olmaktan uzak durmayı, iyilik sahibi insanlarla beraber olmayı vasiyet ederim. Çünkü insanların hayırlısı, insanlara faydalı olandır. Sözün hayırlısı da az ve öz olanıdır."
Sayfa 215Kitabı okudu
Başımıza bir sıkıntı gelince hemen ah edip vah edip sızlanıp asi olmayalım. Çünkü beladan büyük belalar vardır. Bizim beter olarak gördüğümüz de hizmetli bir ders olabilir. Halimize şükretmek gerek. Zira beterden de büyük beterler vardır
Sayfa 192Kitabı okudu
Yaşlanmaktan kork, gençliğinin kıymetini Bilememişsen. Unutulmaktan kork, arkanda İyi bir eser bırakamamışsan... Ölmekten kork, Ölmeden önce ölmeyi becerememişsen... ...(Hz. Mevlana)
Bir kimsede düşünce varsa o kimse her şeyden ibret alır. ...(Hz. Mevlana)
Sayfa 203Kitabı okudu
Reklam
O, insanın maddi ve manevî olarak "en güzel yaratılışa❞ lâyık olması gerektiğini söyler. "Ya göründüğün gibi ol, ya da olduğun gibi görün." diyerek sahtekârlığa da asla taviz vermez. Onun düşüncelerinin ve yaşayış tarzının kaynağı Kur'an ve Hz. Peygamberin sözleridir. Onlara aykırı olan bir söz veya davranış kendisine mal edilirse bu sözlerden dolayı üzüleceğini; o sözü söyleyenlerden de manen davacı olacağını ifade etmesi bu yüzdendir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.