Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mukaddime (2 Cilt Takım)

İbn-i Haldun

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Allah mülkü (hükümranlığı) dilediğine verir."(Bakara, 2/247). "O herşeye kadirdir."(Mâide, 5/120)
Sayfa 398 - ilgi yayınlarıKitabı okuyor
Benim çırpınışlarım sevinçten değildir. Ele geçirilmiş kuş da çırpınır. Umursamazlığım da sevincimden değil. Bazı olayları hatırlamamdandır.
Sayfa 444
Reklam
Alınan çok gıda vücutta işe yaramaz fazlalıklar ve kötü artıklar meydana getirir. Bu çeşit artıklardan vücut orantısız bir şekilde genişler; şekil çirkinleşir. Bu gıdalardan meydana çıkan bozulmuş kötü sıvıların beyne gitmesiyle zihinler ve fikir körleşir. İdrâksizlik, gafillik ve itidalden ayrılma ortaya çıkar.
Sayfa 205 - I. cilt, Beşinci Mukaddime. İlgi Kültür Sanat Yayınları, dördüncü baskı, 2017: İstanbul.Kitabı okudu
Hz. Peygamber: "En zayıf olanınızın yürüyüşüne göre yürüyüş yapınız." Buyurmuştur
Sayfa 404 - ilgi yayınlarıKitabı okuyor
Bir devlette halka yükletilen vergilerin miktarı az olursa, ahâli çalışarak servet kazanmaya heves eder, ülke kalkınır.. Devleti idare edenlerin israfı, refah ve bolluğa alışması arttıkça ihtiyaç ve masraflar derece derece artar. Halka yüklenen vergiler derece derece ağırlaşır, halk da buna dayanmaya alışır. Vergiler derece derece ve yavaş yavaş arttığı için halk da, bunları toplayan da, açık olarak artış nispetini bilmez.
"Devlet askerle korunur, asker para ile beslenir, mal haraç ile elde edilir, haraç memleketin mamurluğu ile temin olunur, memleketin mamurluğu ise adalet iledir, adalet ise valilerin hâllerini ıslahla, vâlilerin ve memurların hâllerini ıslah da vezirlerle olur, hükümdarın tebaasının durumunu bizzat kendisi yoklaması, bunların hepsinin başında gelir." İbn Haldun, Mukaddime. I. Cilt, s. 116
Sayfa 116 - İlgi Kültür Sanat Yayınları, I. Cilt, 4. Baskı, 2017: İstanbul.Kitabı okudu
Reklam
DEVLETE ÖZGÜ SİMGELER ÖZEL DAVRANIŞLAR
Aristo,kendinin olduğu belirtilen -Politika - adli yapıtında, bando takımına yer vermekteki nedenin,"savaşta düşmanları korkutmak" olduğunu, " çünkü, bandonun ürpertici seslerinin,insanların içine korku salan bir etki oluşturduğu "nu anlatır. Eğer, Aristo böyle bir nedenden söz etmişse, bu neden, kimi durumlarda geçerlidir sadece. Gerçek nedenin açıklamasıysa, şöyle olsa gerek: Kişi, müziği ve güzel sesleri işittiğinde, kendisinde bir mutluluk ve sevinç duyar.Bu kuşkusuz böyledir. Ozaman, ruhun derinliklerinde otlesine bir sevinç belirir ki, güçlükler kolaylaşır onunla. Kendini verip yöneldiği anlanda,ölümü bile göze alır. Bu durum dilsiz hayvanlarda bile görülür.
Sayfa 167 - Kaynak yayınlarıKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.