Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Liberal Gelenekte ve Siyaset Felsefesindeki Yeri

Murray N. Rothbard

Ahmet Taner

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ulus devlet anlayışının içerdiği en önemli hatalardan birisi, devletin toplumla/bireyle bir görülmesi, yani bireylerin devlet üzerinden kimliklendirilmesi yani tanımlanmasıdır. Bu nedenledir ki devletler arasındaki savaşlarda bir devletin tebâsı olan masum insanlar diğer ülkenin saldırısının hedefi hâline gelmektedir. Oysa, liberteryen bir toplumda bu tür kimliklendirmelerin olmaması, devletler arasındaki savaşların ve bunların sonucu gerçekleşen felâketlerin doğma ihtimâlini büyük ölçüde azaltacaktır.
Sayfa 182Kitabı okudu
Devletin bireysel haklara karşı gösterdiği saldırgan tutumu özel kişi veya örgütlerinkinden farklı kılan bir diğer özellik, devletin yapma veya bozgununu önleyecek kontrol mekanizmasının olmamasıdır. Zira, mafya veya bir saldırgan bizim için problem olmaya başladığı anda bunlara karşı kendimizi korumak için devlete veya polis güçlerine bsşvurarak onlardan yardım talep edebiliriz. Oysa, devletin kendisine karşı karşı bizi kimin koruyacağı yani hangi kontrol mekanizmasının devreye gireceği belirli değildir.
Sayfa 152Kitabı okudu
Reklam
Devlet toplumun içinde yer alan ve belirli toprak parçası üzerinde güç ve şiddet kullanımı konusunda tekel iddiasında bulunan bir örgüttür.
Sayfa 151Kitabı okudu
Ayn Rand ve Liberteryen Kapitalizm
Kapitalizmi insanlık için arzu edilir ve ahlaki kılan, bu sistemin yarattığı zenginliğin ortak fayda türü altruist beklentileri karşılaması değil, insanın rasyonalist doğasına uygun tek sistem olarak insanın insan olarak hayatta kalmasını mümkün kılması ve yönetim sisteminin adalet olmasıdır. Kapitalizmin refah ve zenginlik yarattığı doğrudur ancak bu sadece ikincil bir sonuç yani kapitalizmin yan ürünüdür. Öyle ki, kapitalizmin yirminci yüzyılda yaşadığı gerilemeden kapitalizm karşıtları yerine bu sistemi ahlak/adalet temelinde değil, etkinlik/fayda/refah temelinde savunan liberalizm taraftarlarını sorumlu tutması biraz da bu yüzdendir. Rand 'ın kapitalizm savunusunun faydacı sonuçsalcı bir zemin yerine ahlak ve adalet temelinde yükselmesi sosyal teorisinde liberteryen unsurların bir sonucu olarak algılanabilir.
Sayfa 53 - LiberteKitabı okudu
Rothbard 'ın devlet anlayışı
Peki ya devlet, kimi devlet teorilerinde iddia edildiği gibi toplumun tamamının içinde eridiği bir kurum değilse nedir? Rothbard için bu sorunun cevabı çok açıktır: "Devlet, toplumun içinde yer alan ve belli toprak parçası üzerinde güç ve şiddet kullanımı konusunda tekel iddiasında bulunan bir örgüttür."
Sayfa 163 - LiberteKitabı okudu
Rothbard ve insanın unique doğası
Ekonomik eşitsizliğin kökenini insan doğasında arayan Rothbard, insanoğlunun diğer canlı türlerine nisbetle sahip olduğu en önemli hasletlerden biri olarak, her birinin diğerlerinden farklı ve biricik (unique) olmasını gösterir. Bu yüzden insanlar birbirinin yerine ikame edilemezler. Ona göre, "aralarında her ne ortak özellik ve benzerlik olursa olsun bizleri bir insan eylemini veya niteliğini onurlandırmaya, taltif etmeye veya araştırmaya iten onların farklılığıdır." Esasında Rothbard için insanoğlunun doğal olarak biricikliği yani insanların birbirinden farklılığı o kadar önemlidir ki eğer bu evrensel bir hakikat olmasaydı bireysel özgürlüğe yönelik argümanlar da çok zayıflardı. O meşhur sözünde ifade ettiği gibi: "Eğer insanlar karıncalar gibi birbirinin yerine ikame olabilselerdi/birbirleriyle benzer olsalardı, herkesin zihin kapasitesi, yetenekleri ve kişiliğini geliştirecek fırsatların arttırılmasını kim dert ederdi ki."
Sayfa 221 - LiberteKitabı okudu
Reklam
Rothbard ve Ahlak
Zira Rothbard 'a göre bir kimsenin desteklediği belirli bir ahlak eylemini dikkate almayan ona saygı göstermeyen bir moralite kavramının hiçbir anlamı yoktur. Eğer bir kimse ahlaki eylemleri olduğu kadar gayri ahlaki eylemleri de yapma özgürlüğünden yoksunsa, ahlaki eylemler yapması icbar ediliyorsa, bu durumda o kimsenin ahlaklı olma şansı elinden alınmakta, böylece insanın farklı alternatifleri muhakeme etmesine, arzu ettiği hedeflerine varmasına ve kendi fikrini oluşturmasına izin verilmemektedir. Düşünürün açıkça ifade ettiği gibi "insan için tek ahlaki olan müdahaleden masun olarak kendi tercihlerine göre karar almak ve eylemde bulunmaktır. Özgürlüğün insan doğasının ahlaki bir gereği olması da bu yüzdendir."
Sayfa 95 - LiberteKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.