Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mustafa Kemal’in İsyan Muhtırası

Kerem Çalışkan

Mustafa Kemal’in İsyan Muhtırası Sözleri ve Alıntıları

Mustafa Kemal’in İsyan Muhtırası sözleri ve alıntılarını, Mustafa Kemal’in İsyan Muhtırası kitap alıntılarını, Mustafa Kemal’in İsyan Muhtırası en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mustafa Kemal'in Fenerbahçe Kulübü'ne tarihi ziyareti... İstanbul'da halkla ve çeşitli çevrelerle temasını sürdüren Mustafa Kemal bu arada 3 Mayıs 1918'de Kadıköy'de Kuşdili çayırında ki Fenerbahçe kulübü Lokaline bir ziyaret yapar. Mustafa Kemal bu tarihi ziyarette kulübün "Şeref defteri'ne" şu satırları yazar; Fenerbahçe Kulübü'nün her taraftan Mazhar -ı takdir olmuş (beğenilip övülmüş) bulunan asari mesaisini (kazandığı başarıları-eserleri ) işitmiş ve bu Kulübü ziyaret ve erbab-ı himmeti (bunun için uğraşanları) tebrik etmeyi vazife edinmiştim. Bu vazifenin ifası ancak bugün Müyesser olabilmiştir (sağlana bilmiştir). Takdirat ve tebriklerimi buraya kayd ile mübahiyim ( iftihar ediyorum). Ordu kumandanı Mustafa Kemal 3.5.1918
isyan ruhu
düşman gemilerine bakarak sadece 'geldikleri gibi giderler' demesi kararlılığın ve isyan ruhunun yansımasıdır
Sayfa 154 - remzi kitabeviKitabı okudu
Reklam
Mustafa Kemal, 24 Mayıs 1918;
"Her şeye rağmen muhakkak bir nura doğru yürümekteyiz. Bende bu imanı yaşatan kuvvet, yalnız aziz memleket ve milletim hakkındaki payansız (sınırsız) muhabbetim değil, bugünün karanlıkları, ahlaksızlıkları, şarlatanlıkları için de sırf vatan ve hakikat aşkıyla ziya serpmeye ve aramaya çalışan bir gençlik gördüğümdendir..." (Mustafa Kemal bu satırları 24 Mayıs 1918'de Ruşen Eşref'e vermiş olduğu kartpostal'ın arkasına yazmıştır.)
Sayfa 127 - undefinedKitabı okudu
(...)Şartlar ne kadar olumsuz olursa olsun ‘gerçek durumun tespiti’, her zaman bir çıkış ve çözüm yolu arayan Kurmay Mustafa Kemal’in olaylara temel yaklaşım biçimidir. Onu en zor şartlarda ‘Yeni Türkiye’yi yaratmaya ve ‘Atatürk’ olmaya götüren işte en temeldeki bu gerçekçi yaklaşım ve bu temelin üstüne kurduğu ‘gelecek vizyonu’dur. Mustafa Kemal’in başarısının anahtarı ‘Hakikat, Gerçek, Vizyon’dur.(...)
Mustafa Kemal’in 24 Mayıs 1918’de gazeteci Ruşen Eşref’e kendi resmini taşıyan imzalı kartpostal: “Her şeye rağmen muhakkak bir nura doğru yürümekteyiz. Bende bu imanı yaşatan kuvvet, yalnız aziz memleket ve milletim hakkındaki payansız(sınırsız) muhabbetim değil, bugünün karanlıkları, ahlaksızlıkları, şarlatanlıkları içinde sırf vatan ve hakikat aşkıyla ziya serpmeye ve aramaya çalışan bir gençlik gördüğümdendir...” Mustafa Kemal’in bu satırları kuşkusuz Gençliğe Hitabesi’nin önsözü gibidir.
Mustafa Kemal, Enver'in yükseldiği bu dönemde, arkadaşı Fethi (Okyar) ile beraber İTC yönetimi tarafından savaş başlamadan önce 1913 yılı sonbaharında Bulgaristan'a sürülmüştü. İTC tarafından istenmeyen Fethi Bey Sofya'ya büyükelçi, istenmeyen Mustafa Kemal de onun yanına askeri ataşe olarak tayin edilmişti. Sofya'ya yapılan bu 'siyasi sürgün'de, Fethi-Mustafa Kemal ikilisinin Bab-ı Ali baskınına karşı çıkmaları, Çatalca'da Bulgar Cephesi arkasına yapılan bir askeri baskının başarısızlığı sonucu Enver ile şiddetli bir kavgaya girerek istifa etmeleri gibi faktörler rol oynamıştı. Fethi'nin 1913 Eylül'ünde kısa süre üstlendiği İT genel sekreterliği sırasında, İTC'li silahşörlerin maaşını kesmesi de İTC içinde büyük tepkiye yol açmış ve bu 'zorunlu sürgün'e katkıda bulunmuştu.
Reklam
Enver Paşa bu bildirge nedeniyle daha sonra Mustafa Kemal'e "Yerimde gözün varsa geç sen otur." demiştir. Mustafa Kemal ise bu yüzleşmede Enver'e "Orada gözüm yok, olsaydı çoktan otururdum, benim emeklerin daha büyüktür." gibi çok iddialı bir cevap vermiştir.
Sayfa 182
Şaşılacak şeydi. Artık bir mendil gibi ayak altında çiğnenen bu çevrede hâlâ bir saltanat, bir hükümet,bir varlık olduğunu zannedenler vardı.
Sayfa 155
23 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.