Tabiatın Yorumu Ve İnsan Alemi Hakkında Özlü Sözler

Novum Organum

Francis Bacon
Modern felsefenin kurucularından Bacon'a göre, insan, 'tabiat'ı anlar ve ona hükmeder. Bunu hem nesnelere hem zihne bakarak yapar. Anlamak hükmetmektir; bilgi güçtür; bilmek, yapmaktır. Güç ile eşanlamlı olan bilgiyi elde etmek için 'tabiat'ın kanunlarına uymak gerekir. Çünkü sebebin bilinmemesi, sonuçta, insanı yanlış düşüncelere sürükleyebilir. Oysa spekülatif felsefede sebep olarak gösterilen şey, pratik bilimde kural olarak kullanılır. İnsan, 'tabiat' üzerinde bir şey yaparken, kendinden önce denenmiş vasıtaları kullanmazsa, delilik etmiş olur. Novum Organum, Bacon'ın "Büyük Yenilenme" adını verdiği 6 bölümden oluşacak olan, ancak yaşadığı dönemde tamamlanamamış kitabının 2. bölümüdür. Bacon'ın burada vurgulamak istediği, bilim ve bilime dayalı teknolojidir. İnsan, bilim yapmalıdır. Yani, 'tabiat'ı tanımalı, anlamalıdır. Ancak bu şekilde edindiği bilgilerden yararlanarak incelediği 'tabiat'a hâkim olabilir, onu kontrol edebilir ve üzerinde etkide bulunarak birtakım değişiklikler yapabilir. İşte bu da bilime dayalı teknolojiye işaret etmektedir. 17. yüzyılda Latince olarak yazılmış olan Novum Organum, modern düşüncenin ve bilimsel bilgiye ulaşmanın en önemli kaynaklarından biridir. (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Francis Bacon
Francis Bacon
Çevirmen:
Sema Önal
Sema Önal
Tahmini Okuma Süresi: 10 sa. 12 dk.Sayfa Sayısı: 360Basım Tarihi: Haziran 2012Yayınevi: Say Yayınları
ISBN: 9786050201451Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
360 syf.
·
Puan vermedi
Novum Organum akıl ve tecrübenin bir araya gelmesinden doğan bir zihin felsefesini anlatır. Bacon'a göre duyular birçok konuda insanı yanıltırlar çünkü genelde öznel bir bakış açısıyla bizleri nesnel gözlemleme yapmaktan alıkoyarlar. Bundan dolayı gerçeği ararken tecrübelerden yola çıkarak olabildiğince objektif bir soruşturma yapmamız gerekir. Mevcut bilimlerin sürekli değişkenlik göstermesi, kelimelerin gözlemleri ifade etmedeki yetersizliği bu gibi araçların bizi yanıltmasına neden olacaktır. Haliyle mutlak gerçeği aramak, ona ulaşmak için geçici olan araçlar bir kenara bırakılmalı sonsuz tabiat ve tecrübenin ışığında hareket edilmelidir. Ancak kitapta da belirttiği üzere bu uğraşlar sonucunda gerçeğe ulaşılamasa bile ona ulaşmak için gösterilen çaba gerçeğin kendisinden daha asil ve yücedir. Bu anlamda Novum Organum bilgiden fayda sağlamak onu kullanmak isteyenlere değil, bilginin kendisinden, öğrenmekten, hakikat arayışından dolayısızca zevk alabilenler, Bacon'ın tabiri ile bilginin gerçek oğulları için yazılmış bir eserdir.
Novum Organum
Novum OrganumFrancis Bacon · Say Yayınları · 201255 okunma
Reklam
360 syf.
10/10 puan verdi
Bacon bize bu eserinde, insan ile doğanın mükemmel bir uyuma sahip olmasını temenni eder. İnsanlık, gelişmek için bilime yönelmelidir ve bunu yapmanın yegane kaynağı doğadır. Doğayı gözlemler ve bunu, kendisinden önceki deneyenleri de hesaba katacak olursa insan, bilim ve teknolojideki devinimi, en sağlıklı şekilde olacaktır. Darwin gibi nice önemli bilim adamını da etkilemiş olan Bacon, gözlem yeteneğine ve iyi bir yorum ile doğadaki bileşenleri, insan yararına evirmenin yine insanlığı en iyi şekilde geliştirecek şey olduğunu anlatır.
Novum Organum
Novum OrganumFrancis Bacon · Say Yayınları · 201255 okunma
360 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Bilginin güç olduğunu ve öğrenmeye değişmeye hazır olanların daima okuyabileceği bir baş yapıt. Günümüz felsefesinin ana hatlarından birini oluşturuyor. ''İnsan inceleyip yaptığı gözlemler sonucunda, kendisine izin verdiği kadarını anlayabildiğini ve gene kendisine izin verdiği kadarıyla baş ettiğini'' her şeyin başından söyleyerek başlıyor.
Novum Organum
Novum OrganumFrancis Bacon · Say Yayınları · 201255 okunma