On Müfessirin Kaleminden Hanımlara Özel Tefsir

Kolektif

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
(Mirasta erkeğe iki, kadına bir verilmesi konusu)
Bu kuralın ışığında erkek ile kadının durumunu gözden geçirelim: - Her şeyden önce erkek kadına evlenirken mehir vermek zorundadır. Oysa kadının kocasına böyle bir ödemede bulunması söz konusu değildir. - Erkek, karısının ve çocuklarının geçimlerini sağlamakla yükümlüdür. Oysa kadın malı olsa bile böyle bir yükümlülük altında değildir. Erkeğin bu yükümlülükteki asgari payı bu görevini savsakladığı takdirde ''hapis cezasına çarptırılmak''tır. - Erkek yakın akraba dayanışması çerçevesi içinde aileye yüklenecek adam öldürme ve yaralama diyetlerinin ödenmesine katkıda bulunmak zorundadır. Oysa kadın böyle bir ödeme zorunluluğundan muaftır. - Erkek yine yakın akrabalar arası dayanışma ilkesinin gereği olarak yakınlık sıralarına göre yoksul, düşkün ve çalışma gücünden yoksun akrabalara mali yardımda bulunmakla yükümlüdür. Oysa kadın bu geniş aile dayanışmasının maddi yükümlülüklerinden muaftır. - Erkek, ayrı yaşadığı ya da boşadığı karısına kendinden olma çocuğu için emzirme için emzirme ve bakım ücreti ödemek zorundadır.
Sayfa 338Kitabı okudu
Merdeveyh'in Ümmü Habibe'den aktardığı hadis-i şerifte Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmaktadır: "Ademoğlunun bütün konuşmaları aleyhinedir, lehine değil; ancak Allah'ı zikretmek, iyiliği emredip kötülükten sakındırmak bunun dışındadır." Tirmizi, 2412 (İmam Tirmizi hadis hakkında: "Bu hadis hasen gariptir" demiştir. İbn Mace, 3974
Sayfa 375Kitabı okudu
Reklam
Birinin durumunun izhar edilmesi, dünyevi bir adavet, kıskançlık, kin ve nefret ve liderlik kavgasının olması durumu gibi bir kişiye duyulan şahsi heveslerle olmamalıdır. Esas maksat bir kişiden intikam almak ve onun değerini düşürmek olduğu halde , nasihat etmek istiyormuş görüntüsü verip o kişinin kötü amelleri izhar edilirse şüphesiz ki bu şeytanın amelinden olur ve unutulmamalıdır ki: "Ameller niyetlere göredir. Herkese de niyet ettiği vardır. (Buhari, Müslim)" Bunun için nasihat eden kişinin maksadı, Allahın bu kimseyi ıslah etmesi ve gerek dünyaları gerekse de ahiretleri hususunda müslümanlardan bu kişinin zararını def etmek olmalıdır.
Sayfa 596 - Karınca Polen YayınlarıKitabı okudu
Bu yükümlülük dağılımında erkeğin çalışıp kazanmaya yatkın özelliği ile kadına tam anlamı ile huzurlu ve güvenli bir hayat sağlamasının teminata bağlanması gözetilmiştir. Böylece kadın, değeri hiçbir malla biçilemeyecek, hiçbir sanayi ürünü ve hiçbir kamu yararı amaçlı hizmetle karşılaştırılamayacak derecede değerli olan çocuğunun, bu ortak insanlık hazinesinin bakımı ile meşgul olsun; kendini bu yüce uğraşa adasın istenmiştir.
Sayfa 339Kitabı okudu
(Peki sana göre kadın erkek eşit midir? Benim görüşüm alıntıdaki gibi.)
Yaratılış ve yetkinlik hususlarındaki farklılıklarına rağmen, bütün hükümlerde kadın ve erkek arasındaki eşitlik söz konusu olursa, elbette bu fıtrata karşı çıkmaktır ve bu hem üstün olana, hem daha alt mertebede bulunana zulmün ta kendisi olur. Hatta beşeri toplumun hayatına bir zulümdür. Çünkü bunun neticesinde üstün olanın güçlerinin meyvelerinden mahrum kalınacak ve daha alt mertebede olana, gücünün üzerinde ağır yükler yüklenecektir.
Sayfa 346Kitabı okudu
Gıybet edene sus demesine rağmen kalbiyle devam etmesini isteyenler, dikkat:
Ebu Hamid el Gazali şöyle demektedir: "Bu hal, münafıklık halidir ve onu günahkâr olmaktan kurtarmaz. Binaenaleyh kalbi ile de mutlaka bu gıybeti inkâr etmeli ve ondan nefret etmelidir."
Sayfa 582 - Karınca Polen yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Erkeğin yöneticilik yetkisi -daha önce belirttiğimiz gibi- kadının ne ev içinde ve toplumdaki kişiliğini ve ne de hukuki kişiliğini ortadan kaldırma niteliği taşımaz. Bu ilke, sadece AİLE İÇİ İS BÖLÜMÜNE İLİŞKİN bir uygulamadır. Amacı bu son derece önemli kurumu yönetmek, korumak ve ayakta tutmaktır. HERHANGİ BİR KURUMUN BİR YÖNETİCİYE SAHİP OLMASI NE O KURUMUN ORTAKLARINI VE NE DE ÇEŞİTLİ KADEMELERİNDE ÇALIŞANLARIN VARLIKLARINI VE KİŞİLİKLERİNİ ORTADAN KALDIRIR!
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.