İki Bin Yıllık Ortadoğu Tarihi

Ortadoğu

Bernard Lewis

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
559 syf.
·
Puan vermedi
Bernard Lewis- Ortadoğu
Bernard Lewis 1916 doğumlu İngiliz asıllı Amerikalı bir tarihçidir. Yüksek lisansını Ortadoğu Tarihi yoğunluklu olmak üzere tarih konusunda, doktorasını da İslam tarihi üzerinde yapmıştır. Batılı uzmanlar arasında en çok okunan yazarlardan olan Lewis; Ermeni soykırımını kabul etmemiş, aynı zamanda 1998 yılında Atatürk Barış Ödülüne layık görülmüştür. Bu kitapta adından da anlaşılacağı üzere günümüz Ortadoğu bölgesini ele almış, uydurmalar yerine kaynaklara dayanarak ve sebep sonuç göstererek bilgilerini aktarmıştır. Bugün Ortadoğu da olan sorunların geçmişle bağlantısı gözler önüne serilmiştir. Kitap 5 başlıkta ele alınmıştır. 1. kısmında bölgeden bahsedilmiş, 2. Kısımda İslamiyet öncesi ele alınmıştır. 3. Kısımda İslamiyet'in Ortadoğu bölgesinde Doğuşu ve yükselişi anlatılmıştır. 4.Kısımda ise Ortadoğu'daki devlet yönetimi, ekonomi, halk, kültür vs. bunlara dair bilgilerde bulunulmuştur. 5. Kısımda ise modern çağda Ortadoğu ele alınmıştır. Kitap gerçekten Ortadoğu bölgesini ele alışı itibariyle bir şaheser niteliğindedir. Tarihe ilgi duyan herkesin okuması gerektiğini tavsiye ederim.
Ortadoğu
OrtadoğuBernard Lewis · Arkadaş Yayınları · 20201,269 okunma
Reklam
559 syf.
·
Puan vermedi
Kişisel stratejinim ağırlıklı olarak kendi alanımda ve kendi alanlarında da çok ünlü olan çok önemli eserleri okumak. Bernard Lewis oryantalist bir tarihçi olarak tarih konusunda çok tavsiye edilmişti bütün kitaplarını okuyamayacağım için Ortadoğu kitabını bizimle alakalı olabileceğini düşünerek seçtim. Bize tarihi böyle anlatsalardı kesinlikle çok daha fazla sever belki de asıl amaç olan ders alma konusunda daha başarılı olurduk. Maalesef savaşların ve liderlerin tarihi haricinde başka hiçbir şeyin tarihi yokmuş gibi bir algı var kültürümüzde. İlk defa şeylerin tarihi konusunu ve o atmosferi genel olarak tarih içerisinde çok güzel anlatan bir kitap okudum. Aşırı teknik konulara girmeden ama bilinmesi gereken şeyleri de ve özellikle de tarihte nelerin neleri tetiklediğini ve nelerin hangi ortamda etkin olduğunu ve hangi şartlarda gerçekleştiğini ne kadar önemli olduğunu 5N 1K ile anlatan bir kitap olmuş keşke tüm tarih kitapları böyle olsa.. Herkese tavsiye ederim..
Ortadoğu
OrtadoğuBernard Lewis · Arkadaş Yayınları · 20201,269 okunma
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Ciddi manada tarih düşkünüyseniz ve özellikle Ortadoğu bölgesine merakınız varsa yolunuzun kesinlikle Bernard Lewis ile kesişmesi gerekiyor. İngiliz asıllı Amerikan profesör 2018 de ölene kadar Princeton Üniversitesinde ders veriyordu. Uzmanlık alanı İslam Tarihi. Eseri için denilebilecek tek şey var: Bir başyapıt. Lewis eseri o kadar güzel dokumuş ki olaylar arasındaki neden sonuç ilişkisine hiç zarar vermeden tarihi kaynaklara dayanarak, coğrafyadaki tüm hassasiyetleri, gelenek ve görenekleri dikkate alarak çok değerli bir eser ortaya koymuş. Eserdeki Ortadoğu günümüz Arap devletlerinin bulunduğu topraklar,Türkiye,İran,Azerbaycan’dan başlayarak Hazar Denizi kıyısındaki toprakların tamamını kapsıyor. Bahse konu coğrafyanın İslam öncesinden başlayarak günümüze değin geçirdiği toplumsal dönüşüm ve değişimleri ele alıyor.Bunları yaparken ait olduğu kültürü, ve bu kültürün önyargılarından arınarak tamamen bilimsel bir şenlik yaşatıyor okurlarına.Eserde Ortadoğu’nun başat faktörü sayılan 3 halk üzerinde özellikle duruyor. Bunlar: Türkler,Araplar ve Farslar. Coğrafyamıza ait okuduğum eserler arasında kesinlikle en iyisi diyebilirim.
Ortadoğu
OrtadoğuBernard Lewis · Arkadaş Yayınları · 20201,269 okunma
559 syf.
8/10 puan verdi
Bu eser dünya tarihinde önemli bir yer eden binlerce yıllık Orta Doğu tarihinin güzel bir özeti adeta... Orta Doğu uzmanı Bernard Lewis'in kaleminden çıkan bu eser her ne kadar ele aldığı olayları derinlemesine işlemese de Orta Doğu'da var olmuş; dinlerin, mezheplerin, etnik unsurların ve imparatorlukların tarihini kabataslak bir şekilde algılamamız için güzel bir çalışma... Konu ile ilgili olanlara tavsiye edilir...
Ortadoğu
OrtadoğuBernard Lewis · Arkadaş Yayınları · 20201,269 okunma
Reklam
559 syf.
8/10 puan verdi
Tarih ile ilgilenen ve Ortadoğu topraklarında yaşayan herkesin mutlaka okuması gerektiğini düşündüğüm kitaplardan birisi. Bir tarih kitabının akıcı bir biçimde gitmesi ve özet tarzda bilgilendirici olması her kitabın başına gelebilecek güzel bir durum değildir. Olayların kronolojik bir sırada, mekandan ve anlamdan kopmadan anlatıldığı bu kitabı ilgililere tavsiye ediyorum. Herkese keyifli okumalar..
Ortadoğu
OrtadoğuBernard Lewis · Arkadaş Yayınları · 20201,269 okunma
559 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Bernard Lewis, Orta Doğu üzerine uzmanlaşmış İngiliz asıllı Amerikalı tarihçidir. Yazar, bu kitabında adından anlaşılacağı üzere Orta Doğu'nun geçmişten günümüze ulaşma serüvenini anlatmaktadır. Yazar, Orta Doğu tarihini Hristiyanlık öncesindeki Roma ile başlatıp Hristiyanlık dönemi Roma ile devam ettirmiş ve o dönemin diğer güçlü devleti Pers İmparatorluğu ile çatışmalarına değinerek ardından İslamiyet ile beraber gelen değişimi, yükselişi ve ortaya çıkan karışıklıkları daha sonra da modern dönemi anlatmıştır. Ayrıca ilgili dönemlerdeki; devlet yapısına, halk-seçkinlere, hukuk sistemine, ekonomiye, dine ve kültüre de değinmiştir. Kitabın dili; sade, net ve anlaşılır. Bence kitaptaki tek eksik taraf eski uygarlıklara değinilmemiş olmasıdır. Onun dışında bir sorun yok. Uzatmadan keyifli okumalar dilerim.
Ortadoğu
OrtadoğuBernard Lewis · Arkadaş Yayınları · 20201,269 okunma
496 syf.
8/10 puan verdi
ortadoğu’ya giriş 101
Alanında önde gelen kitaplardan olan Ortadoğu, okuyucuya kısa bir Ortadoğu tarihi veriyor. Her tarih kitabınfa olduğu gibi yakın dönem tarihine ilişkin analizlerden daha çok uzak geçmişe dair analizler ağırlıkta. Ortadoğu tarihine giriş kitabı olarak okuyabileceğiniz gibi bu coğrafyaya dair genel bir fikre de sahip olabilirsiniz. Anlatımı akıcı olsa da yer yer okuyucuyu sıkabiliyor. Ancak tarih okumanın avantajlarından olsa gerek bu sıkıcı durum uzun sürmüyor ve başka bir olaya atlıyorsunuz. İlgi alanı dahilinde olanlar için bir baş ucu kitabı niteliğinde.
Ortadoğu
OrtadoğuBernard Lewis · Arkadaş Yayınları · 20201,269 okunma
488 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
67 günde okudu
Bir Fransız haber dergisinde röportaj yapılan bir Cezayirli şunları söylemiştir:"Eskiden Cezayir Roma'nın tahıl ambarıydı ama artık ekmeklik buğdayı ithal etmek zorunda. Bahçeler ve sürüler ülkesi ama et ve meyve ithal etmek zorunda. Doğal Gaz ve petrol yönünden zengin ama milyarlarca dolar dış borcu ve milyonlarca işsizi var." Ve bu durumun otuz yıllık kötü yönetimin sonucu olduğunu da eklemiştir. Tanıdık bir tablo ve kitabın birinci baskısı 1995 yılına ait. Doğu üzerine konuşulduğunda akla gelen ilk isimlerden birisi olan, İlber Ortaylı'nın da kitaplarında sık sık atıfta bulunduğu Bernard Lewis' in bu kitabı politik ve tarihi yönlerini bir kenara bırakıp sosyolojik açıdan baktığımızda kendimizi, ailemizi, çevremizi, içinde yaşadığımız toplumu ve daha geniş açıdan bakarsak eğer kendi ve komşu coğrafyamızı tanımamıza yardım ediyor. Bilgi güçtür bu sebeple okumak uzun vadede kazanım demektir ancak bununla birlikte uluslararası ilişkilere ve tarihe ilgisi olmayan kişilere tavsiye edeceğim bir kitap değildir. İyi okumalar
Ortadoğu
OrtadoğuBernard Lewis · Arkadaş Yayınları · 20201,269 okunma
Reklam
559 syf.
·
Puan vermedi
Lewis…
Lewis, Ortadoğu toplumlarının siyasi, dini ve kültürel yapılanmalarının tarihsel evrimini, yine kendine has bir metotla okuyucuları için keyifli hale getirmiş. Oldukça sade bir anlatımı olan kitap, Ortadoğu’ya dair başlangıç yapmak isteyenler için ideal bir kaynak. Gerçekten “halk” için yazılmış olan kitap Ortadoğu’yu tüm dinamikleriyle tasvir etmesi bakımından önemli bir kaynak teşkil etmektedir. Örn: Persis ya da `Persia` adı kelimenin tam anlamıyla bir ülkeyi ya da milleti değil, `Pars` ya da `Fars`ın Güneybatısında ki bir eyaletin adıdır. Persler[Garslar] tarihte hiçbir zaman ülkenin tamamı için bu adlandırmayı kullanmamışlardır. ancak bununla lehçelerini kastetmişlerdir; tıpkı `Toskanya` dilinin İtalyanca, `Kastilya` dilinin İspanyolca ve Londra yöresindeki kontluklarda konuşulan dilin İngilizce olması gibi, bölgesel Pars lehçesi de ülkenin egemen kültürel ve politik dili olmuştur. Perslerin her zaman kullandıkları ad, özkimliklerini ifade eden İrandır ve bu adlandırma onlar tarafından 1935 yılında tüm dünyaya kabul ettirilmiştir. İran kelimesi eski farsça’daki “Arilerin ülkesi“ anlamına gelen Aryanam kelimesinden türetilmiştir ve kökeni de Hint-Ari halklarının ilk göçlerine dek uzanmaktadır.
Ortadoğu
OrtadoğuBernard Lewis · Arkadaş Yayınları · 20201,269 okunma
496 syf.
10/10 puan verdi
·
378 günde okudu
Kendi Tarihini Başkasına Yazdırmanın Dayanılmaz Hafifliği
267. sayfada demir attıktan sonra aklımdan geçenler: Bernard Lewis'in Ortadoğu'su her satırıyla sizi tarihte gezintiye çıkarıyor. Bir batılının gözünden yani dışarıdan parçası olduğunuz bir coğrafyaya adına ortadoğu denilen mezopotamya-küçük asya hattına sosyal, kültürel, siyasî, dini bir bakış atıyorsunuz. Lewis her halükarda alanına hakim bir isim. Yinede karşılaştırmalı okumak gerek. Mesela Edward W. Said'e de kulak vermek gerek. Lewis'in, zamanında Amerikan dış politikasına yön veren etkin bir isim olduğu söyleniyor. Hamaseti bırakıp kabullenilmesi gereken bir gerçek var ortada. Bu adam konusuna çalışmış ve ortadoğuyu onu biliyorum zanneden anti-oryantalist politik islamcılardan çok daha iyi biliyor. Adamlar biz sizin ciğerinizi biliriz diyor. Edward W. Said'den sonra bu iddialı hamleye karşılık veren kim var peki şarkta. Yenilgiyi kabullendik. Edward W. Said dediğinizde bile en solcusu, en anti-emperyalisti, en okuyanı bile burun kıvırıyor artık. Bir anda hamasçı, gerici, arkaik kafalı her şey oluyorsunuz. Said'in bahsettiği o betimleyici oryantalist bilgi iktidarı kafalara yerleşmiş olsa gerek: Şark her yönüyle uygarlaştırılması gereken bir barbarlık coğrafyasıdır. Bizim yerli oryantalistlerden bile daha insaflı Lewis. En azından satır aralarında bir hürmet gizli.
Ortadoğu
OrtadoğuBernard Lewis · Arkadaş Yayınları · 20201,269 okunma
559 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Hıristiyanlığın başlangıcından günümüze Ortadoğu’nun iki bin yıllık tarihini dünyaca ünlü tarihçi Bernard Lewis’in bilimsel bir yaklaşımla ve etkileyici bir dille anlattığı kitabı "Ortadoğu". Üç büyük dinin ve pek çok uygarlığın doğum yeri olan Ortadoğu bölgesi tarih boyunca nice savaşlara, nice göçlere, nice gelişimlere, değişimlere şahit olmuş, ev sahipliği yapmıştır. Kimi zaman uygarlıkları birleştiren köprü görevini üstlenmiş kimi zamansa dinler arası büyük çatışmalara sahne olmuştur. Princeton Üniversitesi’nde Yakındoğu profesörü olan Bernard Lewis, yüzyıllar boyunca çeşitli alanlardaki önemli bilgi ve fikirlerin çıkış noktası olan Ortadoğu üzerine uzmanlığını bu tartışmasız başyapıtla gözler önüne seriyor.
Ortadoğu
OrtadoğuBernard Lewis · Arkadaş Yayınları · 20201,269 okunma
488 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Ortadoğu
Bernard Lewis Ortadoğu’yu sade anlaşılır bir dille anlatmış. Zaten yazar Ortadoğu’nun duayenlerinden diyebiliriz. Ömrünü Ortadoğu’ya adamış, bu alanda uzmanlaşmış, batılı uzmanlar arasında en çok okunan yazarlardandır. Bernard Lewis Ortadoğu’yu çok iyi inceleyip analiz etmiş, kitabı tarafsız bir dille yazmaya çalışmıştır. Kitap Hristiyanlık öncesi dönemden başlamış, Ortadoğu’ya tarihsel süreçte 1990’lı yıllara kadar kronolojik olarak değinmiştir. İçerik genel düzeyde anlatılmış, mevzular çok derinlere inilmemiştir. İslamiyet Öncesi Dönem, İslamiyet'in Ortadoğu’ya etkisi, Türkler, Osmanlı Devleti’nin siyasi, dini, ekonomik yapısı, kültürel, toplumsal değerleri gibi konular üzerinde dikkatlice durmuştur. Çağdaş Ortadoğu Tarihi, kitabın en zevkli bölümlerinden biriydi ama sadece kitabın son iki bölümünde üzerinde durulmuştur, daha ayrıntılı şekilde anlatılabilirdi. Hatta yazarımız yaşasaydı 2000’li yılları da kitabın devami olarak okumak isterdim. Son olarak Ortadoğu Tarihi’ni anlamak için başlangıç kitabı olarak okunabilir, binlerce yıllık tarihi açık, anlaşılır, sade bir dille bize sunulmuş çevirmenin de bu konuda başarılı olduğunu söyleyebilirim. Günümüz Ortadoğu’yu anlamak için geçmişini iyi bilmemiz gerekiyor. Ortadoğu’daki sorunların kaynağına inmek için okunabilir, tarihe ilgisi olanlar içinde güzel bir tekrar olur, bilgiler tazelenir.
Ortadoğu
OrtadoğuBernard Lewis · Arkadaş Yayınları · 20201,269 okunma
520 syf.
10/10 puan verdi
·
26 günde okudu
Ortadoğu
Bernard Lewis tarafından Ortadoğu ve değişim süreci iki bin yıllık dilimde objektif bir şekilde ana hatlarıyla anlatılıyor. Tarih büyüklerimiz Merhum Halil İnalcık ve İlber Ortaylı'nın okunmasını önerdiği bir yazardır. Ortadoğu'nun her karışını bilen bir Profesör olmasının yanında alışılagelmişin tamamen dışında bir bakış açısıyla kitabın önemini gözler önüne sermektedir. Ortadoğu çalışmaları için önemli bir kaynaktır.
Ortadoğu
OrtadoğuBernard Lewis · Arkadaş Yayınları · 20201,269 okunma
496 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
2000 yıllım ortadoğu tarihini, dinlerin uygarlıklar üzerindeki etkisini ve finalde ülkemizin Ortadoğu ile avrupa arasında sıkışıp kalmasının kaynağını güzel bir şekilde ifade eden güzel bir kitap...
Ortadoğu
OrtadoğuBernard Lewis · Arkadaş Yayınları · 20201,269 okunma
494 syf.
9/10 puan verdi
Bernard Lewis'in bu yapıtı sadece Ortadoğu ile ilgilenenler için değil, aynı zamanda genel kültür açısından meraklı herkes için başlangıç niteliğinde; konu bakımından yüzeysel ama içerik, ayrıntı bakımından ziyadesiyle doyurucu bir bölge çalışmasıdır. Şarkiyatla ilgilenen herkesin bildiği bu üstadın eserini daha önce birçok kere başlamış, yarıda
Ortadoğu
OrtadoğuBernard Lewis · Arkadaş Yayınları · 20201,269 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.