Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

1300-1600

Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ

Halil İnalcık

Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ Gönderileri

Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ kitaplarını, Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ sözleri ve alıntılarını, Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ yazarlarını, Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Osmanlı, göçebe ekonomisi ve göçebelerin töre hukuku ile bağdaşmıyordu.
Çeşitli yönlerden gelen baskılar yeni sultanı babasının politikalarından vazgeçmeye zorluyordu. Vakıfların çoğu eski durumuna getirildi, tımara dönüştürülmüş emlâk da özel mülkiyete geri verildi; ancak tepki toplumsal ve politik yaşamla sınırlı değildi. Güçlü bir topluluk yaşamın her alanından şerîatın uygulanmasını istiyor, yeni sultanı adâlet ve şerîatın savunucusu ilân ediyordu. Bellini'nin fresklerinin sökülüp çarşıda satılması bu döneme rastlar. Kimileri, Mehmet'in fetihlerinde fazla ileri gittiğini iddia edip yeni sultana II. Murat'ın politikasına dönme öğüdü veriyordu.
Reklam
Bayezid yandaşları, yeniçerilerin taptığı Gedik Ahmet Paşa'nın desteğine güveniyorlardı; bu büyük savaşçıyı, İtalya seferi hazırlıklarının tam ortasındayken, Bayezid saflarına çağırdılar.
Çağın yazarlarından İbn Kemal'e göre Fâtih, egemenlik iddiasında bulunacak hükümdâr ailesinden bütün Rumları idam etmeyi ilke edinmiştir.
Sultan, gelecekteki başkentinin yağmalanmasını istemiyordu; ancak dinî hukuka göre üç günlük yağma izni vermesi gerekiyordu.
Tabur Cengi=Orduyu top arabaları ortasına alarak savaşmak.
Reklam
Osmanlılar, iki cephede birden çarpışmak zorunda kalmaktan kaçınmaya bütün tarihleri boyunca özen göstermiştir.
380 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Osmanlı'nın beylikten devlete ve devletten İmparatorluğa yıkılışa kadar geçen zamanı sınıf sınıf değerlendirerek anlatmaktadır. Osmanlı hakkında bilgi almak için önerilen kitap. Kitaptan çıkarılması gereken çok çıkarım var. Özetle şunu söylemek gerekirse Osmanlı Devleti Kanuni Sultan Süleyman (dahil) dönemine kadar Padişah hariç herkesin denetlendiği ve liyakat sisteminin en önemli taşı olduğu görülmektedir. Liyakatınortadan kalkması ve denemetlemelerin artması devletin işlerlik çarkından bozulmalar meydana gelmiş bunu sonucundan isyanlar, yüksek enflasyon, teknoloji de gerileme özellikle üst standartlarda olan eğitimin bozulması ile daha bir çok sorun görülmektedir. Osmanlı İmparatorluğunu bir çok konuda ayrı ayrı analiz eden daha nice çıkarımları bulunmaktadır.
Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ
Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ
Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ
Osmanlı İmparatorluğu Klasik ÇağHalil İnalcık · Kronik Kitap · 2019896 okunma
Fakılar, Peygamber zamanından sonra çıkmış bütün âdetlere, İslâm'a aykırı "bid'at" ve bunları yapanlara kâfir damgası vurmakta idiler. Tütün, kahve ve her türlü türkü ve raksın şerîata aykırı olduğunu ilân etmişler, matematik ve aklî ilimlerin medrese eğitiminden kaldırılmasını istemişlerdir. IV.Murat, çocukluk çağı sona erdikten sonra (1632) padişah olarak iktidarını pekiştirmek isteğiyle, İslâm'ın savunucusu görünerek fakıların desteğini kazanmayı denemiştir. Tütün ve içki yasağı türünden yasaklar çıkarmış, bunlara uymayanları acımasızca cezalandırmıştır.
Sayfa 237Kitabı okudu
861 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.