Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı'dan Günümüze Etnik Yapılanma ve Göçler

Kemal H. Karpat

Osmanlı'dan Günümüze Etnik Yapılanma ve Göçler Gönderileri

Osmanlı'dan Günümüze Etnik Yapılanma ve Göçler kitaplarını, Osmanlı'dan Günümüze Etnik Yapılanma ve Göçler sözleri ve alıntılarını, Osmanlı'dan Günümüze Etnik Yapılanma ve Göçler yazarlarını, Osmanlı'dan Günümüze Etnik Yapılanma ve Göçler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
''.Asıl yerinden, ulaşmak istenilen yere hareket" göçün en kısa tanımıdır.
Osmanlı-Müslüman ve sonra "Türk" milletinin bir parçası olmalarında 1864 Vatandaşlık Kanunu'nun derin etkisi olmuştur.
Reklam
Pakistan'ın kurulmasında Hindistan'dan göç eden yedi milyon Müslüman'ın payı çok büyüktür.
Dini, milliyeti ne olursa olsun zoraki yer değiştirmeye mecbur edilen insanların çektiği acılar hiçbir şekilde mazur görülemez.
Göçler toplumsal değişmelerin en güçlü unsuru olarak, farklı fiziksel yapıya, dine, kültüre ve dile sahip toplulukları karşı karşıya getirmiş, bu toplulukların bir arada yaşamalarına ve böylelikle etkileşim içinde olmalarına neden olmuştur.
Geçmişte "biz" ve "onlar" (Müslümanlar ve Hristiyanlar) kavramları altında ezilen Bosna Müslümanlarının hususi tarihi ve kültürel öğeleri, Müslüman bir topluluğun (Boşnaklar) "etnik" karakteristikleri olarak yerel ve bölgesel bir anlam kazandı.
Sayfa 270Kitabı okudu
Reklam
Osmanlı idaresi, göçün yol açabileceği idari sorunları düşünerek 1860 yılında, Trabzon Valisi Hafız Paşa yönetiminde göçle ilgili bütün meselelerin ele alınacağı İdare-i Umumiye-i Muhacirun Komisyonu'nu kurdu.
Sayfa 166Kitabı okudu
1862 yılında Çerkezistan işgal edilmişti; Ruslara karşı mücadele 1860'lı yılların sonuna dek yer yer devam etmiş olmakla birlikte dağlardaki büyük direniş 1865 yılında bastırılmıştı.
Sayfa 165Kitabı okudu
Türkiye'yi ilgilendiren fakat bilinmeyen veya az bilinen bir olay da Alevilik konusudur. Geniş çaptaki göçler Alevi göçmenlerin kimlik koruma kaygılarını güçlendirmiştir ve bazı çevreler bunu siyasi bir sorun haline getirme yolunu tutmuştu. Böylece şehre göç eden Aleviler siyasi kimliğin, kültürel kimlikten farklı olduğunun bilincine vararak, kültürel kimliklerini çeşitli yollardan koruma davranışı göstermişlerdir. Hacı Bektaş, Alevi olmadığı halde bazı Alevi göçmenler onu Aleviliğin simgesi haline getirmişler ve her yıl onun mekanına ziyarete koyulmuşlardır.
Çepni ismi, Alevi Kızılbaşların bir kolu olan, Doğu Anadolu'da Sivas civarında yaşayan grubun adıdır.
Sayfa 418Kitabı okudu
80 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.