Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Öteki Şeylerin Tarihi

Sema Soykan

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Buzdağının Görüneni vs Görünmeyeni
“Buzdağının görünen kısmı kitapta, Görünmeyen kısmı yazarda saklıdır…”
Sayfa 285Kitabı okudu
Merak vs Soru
“Merak ve soru, yağmur ve nehir gibidir. Merak oldukça soru artar, yağmur yağdıkça da nehir suyu. Nehir yatağına sığamaz, sağına soluna aldığını suyuna katar, çağlar, çoğalır. Merakta yerine sığamaz, sordurur, araştırır. Bilgiyi zihne katar, zenginleştirir, donatır…”
Reklam
Ceteris Paribus
“Latincesi ‘Ceteris Paribus’, izahı ‘diğer tüm durumlar sabitken..’. Yani deniliyor ki, değişkenlerin muhtemel etkilerini hesaba katmazsanız, doğru kararlar alamazsınız…”
‘Bodrum’ adı
“Bodrum'un adı Antik Karya devrinde ‘Halikarnassos’, St.Jean Şövalyeleri Bodrum'u ele geçirdiğinde eski akropol üzerine büyük kale inşa eder ve şatoyu havarilerden Petrus/Peter'e adayarak ‘Petronium’ adını verirler. Zamanla bu isim ‘Bodrum'a dönüşür…”
Bazı Şehir Adları Nereden Gelir?
“Almanya'dan bir ekleme yapalım. Genelde uzun, sarı, parlak renkte, ipek gibi yumuşak saçlar için söylediğimiz ‘Lepiska’, Almanya’nın sarı renkli ipekleriyle ünlü ‘Leipzig’ şehrinden geliyor. ‘Misina’, İtalya’nın ‘Messina’ şehrinden, ‘Jean’, İtalya’nın ‘Genoa’ (Fransızca adı Gênes) şehrinden, ‘Fayans’, İtalya’nın ‘Faenza’ şehrinden, ‘Denim,’ Fransa’nın ‘Nimes’ şehrinden.. Kısa ekleme; Denim, jean kumaş, sağlamlığından dolayı 1850'lerde Amerika'da çadır bezi üreticisi olan Levi Strauss ve terzi Jacob Davis tarafından maden işçileri için üretiliyor ve 2. Dünya Savaşı sonrası, özellikle ünlü isimlerin de kullanmaya başlamasıyla furya haline geliyor ve Levi's adıyla gençliğin sembolü oluyor…”
Tavla Oyununun Hikâyesi
“6. yüzyılın sonları, Hint imparatoru Pers imparatoruna satranç oyunu hediye gönderiyor. Yanında da bir not: "Kim daha çok düşünüyor, kim daha iyi biliyor, kim daha ileriyi görüyorsa o kazanır. İşte hayat budur." Pers imparatoru Nevşiyan da çağırıyor en alim veziri Buzur Mehir'i, oyunu çözmesini ve yeni oyun icat etmesini istiyor. Zaman kavramından ilham alan vezir, gece gündüz uğraşarak icadını sunuyor şahına: 4 köşesi mevsimleri, karşılıklı 6'şar haneyle yıldaki 12 ayı, pulların toplam sayısı 15 gece- 15 gündüzle aydaki 30 günü, siyah-beyaz taşlarla gündüzü ve geceyi, karşılıklı 12'şer haneyle de günün 24 saatini simgeliyor. İçine yazılan bir notla tavla gönderiliyor Hint imparatoruna: " Evet, kim daha çok düşünüyor, kim daha iyi biliyor, kim daha ileriyi görüyorsa o kazanır. Ama biraz da şanstır, işte hayat da budur…”
Reklam
Kendiyle yüzleşemeyen insanlar sonunda yüzsüz olur.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.