Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Öykücü Beyin

V. S. Ramachandran

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
güzel deyim :D
...bir zamanlar Francis Crick'in söylediği gibi, "Tanrı bir hackerdır, mühendis değil."
Sayfa 226 - Alfa Yayıncılık, 3. Baskı: Ekim 2019
..." Tecrübenin nöronları bir araya getiren sinapsları güçlendirerek veya zayıflatarak beyni yeniden yapılandırdığı ortada. Bu yeniden yapılandırma süreci öğrenme olarak bilinir."
Reklam
Olabilecek en geniş kelime dağarcığına sahip, en alt düzeydeki vahşilerin çeşit çeşit, farklı heceyi seslendirme ve bunlara neredeyse sonsuz sayıda kip ve çekim eki getirme kapasiteleri, hiç de üstün [Avrupalı] ırklardan aşağı kalır değildir.
Sayfa 168 - Alfa Yayıncılık, 3. Baskı: Ekim 2019 | Medeniyeti Biçimlendiren Nöronlar
Beynin geçirdiği evrimi anlamadan, nasıl çalıştığını anlamak mümkün değildir. Muhteşem bir biyolog olan Theodosius Dobzhansky'nin söylediği gibi, "Evrimin ışığı olmadan biyolojideki hiçbir şeyin anlamı yoktur."
Sayfa 19 - Alfa Yayıncılık, 3. Baskı: Ekim 2019
insanlardaki evrensel selamlama jesti olan gülümseme:
Bir kuyruksuz maymuna diğer bir kuyruksuz maymun tarafından yaklaşıldığında, genel kanı kendisine muhtemelen tehlikeli bir yabancının yaklaşıyor olduğu şeklindedir. Dolayısıyla yüzünü buruşturarak köpek dişlerini dışarıya çıkartmasıyla, karşı tarafa dövüşmeye hazır olduğunun sinyalini verir. Bu tavır giderek gelişmiş ve davetsiz misafirleri olası bir kısasa kısasa karşı uyaran, ritüelleşmiş yapmacık ama tehditkar bir ifadeye dönüşmüştür. Ancak yaklaşan maymunun dost olduğu anlaşılırsa, tehditkâr ifade (köpek dişlerinin gösterilmesi) yarıya indirilir ve bu yarım yüz buruşması (köpek dişlerinin kısmen gizlenmesi) barışçıllığın ve dostluğun ifadesi halini alır. Bir kez daha, muhtemel bir tehdit (saldırı) aniden ortadan kalkar, gülmenin ana malzemesi. Tebessümün gülmekle aynı öznel hissi barındırdığına şüphe yok. Aynı mantığı taşır ve aynı nöral devrelerde bulunuyor olabilir. Sevgilinizin size gülümserken aslında hafiften gösterdiği köpek dişleriyle size hayvani kökenlerini hatırlatıyor olması oldukça ilginç bir şey.
Sayfa 72 - Alfa Yayıncılık, 3. Baskı: Ekim 2019
...bir başkasının hareketleriyle ilgili yargıya varmak istiyorsanız, önce kendi beyninizde ilgili harekete dair bir sanal gerçeklik simülasyonu yaratmanız gerekir. Ayna nöronları olmadan da bunu gerçekleştirmeniz mümkün değildir.
Sayfa 173 - Alfa Yayıncılık, 3. Baskı: Ekim 2019
Reklam
İnsan beyni bütünsel olarak yalnızca evrimsel bir eşsizlik göstermekle kalmaz, her bir farklı kültürdeki "beyin" ("yetişme koşulları" nedeniyle) -diğer tüm hayvanlarınkinden çok daha- benzersizdir.
Sayfa 186 - Alfa Yayıncılık, 3. Baskı: Ekim 2019 | Dipnot
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.