Özgürlükle Kalkınma

Amartya Sen
9/10
6 Kişi
16
Okunma
4
Beğeni
862
Görüntülenme
İnanılmaz bir bolluk, gelişme ve özgürlüğün, olağanüstü bir yoksulluk, yoksunluk ve baskıyla bir arada yaşandığı dünyamızda modern kalkınma teorileri, hem kişisel çıkara dayalı davranışa, hem de toplumsal başarının teorilerinin ise, başarıyı yaratılmış olan toplam faydanın boyutları aracılığıyla ölçmesi bağlamında, faydacı bir karakter taşıdığı söylenebilir. Günümüzde hemen hemen tüm dünyada, özellikle de bizimki gibi ülkelerde ekonomik büyüme olmadan toplumsal gelişmenin de, bireysel refahın da mümkün olamayacağı; yoksulluğun, insanların da toplumların da elini kolunu bağladığı kabullenilmiş gibidir. Yoksulluğun en yakıcı hal aldığı durumlarda en temel öncelik "hayatta kalma"ya verilir ve demokratik haklardan dem vurmak "lüks" olarak görülür. Oysa kıtlıklarda on binlerce insanın yaşamını yitirdiği ülkeler arasında tek bir demokrasi örneğine rastlanmaz, bir tek demokraside kıtlık yaşanmaması gibi. Evet, demokrasi önemli, ama önemli olması, yeterli olduğunu gösterir mi? Amartya Sen, az gelişmişliğin, Üçüncü Dünya ülkesi olmanın bir kader olmadığını çok basit ama somut örneklerle ortaya koyuyor ve bu kaderin aşılmasının hayal olmadığını gösteriyor. Aristoteles'te Adam Smith'e, Rawis'tan Marx'a, Malthus'tan Nozick'e, Konfüçyüs'ten Pareto'ya ekonomi ve özgürlüğe ilişkin hemen her görüşü; Hindistan'dan ABD'ye, İngiltere'den Çin'e, Kanada'dan Bangladeş'e pek çok uygulama örneğini ele alıp inceliyor ve insanı temel alan bir siyaset tarzının imkanları üzerinde düşünüyor. Kalkınmanın en etkin aracının özgürlük olduğunu, bu yüzden başlıca amacının da özgürlük olması gerektiğini öne sürerken, kalkınmanın temelini oluşturan nedenler üzerine kamusal bir tartışma başlatıyor. (Arka Kapak'tan)
Yazar:
Amartya Sen
Amartya Sen
Çevirmen:
Yavuz Alogan
Yavuz Alogan
Tahmini Okuma Süresi: 11 sa. 39 dk.Sayfa Sayısı: 411Basım Tarihi: 2004Yayınevi: Ayrıntı YayınlarıOrijinal Adı: Development as Freedom
ISBN: 9789755394145Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
411 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
37 günde okudu
Bu sayfada oldukça az sayıda okunması, hiç incelenmemiş olması ve belki bu sayede bir kişinin daha okumasını sağlar umudu, bana, Nobel ödüllü iktisatçı Amartya Sen’in Türkçeye çevrilmiş en önemli kitaplarından birine inceleme yazma gereğini doğurmuş oldu. Bu kitap, Sen’in insanların birşey yapmaya ve olmaya muktedir olabildiklerinin önemli olduğunu ifade eden ve 1980’li yılların başından beri şekillendirdiği “kapasite yaklaşımını” detaylıca analiz ettiği ve iktisat literatüründe oldukça önemli ve değerli bir çalışma. Kitapta kıtlık, yoksulluk, yoksunluk, özgürlük, kalkınma, demokrasi, adalet, seçim, rasyonalite, piyasa gibi kavramlar hakkında önemli yorumlar mevcut. Sen’e göre, insanların değer verdikleri yaşamlara ulaşmak ve sahip oldukları seçeneklerini artırmak, yani en basit deyişle, özgürlüklerini artırmak, insani gelişimlerinin sağlanmasının temel koşuludur. Yani, daha iyi eğitim, daha iyi sağlık, politik özgürlük gibi kapasitelerin artırımı düşüncesi, bu bağlamda, iktisattaki beşeri sermaye görüşünden de ayrılır. Yani insanlar artık üretimin aracı değil, toplumun kalkınmasının amacı ve ulusun gerçek zenginliği (wealth of nation) olur. Kitap aynı zamanda okuyucuya bu bağlamda iktisadi bilgilerin yanında insani ve felsefi de bir doyum sağlar. Ancak kitabın çevirisinin ufak sorunlar barındırdığı da bir gerçek. Bu da bazı bölümlerin okumasını zorlaştırmakta. Gerçi felsefi altyapısı nedeniyle aslından okuma yapması da zor bir kitap. Yine de meraklıları için, konuyla ilgili Türkçe yazılmış birkaç makale de mevcut. Konuya ilgi duyanlar mutlaka okumalıdır.
Özgürlükle Kalkınma
Özgürlükle KalkınmaAmartya Sen · Ayrıntı Yayınları · 200416 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.