Küller Altında Yakın Tarih 5

Paşaların Hesaplaşması

Mustafa Armağan
Demokratikleşme yolunda ilerleyen Türkiye'de askerî vesayet-sivil vesayet tartışmaları alevlenirken, nedense tarihimiz üzerindeki vesayet yeterince ciddiye alınmıyor. Oysa resmi ideoloji asıl rengini tarihi biçimlendirmekteki becerisinde gösteriyor. Tarihi tek bir anlatı çerçevesinde sunmak ve ona alternatif getirmeye çalışanları "hain", "satılmış" ve "işbirlikçi" olarak suçlamak eski bir alışkanlığımız. Mustafa Armağan Paşaların Hesaplaşması'nda demokrasimizin gelişmesinin önündeki en önemli engellerden birinin vesayetçi tarih olduğunu söylüyor ve bundan nasıl kurtulabileceğimizin örneklerini ortaya koyuyor. İsmet Paşa'nın nasıl kahraman yapıldığından başlayarak Kâzım Karabekir, Fevzi Çakmak, Refet Bele, Rauf Orbay, Ali Fuat Cebesoy gibi Milli Mücadele'nin önde gelen isimlerin sonradan nasıl unutturulduğuna ve Çerkez Ethem'in neden hain ilan edildiğine kadar pek çok ilginç ayrıntıyı bulabileceğiniz Paşaların Hesaplaşması, yakın tarihin yeni bir gözle okunması için kolay bulunamayacak bir rehber niteliğinde. Darbeler tarihi ve Menderes'in dramı, ezanın yeniden Arapça okunması sürecinde yaşananlar, Kürt açılımı sürecinde Kürtlerin tarihine yeniden bakma gereği, Atatürk'ün Kürtlerle ilgili 1919'daki sözlerinin nasıl sansürlendiği, Dersim isyanının bilinmeyen yönleri, Mondros, Sevr ve Lozan'ın arka planları, ilk Meclise asılan Sancağ-ı Şerif fotoğrafının neyi anlattığı, İlk Kurşun ve Hasan Tahsin efsanesi, Kudüs, Filistin ve Gazze'nin nasıl kaybedildiğine ilişkin yeni bilgiler Paşaların Hesaplaşması'nda ele alınan konulardan bazıları.
Yazar:
Mustafa Armağan
Mustafa Armağan
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 39 dk.Sayfa Sayısı: 270Basım Tarihi: 2010Yayınevi: Timaş Yayınları
ISBN: 9786051141794Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
270 syf.
10/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Paşaların hesaplaşması, bazı paşalara mutlak hakimiyet, bazısına sefil hayat bahşetmiş. Karabekir Paşa'nın nasıl unutturulduğu, İnönü'ye nasıl liderlik yolları açıldığı güzelce açıklanmış. Sadece paşalardan da değil; ayrıca makam mevkisinden vazgeçip gerçeklerin ortaya çıkması için emek harcamış kişilerden de bahsetmiş. Sansürlenen tarihten kurtarılanlar, Menderes'in idam yolunu açan olay, resmi tarihin dayattığı yanlışlar ve daha birçok konuyu açıklığa kavuşturmuş. 2010'da çıkarılmış bir kitap olduğu için, aynı yıllarda gerçekleşen Kürt Açılımı hakkında da geçmişten örnekler vererek yorumunu katmış. Serinin 5. kitabı ancak her kitap birbirinden bağımsız olaylar hakkında örnek verdiği için bu kitaptan başlanarak bile okunabilir. Yazarın üslubu ve sayfayı yönetim şeklini gerçekten beğeniyorum; fazla uzatmayıp belgeyi ve biraz yorumunu katarak olayı açıklığa kavuşturuyor.
Paşaların Hesaplaşması
Paşaların HesaplaşmasıMustafa Armağan · Timaş Yayınları · 2010200 okunma
Reklam
270 syf.
8/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Ezber bozmak , resmi tarihin yanlışlarını göstermek amacıyla hazırlanmış bir eser. Bir tarih kitabı ama öznel yorumlar içeren, özellikle belli kişilere takıntılı olan bir tarih kitabı. Eserde yazılanların çoğu hakikaten ezber bozan bilgiler. İnönü döneminde Nutuk'un yasaklanması, Mustafa Kemal Paşayı Anadolu'ya geçmeye Kazım Karabekir'in ikna etmesi (?) bayrak inkılabı fikri, Haydarpaşa patlaması, Cemal Paşa'nın Arapları Anadolu'ya tehcir ettirmesi ... Bununla birlikte biraz daha araştırılmasında fayda olan Çerkes Ethem olayı, Dersim isyanı, Lozan'ın durumu, Şeyh Sait İsyanı, Kudüs'ün kaybı meselesinde üstü örtülü olarak Atatürk'e, İnönü'ye eleştiriler yöneltiyor. Tartışma imkanı olsaydı kendisine şu soruları sorardım: Araplar Türkleri arkadan vurduğunu, orada oluk gibi kan aktığını neden yazmıyorsun da Cemal Paşa'nın kini seni rahatsız ediyor? Şeyh Sait isyanını neden haklı gösteriyorsun? Dersim'deki isyandan bir kelime bile bahsetmeden devletin sivil halk üzerine bomba yağdırdığını söylemekteki amacın nedir ? NEREDEYSE HER OLAYI BALYOZ VE ERGENEKONA BAĞLIYORSUN, PEKİ ÖYLE BİR ÖRGÜT OLMADIĞI, BU İSİMLERİ FETÖCÜ TERÖRİSTLERİN UYDURDUĞU ORTAYA ÇIKTIĞI ZAMAN NE DÜŞÜNDÜN?
Paşaların Hesaplaşması
Paşaların HesaplaşmasıMustafa Armağan · Timaş Yayınları · 2010200 okunma
270 syf.
4/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Kitabı bitirdim. Kitap bence çok kotü bir kitaptı. Klasik Atatürk düsmanlığıyla yazilan bir kitap. Bir Atatürk düsmaninin icindeki fantezilerinden oluşmuş bir kitap. Yok 1.İnönü savası olmadı yok İsmet Paşa'nın niye hic basarısı yok, neden diğer paşalar ve askerler hiç anılmıyor tarzında gevelemeceler olan bir kitap. Tamamen para ve zaman israfı
Paşaların Hesaplaşması
Paşaların HesaplaşmasıMustafa Armağan · Timaş Yayınları · 2010200 okunma