Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Politik Kamera

Michael Ryan

Politik Kamera Gönderileri

Politik Kamera kitaplarını, Politik Kamera sözleri ve alıntılarını, Politik Kamera yazarlarını, Politik Kamera yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Hollywood filmlerinin çoğu, şu ya da bu anlamda ‘erkek’ filmlerdir; ataerkil bir toplumda başka türlüsü düşünülemez. Ancak, tıpkı ‘ırk’ sözcüğünün ‘beyaz dışı’ anlamına geldiği varsayımının beyaz bir öznenin merkezi konumunu imlemesi gibi, geleneksel Hollywood ‘kadın filmleri’ kategorisi de sinemasal dünyada merkezi konumu erkeğin işgal ettiği kabulünü beraberinde taşır; erkek filmleri bir tür olarak adlandırılmamıştır, çünkü onlar türsel olamayan normu oluşturur.”
Sayfa 217Kitabı okudu
“Faşizmin kapitalizm içinden boy vermesinin bir mantığı vardır, ikincisinin mantık kuralları sonuna kadar zorlandığında ilki ortaya çıkar.”
Sayfa 196Kitabı okudu
Reklam
Hollywood İşçi Sınıfı
“Sınıf atlama arzusu sık sık spor ya da dans gibi fiziksel etkinlikler biçiminde karşımıza çıkar. Amerikan eğitim sistemi genel olarak işçi sınıfı insanını düşünsel güç edinme yollarının dışına atar; sonuç olarak, sınıf sömürüsünün kültürel çemberinden kurtulmanın tek çıkar yolu genellikle spor ya da dans gibi fiziksel etkinliklerdir. Bu sınıf insanının mahkûm edildiği kol emeğinin bir versiyonu haliyle kültürel kaçısı mümkün kılan tek yolu oluşturur.”
Sayfa 169Kitabı okudu
“Ahlaki kategoriler kişisel ve bireycidir. Sistemik ‘kötülük’ kavramına yabancıdır. Böyle olunca, ahlaki programların, sistemde dönüşümler önermektense bireylerin cezalandırılmasını talep etmeleri kaçınılmaz olur. Ahlaki bilinç fetişistiktir, çünkü karmaşık etik problemleri ayrık öğelere -bireyler ve bireysel edimlere- indirger ve tekil şiddet edimlerini bireysel kurtuluş araçları olarak imtiyazlandırır.”
Sayfa 136Kitabı okudu
Francis Cappola Ve Ataerkillik Krizi
Erkekler için piyasa dünyası, kendilerini -empati gibi- her türlü “kadınsı’”özellikten sıyırmak suretiyle ayakta kalmak için toplumsallaştırıldıkları tehlikeli bir arena ise, evin dünyası da onların tek sığınağıdır. Ev içi ya da aileyle kısıtlı kalan empati kolayca iç bayıltıcı ve abartılı bit hal alır, dış dünyadaki empati yokluğunu telafi edici bir kan bağı duygusallığına bürünür. Dolayısıyla, filmlerde ekonomik politika ile cinsel politika sıkı sıkıya iç içe geçmiştir.
Sayfa 105Kitabı okudu
“İdeolojik çözümler hastalığı iyileştirmeye yeltenirken ya da bazı film temsillerinin yaptığı gibi görmezden gelmeye çalışırken bile hastalığa işaret ederler. İdeolojik işleyişin başarısı her zaman aksaklığın varlığına kanıt oluşturur, çünkü sistemde hiçbir sıkıntı olmadaydı, eğer dünyada her şey ideolojinin iddia ettiği gibi yolunda gidiyor olsaydı, ideolojik temsillere hiç gerek kalmazdı.”
Sayfa 105Kitabı okudu
Reklam
Zabriskie Point (1970) dir. Michalangelo Antonioni
“Eşitsizlikten yana olmayan bir sivil toplum, şiddeti suçlu ilan eder ve bu yolla kendi örtük şiddetini meşrulaştırır. Antonioni’nin göstermek istediği, devrimci şiddetin aslında bu şiddetin yöneldiği topluma ayna tutmaktan başka bir şey yapmadığıdır.”
Kültürel Temsiller
“Temsiller, içinde yer alınan kültürden de devralınır ve içselleştirilerek benliğin bir parçası haline getirilir. İçselleştirilen bu temsiller benliği, söz konusu kültürel temsillerde içkin olan değerleri de benimseyecek şekilde yoğurur. Bu nedenle, bir kültüre egemen olan temsiller aslında politik önem taşırlar. Kültürel temsiller, yalnızca psikolojik duruşları şekillendirmekle kalmaz, toplumsal gerçekliğin nasıl inşa edileceğine ilişkin olarak da, yani, toplumsal yaşamın ve toplumsal kurumların şekillendirilmesinde hangi figür ve sınırların baskın çıkacağı konusunda da çok önemli rol oynar. Kapitalizmin, güçlünün güçsüzü yuttuğu vahşi bir orman gibi mi yoksa özgürlükçü bir ütopya olarak mı kavranacağını (hissedilip yaşanacağını) bu temsiller belirler. Bu yüzden, kültürel temsillerin üretimi üzerinde söz sahibi olmak toplumsal iktidarın muhafazası açısından kritik önem taşıdığı gibi toplumsal dönüşümler amaçlayan ilerici hareketler için de vazgeçilmez bir kaynak oluşturur.”
448 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
31 günde okudu
Hollywood’a ayrıntılı bakış
Öncelikle kitabın dili bir tık ağır. Ancak içerik zenginliği nedeniyle sinema öğrencileri tarafından okunmalı, anlaşılmaya çalışılmalıdır. Kitapta altmışlı yıllardan seksenlerin ortalarına kadar yapılmış filmlerin, politik, ideolojik ve sosyolojik yapılarına ayrıntılı bir eleştiri yapılmıştır. İşçi sınıfı mücadelesinden tutun feminist harekete kadar birçok toplumsal hareketin sinemaya etkileri detaylıca anlatılmıştır. Sinema ve Hollywood tarihi hakkında fikir sahibi olmak isteyenler için harika bir kitap.
Politik Kamera
Politik Kamera
Politik Kamera
Politik KameraMichael Ryan · Ayrıntı Yayınları · 201617 okunma
İdeolojik işleyişin başarısı her zaman aksaklığın varlığına kanıt oluşturur, çünkü sistemde hiçbir sıkıntı olmasaydı, eğer dünyada her şey ideolojinin iddia ettiği gibi yolunda gidiyor olsaydı,ideolojik temsillere hiç gerek kalmazdı.
Sayfa 105Kitabı okudu
26 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.