Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

( 2 Cilt Takım )

Soğuk Savaş'tan Bugüne Darbeler Ve Devrimler

Muharrem Kılıç

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ölümsüz Salvador Allende
"Onların gücü var, bizi kendilerine bağımlı yapabilirler, fakat toplumsal süreçleri cinayetle de zorbalıkla da durduramazlar. Tarih bizimdir ve onu halk yapar. Yaşasın Şili! Yaşasın halk! Yaşasın işçiler! Bunlar benim son sözlerim ve eminim ki kendimi feda edişim boşuna değildir ve eminim ki en azından cinayeti, korkaklığı ve ihaneti kınamak için bir ahlak dersi olacaĝım." Salvador Allende başkanlık sarayında, özel korumalarıyla birlikte saat 14:30'a kadar direndi. 5 saati aşkın direniş sonunda La Moneda darbeciler tarafından teslim alındığında Allende'nin çatışmada öldüğü açıklandı... 11 Eylül 1973, Şili tarihinin en trajik günlerinden biri oldu. Fakat asıl zulüm ve ölüm dolu günler yeni başlamaktaydı.
Sayfa 653Kitabı okudu
1964 yılı ortasında, Meis adası ile ilgili bir önerinin Yunanistan tarafından reddedilmesi üzerine, ABD Başkanı Lyndon B. Johnson'ın Yunan büyükelçisini kabaca haşlaması ibret vericidir. Büyükelçi, Yunan parlamentosunun anayasal yetkisinden söz edecek olduğunda Johnson, "...Amerika bir fil, Kıbrıs ve Yunanistan ise birer pire. Eğer bu iki pire fili kaşımaya devam ederlerse bir güzel pataklanırlar... Yunanlılara çok cömertçe Amerikan dolarları ödüyoruz. Eğer senin başbakan bana demokrasiden, parlamentodan, anayasadan söz ederse o da, onun parlamentosu da, anayasası da uzun sürmeyebilir."
Sayfa 438Kitabı okudu
Reklam
Adnan Menderes ve Fransızların Cezayir Katliamcılığı
19 Eylül 1958'de Ferhat Abbas başkanlığında Cezayir Cumhuriyeti Geçici Hükümeti'ni (GPRA) kurdu. Tunus'ta üslenen geçici hükümetin başkanı Abbas, bu girișimin diğer devletlerce tanınması için yoğun bir diplomatik çaba yürüttü. Fas, Tunus, Mısır başta olmak üzere çoğu Asya ve Afrika ülkeleri ile sosyalist ülkelerin tümü geçici Cezayir hükümetini ilk günden tanıdı. Daha önce BM'nin Cezayir konusunda aldığı kararlara ret ya da çekimser oy kullanan Türkiye, bu hükümeti tanıdığını da bildirmedi.
Gerisini Siz Düşünün :))
Körfez ülkeleri içinde en demokratik ülke sayılan Kuveyt'te siyasi parti kurmak yasaktır.
Sayfa 978Kitabı okudu
Nora Astorga
(Nikaragua diktatörü) Somozalara yakınlığı ile tanınan zengin bir ailenin kızı Nora Astorga ve diğer üç FSLN (Sandinista) gerillası, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, (faşist) Ulusal Muhafızlar'ın komutanı, Somoza'nın yardımcısı General Reynaldo Perez Vega'yı seks tuzağına düşürdüler. Amaçları kaçırmaktı ancak karşı koymaya kalkışınca çatışma çıktı ve öldürdüler... Nora Astorga, Devrim'den sonra adalet bakan yardımcısı oldu. 1984'te Nikaragua'nın Washington büyükelçisi olarak atanması düşünüldüğü halde Başkan Reagan agreman vermediği için bu gerçekleşmedi. Gerekçe açıklandığında El Perro (Köpek) lakaplı Reynaldo Perez'in CIA ajanı olduğu ortaya çıktı. Nora Astorga 1988'de 39 yaşında öldüğünde BM'de büyükelçiydi.
Sayfa 828Kitabı okudu
1950-80 arasında Latin Amerika'da askeri diktatörlük yaşamamış olan sadece bir ülke kalmıştı: Meksika. O Meksika ki, 1929'dan 2000'e tüm seçimleri aynı siyasi çizginin başkan adayları ve partisi, çoğu kez %90'ı aşan ezici oy üstünlüğüyle kazandı. Bu durum, Meksika'da da sözcüğün gerçek anlamında bir demokrasiden değil, olsa olsa sandıktan çıkan kalıcı bir otoritarizmden söz edilebileceğini gösterir.
Sayfa 173Kitabı okudu
Reklam
O güzel işçiler...
Temeşvar'da işçiler Çavuşesku istifa etmediği takdirde fabrikaları havaya uçuracaklarını bildirdiler.
Sayfa 868Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.