Sosyalizm ve Din

Vladimir İlyiç Lenin

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
84 syf.
8/10 puan verdi
·
6 saatte okudu
Lenin'in din hakkındaki fikirlerini kendisinin anlattığı bir kitap. Tanrı ve dini acımasızca eleştiriyor hatta yoksayıyor. Sosyalistin tanrıtanımaz olması gerektiğini sık sık vurguluyor. Din tüccarlarının halkı sömürmesine karşı düşüncelerini belirtiyor.Günümüzde de bu sorunla hala savaşmaktayız. Lenin'e her ne kadar katıldığım noktalar varsa da katılmadıklarım da mevcut. Herkesin onlar gibi düşünmesini bekleyen Lenin, burda karşı çıktığı tarafa benziyor aslında. Herkesin aynı dini yaşamadığı bir toplumda herkes aynı ideolojiyi de savunmak zorunda değildir. Bana göre devlet din, ideoloji,ırk,cinsiyet fark etmeksizin her bireye eşit ve adaletli davranmalıdır. "Dinsel önyargılarla savaşırken son derece dikkatli olmalıyız; kimileri, dinsel duyguları inciterek bu savaşımda çok zarara yol açıyorlar. Propagandayı ve eğitimi kullanmalıyız. Savaşımı aşırı sertleştirmekle yalnızca halkın öfkesini uyandırabiliriz; böyle savaşım yöntemleri, halkın dinsel yollar boyunca bölünmesinin sürmesine vesile olur; oysa bizim kuvvetimiz birliktedir. En derin dinsel önyargı kaynağı yoksulluk ve bilgisizliktir; savaşmamız gereken kötülük de budur."
Sosyalizm ve Din
Sosyalizm ve DinVladimir İlyiç Lenin · Evrensel Basım Yayın · 2014525 okunma
Reklam
84 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Bu kitapta Lenin,sosyalistlere din konusunda nasıl bir tutum sergileyeceklerini anlatmıştır.Sosyalistlere din ile mücadele edilmesi gerektiğini,dinin kapitalizme hizmet ettiğini çok güzel ifade etmiştir.Ama bir de önemli bir uyarıda bulunmuştur:Din ile mücadelenin açıktan açığa dine sataşmak ve halktan tepki toplamak manasına gelmediğini,çünkü böyle bir durumun dinin gücünü azaltmaya değil aksine onu güçlendirmeye yarayacağına değinmiştir.Lenin bu eserinde de sadece dinden söz etmeyerek diğer konulara da değinmiş.Tolstoy'un devrimciliğinden söz edilmiştir ve Rusya'daki dincilerin onu kullanıp istismar ettiğini de söylemiştir.
Sosyalizm ve Din
Sosyalizm ve DinVladimir İlyiç Lenin · Evrensel Basım Yayın · 2014525 okunma
84 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Marksist-Leninistlerin din konusundaki uygulamalarına bakıldığında, Lenin'in çizdiği bazı çizgilerin dikkate alınmadığı görülmekte. Anarşistler ile var olan fark açısından, halkın din duyguları ile ilgili konuyu sonraki Marksist-Leninistler dikkate almayarak Lenin'in eleştirdiği hataları gerçekleştirmişlerdir.
Sosyalizm ve Din
Sosyalizm ve DinVladimir İlyiç Lenin · Evrensel Basım Yayın · 2014525 okunma
84 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
"Devlet dinle ilgilenmemelidir, dinsel kurumlar devlete bağlı olmamalıdır.Herkes istediği dini savunmakta yada d i n s i z , yani genelde her sosyalist gibi a t e i s t olduğunu açıklamakta ö z g ü r olmalıdır." Lenin, Din üzerine, Sosyalizm ve din. Evet devlet din ile ilgilenmemelidir. Bugün baktığımızda laik olduğu söyleyen devletler Kanada, Fransa, Norveç, Küba, İzlanda, Çek Cumhuriyeti buna benzer ülkeler ülkenin refah düzeyi yükseltmek eğitim ve sağlık alanda ilerleme sağlama yapmak için dini kurumlarını devlet işinden uzak tutmuşlar destek vermemişler. Türkiye gibi ülkeler laiklik kağıt üzerinde kalıp dini kurum kurum din ile devlet işleri bir arada tutup asimilasyon politikaları uygulanmıştır. Eğitim ve sağlık ve halkın refah düzeyi yükseltmek yerine parasal durum tamamen dini kurum olan Diyanet kuruma aktarılıyor.
Sosyalizm ve Din
Sosyalizm ve DinVladimir İlyiç Lenin · Evrensel Basım Yayın · 2014525 okunma
Reklam
84 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Bir teist olarak Sosyalistlerin din mefhumuna karşı fikirlerinin az çok farkındaydım ama bu kitapla taşlar iyice yerine oturdu.Bu kitapta savunulan fikirler çoğunlukla benim düşüncelerime zıt da olsa bir takım sosyal konular ile ilgili,özellikle de eğitim,mantıklı fikirleri gözlemleme şansım oldu.
Sosyalizm ve Din
Sosyalizm ve DinVladimir İlyiç Lenin · Evrensel Basım Yayın · 2014525 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
Kitabi nereden gördüm bilmiyorum ama ilgimi çektiği için okudum. Kitapta Lenin'in din konusundaki görüşleri kendi ağzından anlatılıyor. Lafı eveleyip gevelemeden açıkça fikirlerini belirten Lenin, dini sert bir şekilde eleştiriyor. Dini, kapitalist zulmüne maruz kalmış proleteryanın kendini avutması olarak niteliyor ve hatta Marx'ın "din toplumların afyonudur" sözünü de eklemeden geçmiyor. Bir sosyalistin dinsiz hâttâ ateist olması gerektiğini ifade eden Lenin, partisinin temel kaidelerinden birinin de bu olduğunu belirtiyor. Yalnız burada, dinin insanların kendi problemi olduğu ve partinin din noktasında fazla baskıcı olmaması gerektiğini belirtiyor. Tabii bu dine karşı bir hoşgörü değil; tam manada aydınlanamamış bir kısım proletaryanın, dini hassasiyeti noktasındaki tutumundan ileri geliyor. Kısa, açık ve net bir kitap. Siyasete, tarihe, sosyalizme, Lenin'e ilginiz varsa ya da benim gibi bu fikre tamamen zıt bir görüşe sahip olduğunuz halde sırf merak için okumak isterseniz, benim tavsiye edeceğim bir kitap olur.
Din Üzerine
Din ÜzerineVladimir İlyiç Lenin · Alter Yayınları · 2013525 okunma
109 syf.
7/10 puan verdi
·
18 saatte okudu
Bu kitap, dinin sınıf mücadelesindeki rolünü ve radikal sosyal demokratların, işçilerin ve Partinin proleter davaya sempati duyan dini müttefiklere karşı nasıl bir tavır alması gerektiğini merak eden her Marksist için büyük ilgi görmelidir. Lenin'in açıklamalarının, mevcut maddi koşulların acımasızca zekice bir analizine dayandığından, mutlak olmadan ne kadar açık olduğunu takdir ediyorum. Örneğin, 'vicdan özgürlüğü 'nü ve din mefhumunun 'özel mesele' meselesi olduğunu, ancak yalnızca Devlet açısından kabul eder. Bununla birlikte, Parti için, ilke olarak, Marksizm zorunlu olarak militanca ateisttir (yine, her koşulda değil). Dini soyut, teorik bir tarzda bir çırpıda ortadan kaldırmak isteyen Lenin'in zamanının Blanquistleri ve anarşistlerinin aksine, Lenin, dini farklılıkların bazen taktiksel olarak sınıf mücadelesinin ihtiyaçlarına tabi kılınması gerektiğini savunur. Burjuvazinin Kilise ile Devlet arasındaki ilişkinin laikleştirilmesini muzaffer bir şekilde yürüttüğü Batı'nın gelişmiş kapitalist uluslarına kıyasla genel geri kalmışlığı nedeniyle Rusya'nın durumunda bu çok daha zorunludur. Marksist olmayan materyalistler ve doğa bilimciler. Lenin ayrıca, 'tanrı inşasını' veya yeni dini idealler ve değerlerin icadını destekleyen bir Marksist gazeteci arkadaşına karşı yoldaşça bir polemik de var.
Din Üzerine
Din ÜzerineVladimir İlyiç Lenin · Ser Yayınları · 1975525 okunma
109 syf.
·
Puan vermedi
Dünyanın en önemli siyasi figürlerinden biri olan Vladimir İlyiç Lenin'in "Din Üzerine" adlı eseri, din ve sosyalizm arasındaki ilişkiyi ele alan önemli bir kitaptır. Lenin, bu eserinde dini, insanların maddi koşullardan kaynaklanan bir yanılsama olarak tanımlar. Ona göre din, insanların acılarını ve baskılarını dindirmek için yarattığı bir hayal dünyasıdır. Lenin, kitabında din ile sosyalizm arasında bir çatışma olduğunu savunur. Ona göre din, sosyalist bir toplum inşa etmenin önündeki en büyük engellerden biridir. Din, insanları gerçeklikten uzaklaştırarak, onlara boyun eğmeyi öğretir. Lenin, kitabında din konusunda sosyalistlerin nasıl bir tavır takınması gerektiğini de açıklar. Ona göre sosyalistler, dinin özgürce var olabilmesini savunmalıdır. Ancak, din ile devlet arasında hiçbir bağlantı olmaması gerektiğini vurgular. "Din Üzerine", din ve sosyalizm arasındaki ilişkiyi anlamamızı sağlayan önemli bir kitaptır. Lenin'in bu eseri, din konusunda farklı bir bakış açısı sunarak, okuru düşündürmeyi ve tartışmaya davet eder.
Din Üzerine
Din ÜzerineVladimir İlyiç Lenin · Ser Yayınları · 1975525 okunma
Reklam
96 syf.
·
Puan vermedi
Din Üzerine,Vladimir İlyiç Lenin Lenin büyük bir düşünür. Din üzerine fikirlerin belirtilmesinde lenin ve marksist düşünürlerin en büyük yanılgısı, herkes bizim gibi düşünmeli görüşünü savunmaları. Ben farklı inanç ve fikirlerin sınıflaşma olmadan yaşanabileceği bir sistemin liberal bir düzen olması gerektiğine inanıyorum. Ancak devletin dini olmaması ve mutlak laiklik hakkında ki görüşlerine katılıyorum. Devlet tüm dinlere tüm insanlara eşit bir şekilde yaklaşmalıdır. Lenin, insanların marksist maddeci bilim anlayışını kavramaları sonucunda dinden uzaklaşacaklarını savunmuş. Ben fikre %100 katılmanın hata getireceğini düşünüyorum bir fikri ve inancı birbirinden ayıran noktada dinin bireysel inanç sistemine dayanması bir kişinin inandığı bir sistem vardır. Bu dini safsata olarak nitelendirmek insan için bir inancın ve dogmanın sorgulanabilirliği sorunsalını getirir. Lenin sosyal-demoktarların ateist olduğunu maddeci bilimin insanı bir afyon olmuş dinin elinden kurtaracağını söylüyor. Ben dinin insan etrafında şekillendiğini düşünüyorum ve din üzerine lenin'in öne sürdüğü fikirlerin gerçeklikten uzak ve bölgesel uygulanabilirlikle ancak bir statiko oluşturabilir. Günümüzde uygulanması gereken din ve inanç özgürlüklerini kapsayan laik düzeni savunmasının devlet yönünde bir eşitlik olması gerektiğini söylemeli insanların hatta farklı düşünce sistemleri ve inanç sistemleri ortaya atabilecekleri bir düzen oluşturabilmeli. Sınıf çatışması ve din üzerine iki farklı tartışması ile Vladimir İlyiç Lenin parti politikalarının ve sosyal demokratların dine olan bakışını açıklıyor. İyi okumalar... -Furkan DOLGUN
Din Üzerine
Din ÜzerineVladimir İlyiç Lenin · Alter Yayınları · 2013525 okunma
96 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Din Üzerine,Vladimir İlyiç Lenin Lenin büyük bir düşünür. Din üzerine fikirlerin belirtilmesinde lenin ve marksist düşünürlerin en büyük yanılgısı, herkes bizim gibi düşünmeli görüşünü savunmaları. Ben farklı inanç ve fikirlerin sınıflaşma olmadan yaşanabileceği bir sistemin liberal bir düzen olması gerektiğine inanıyorum. Ancak devletin dini olmaması ve mutlak laiklik hakkında ki görüşlerine katılıyorum. Devlet tüm dinlere tüm insanlara eşit bir şekilde yaklaşmalıdır. Lenin, insanların marksist maddeci bilim anlayışını kavramaları sonucunda dinden uzaklaşacaklarını savunmuş. Ben fikre %100 katılmanın hata getireceğini düşünüyorum bir fikri ve inancı birbirinden ayıran noktada dinin bireysel inanç sistemine dayanması bir kişinin inandığı bir sistem vardır. Bu dini safsata olarak nitelendirmek insan için bir inancın ve dogmanın sorgulanabilirliği sorunsalını getirir. Lenin sosyal-demoktarların ateist olduğunu maddeci bilimin insanı bir afyon olmuş dinin elinden kurtaracağını söylüyor. Ben dinin insan etrafında şekillendiğini düşünüyorum ve din üzerine lenin'in öne sürdüğü fikirlerin gerçeklikten uzak ve bölgesel uygulanabilirlikle ancak bir statiko oluşturabilir. Günümüzde uygulanması gereken din ve inanç özgürlüklerini kapsayan laik düzeni savunmasının devlet yönünde bir eşitlik olması gerektiğini söylemeli insanların hatta farklı düşünce sistemleri ve inanç sistemleri ortaya atabilecekleri bir düzen oluşturabilmeli. Sınıf çatışması ve din üzerine iki farklı tartışması ile Vladimir İlyiç Lenin parti politikalarının ve sosyal demokratların dine olan bakışını açıklıyor. İyi okumalar...
Din Üzerine
Din ÜzerineVladimir İlyiç Lenin · Alter Yayınları · 2013525 okunma
96 syf.
6/10 puan verdi
Lenin bu kitabinda din uzerine dogru tesbitlerde bulunmus. Bu kitabi okurken bence bir komunist gibi ya da bir dindar gibi kitabi okumak yerine hic bir sey bilmeyen biri gibi lenin'in dunya gorusunu bilmiyormus gibi okumak daha fayda saglayacaktir. Lenin din konusunda din tuccarlarinin halki nasil somurdugunu, dinin dokunulmaz bir seymis gibi tabusunu nasil yiktigini usta bir dille anlatmis. Ayrica Lenin bir komunist olarak dine ve dindarlara karsi olmadigini bir seyi ne kadar yasaklar engellemeye calisirsan daha ilgi cekici oldugunu anlatmaya calismis. Dinin eger bir tabu olarak gorulmeye devam edildigi surece Lenin'in tabiriyle cahil isci ve koylu kesminin koyun gibi gudulmeye devam edecegini dini yasamak isteyenlerin elbet yasayabilecegini fakat dini kullanip inanmis insanlari somurmenin yanlisligini anlatmis. Bu gun ulkemizde de din tabularini kullanan din tuccarlarininda fazlaca oldugunu soylemeden gecemeyecegim. Lenin ayrica bir komunist olarak genclik derneklerine ve genc devrimcilerin uzerlerine dusen gorevlerin neler oldugunu da anlatmis. Komunist nasil olmali komunistim diyip populist entellektullige dusulmemesi gerektigini dile getirmis. Lenin tolstoy ve maksim gorki'ye de deginmis, elestirisel bir dille dunya goruslerine yaklasmis.
Din Üzerine
Din ÜzerineVladimir İlyiç Lenin · Alter Yayınları · 2013525 okunma
96 syf.
8/10 puan verdi
Din Üzerine
Kısa ve öz. Kesinlikle okunması gereken kitaplar arasında. Toplumun sosyokültürel yapısını ve dinin kökenini materyalist bir bakış açısıyla sorguluyor. "Tanrıları yaratan korkulardır." V. İ. Lenin
Din Üzerine
Din ÜzerineVladimir İlyiç Lenin · Alter Yayınları · 2013525 okunma
96 syf.
8/10 puan verdi
Guzel, bilgilendirici bir kitap. Din konusundaki tespitler doğru. Ancak hiç bir hiziplesme hareketi bana samimi gelmiyor. Alt kadro üst kadroya göre ideolojilerinde daha samimi. Üst kadro çok daha pragmatist tutum içinde olabiliyor. Kitapta yer yer anarşizmin burjuvazinin ekmeğine yağ sürdüğü şeklindeki söylemler tartışma götürür bir konu. Kendi fraksiyonlarinin hegemonyası adına takiye yapmayı meşru gören doktrinler samimiyetten uzaktır. Keyifli okumalar dilerim.
Din Üzerine
Din ÜzerineVladimir İlyiç Lenin · Alter Yayınları · 2013525 okunma
109 syf.
·
Puan vermedi
-Din Üzerine mi ? -Just Gazprom...
Vaziyet gösteriyor ki Komünizm bir ideolojiden öteye geçmez, geçemez. Evet; Kapitalist, Emperyalist, Burjuva Feodal v.b sömürgeci unsurlara karşılar ve bunlara karşı olmak gerçekten takdir edilecek bir meziyet lâkin komünistler sadece bir şeylere karşılar, karşı oldukları şeylerin yerine koyacak daha iyi ve realistik bir şeyleri ise yok sadece havalı jargonları ve karizmatik liderleri var o kadar. Komünizm Sâfi Rüzgâr...
Din Üzerine
Din ÜzerineVladimir İlyiç Lenin · Ser Yayınları · 1975525 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.