Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Geçmişe Dönük Bilimkurgu

Sumerli Ludingirra

Muazzez İlmiye Çığ

Sumerli Ludingirra Gönderileri

Sumerli Ludingirra kitaplarını, Sumerli Ludingirra sözleri ve alıntılarını, Sumerli Ludingirra yazarlarını, Sumerli Ludingirra yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
ŞİİRİN DOĞUŞU
Öyle çekici, öyle tatlı bir hali vardı ki, içimden koşup ona sarılmak, bol bol öpmek geliyordu; fakat bende hiç ama hiç cesaret yoktu, yaklaşmaya bile. Onun yerine, eve gidince onun tatlılığı ve güzelliğini, benim özlem, sevgi ve isteklerimi dile getiren içli şiirler yazıyordum.
Reklam
Aynı şeyi düşünürdüm :)
Hatta atalarımızdan gelen bir söze göre, biz Sümerliler "yeryüzünün tuzu" imişiz. Niçin "tadı" demediler de "tuzu" dediler, pek çözemedim.
"Bütün sanatların içinde en zor olanı yazı sanatıdır." ..."yazı; sanatın babası, konuşmanın ve bilginin annesi"
“ ne garip, unuttuğumuzu zannettiğimiz bazı olaylar birden gözlerimizin önünde canlanıveriyor ve onları adeta yeniden yaşıyoruz”
Sayfa 155
Reklam
“yazı; sanatın babası, konuşmanın ve bilginin annesi”
Sayfa 45
192 syf.
·
Puan vermedi
Sümerlilerle ilgili bilgilerin yer aldığı bir eser olmuş. Burada anlatıcımız Ludingirra… İsmi Tanrı’nın adamı anlamına geliyor. Toplamda tam yirmi üç tablet günümüze kadar ulaşıyor ve anlatılanlar her ne kadar biraz hikayemsi olsa da gerçekliği tartışılmazdır. Ludingirra Sümerlilerin kültürlerinin yok olmaya başlaması kaygısıyla bu tabletleri yazıyor. O döneme ait bildiklerini, gördüklerini, inançlarını, kültürlerini ve hatta günlük hayatlarından bir takım olayları okuyoruz. Onun amacı ileri kuşaklara bu bilgileri taşımak. Okurken 4000 yıl önceki bazı kaygıların hala bazı kültür veya devletler için devam ettiğini görmek beni biraz üzdü açıkçası. Bu kadar sene geçmesine rağmen insanlığın geldiği nokta Sümerlerden daha mı ileride yoksa daha mı geride? Teknolojik olarak ilerlerken kültürel olarak ne kadar geriye gittik? Onlar kadar modern miyiz? Tüm bu sorular tartışmaya açık açıkçası. Ayrıca 4000 yıl önce kadın-erkek eşitliği bazında düşündüğümüzde kadınlara birçok hak verildiğini (dönemine göre) görüyoruz. Aradan yıllar geçip ortaçağa girdiğimizde bile bu kadar hak yoktu maalesef. Kütüphaneciliğe giriş yapmaları, okumaya verdikleri önem, ilkel de olsa hukuk kurallarının olduğu bir toplum oluşturmaları kesinlikle taktir edilecek bir olay. Bu eserde yine üç büyük dinde anlatılan “Tufan” olayının kökenlerini Ludingirra detayıyla anlatmış. Açıkçası okuması çok keyifliydi. Herkese de tavsiye ederim… İyi okumalar.
Sumerli Ludingirra
Sumerli LudingirraMuazzez İlmiye Çığ · Kaynak Yayınları · 2019836 okunma
"Kalpte olan düşmanlık getirmez, dildir düşman eden."
Sayfa 42
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.