Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Vaka Örnekleri ve Tedavi Yöntemleri

Takıntılar

Oğuz Tan

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ah çocukluğum, vah çocukluğum
Son bilimsel gelişmeler OKB denilen takıntı hastalığının bir beyin hastalığı olduğunu, çocuklukta beynimize yazılmış yanlış senaryoların ileri yaşamda hastalık şeklinde ortaya çıktığını gösteriyor.
Midemizin ya da iç organlarımızın yanlış beslenmeden dolayı hasta olması gibi beynimiz de yanlış düşünce sebebiyle hasta olur.
Reklam
Ama her takıntılı, ağaca bakarken ormanı gözden çıkarır.
Beyin hücreleri ile düşünebildiğimiz ve beyindeki sinir ağları ile düşünceleri yeniden yazabildiğimize göre yanlış düşünceler yerine doğru düşüncelerin koyulması için bizim istememiz ve onay vermemiz gerekir.
Frenkler takıntıya obsesyon derler. Obsesyon saplantı kelimesiyle de Türkçe'ye çevrilebilir. ... Kişinin takıntısı doğrultusunda yaptığı ve kendini alıkoyamadığı eylemlere ise kompüfsiyon deriz. Kompülsiyon, 'zorlantı' kelimesiyle Türkçeleştirilirse de anadili Türkçe olan insanlara bu kelime herhalde pek mana ifade etmez.
Hastalık ve kişilik arasındaki fark
Takıntı hastalarının çoğu 'anormal' olduğunu bilir, hatta 'ben deli miyim' kaygısıyla yaşar. Takıntılı kişilik sahiplerine göre ise tek normal insan kendileridir, kendilerinden başka herkes anormaldir.
Reklam
Bir de paranoid kişilikli olanlar vardır. Bunlar aşırı şüpheci insanlardır. Eşlerinden, kardeşlerinden, iş arkadaşlarından şüphelenir, her işin altında bir tezgâh, her taşın altında çapanoğlu ararlar. Kimseye güvenmezler. Çevrelerindeki insanlara genellikle kan kustururlar ama yaygın anlamıyla 'hasta'değildirler. Kanunlara karşı sorumlu ve yetkilidirler. Doktor, işadamı, üniversite hocası. politikacı, asker olabilir, büyük başarılar kazanabilirler. Tek kusurları, temel kişilik özelliklerinin aşırı şüphecilik olmasıdır. Hayatları boyunca da kolay kolay değişmezler.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.