Uzayı Çözen Bilim Adamı

Takiyüddin

Ali Kuzu
Türk-İslam aleminin son, Osmanlı Devleti'nin ilk ve tek rasathanesinin kurucusu, klasik İslam astronomisinin de en önemli ve son temsilcisi olan Takıyüddin Raşit, İstanbul Rasathanesi ile meşhur olmuş bir Türk astronomudur. 16. yüzyıl Osmanlı biliminin en önemli bilginlerinden olan Takiyüddin el-Raşit, 1526 yılında Şam'da doğmuş, Mısır ve Şam'da yetişmiştir. Babası Maruf Efendi ile 1550 yılında İstanbul'a gelen Takiyüddin, ekonomik nedenlerden dolayı yargı yolunu seçerek Mısır'a gitmiş (1555), yargı görevinde bulunduktan sonra tekrar İstanbul'a gelmiştir (1570). Bir yıl sonra Müneccimbaşı Mustafa Çelebi'nin ölümüyle II. Selim tarafından müneccimbaşılığa getirilen Takiyüddin, bu görevdeyken Hoca Saadettin Efendi ile dostluk kurmuş ve 1574 yılında Galata Kulesi'nde gözlem çalışmalarına başlamıştır. Takiyüddin, aynı zamanda yetenekli bir teknisyendir. Güneş saatleri ve mekanik saatler yapmış, ayrıca göllerden, ırmaklardan ve kuyulardan suları yukarı çıkarmak için çeşitli araçlar tasarlamış ve bunları bir eserinde ayrıntılarıyla tanıtmıştır. 1577 yılında III. Murat'ın fermanıyla Tophane sırtlarında bir gözlemevi kurmuş ve ne yazık ki bu gözlemevi, Şeyhülislam Kadızade'nin "Gözlemevleri bulundukları ülkeleri felakete sürükler." şeklindeki fetvası üzerine 1580'de yıkılmış ve bu olaydan beş yıl sonra da Takiyüddin, 1585 yılında ölmüştür. (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Ali Kuzu
Ali Kuzu
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 46 dk.Sayfa Sayısı: 168Basım Tarihi: Temmuz 2013Yayınevi: Paraf Yayınları
ISBN: 9786055218478 Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
168 syf.
1/10 puan verdi
·
27 saatte okudu
Sanırım kitapta Takiyuddin'den başka astronimiyle ilgilenmiş tum bilim adamları var. Kitabin yarısından çoğu, Kepler, Kopernik, Galileo, Hubble ve diğer bilim adamlarına ayrılmış. Tekrarlar, kitabın amacı dışında ansiklopedik ve teknik bilgi ve kuramlarla geciştirilmiş bir ...... Pisagor'un, Fisagor olduğunu da bu kitaptan öğrendim. Belki öyledir de ben bilmiyorumdur.
Takiyüddin
TakiyüddinAli Kuzu · Paraf Yayınları · 201333 okunma
Reklam
168 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Okunmalı :)
Kitabı bir çırpıda okuyabilirsiniz. Taküyiddin'in nasıl biri olduğunu, islam dünyasına ne tür kolaylıklar sağladığını, hangi alanda deha olduğunu, yapmış olduğu rasathanenin islami olarak nasıl bakıldığını, uzayı nasıl bir bakış açışıyla ele aldığı, geometriyi, matematiği ve trigonometriyi uzayı incelemek amaçlı nasıl ele aldığını anlatan bir eser. Akılda kalıcı bilgilere sahip bir kitap. Mutlaka okunması gereken bir eser. Ben "Bilim adamlarımız serisini" aldım. Uzaya olan merakımdan dolayı ilk olarak Taküyiddin'i okumak istedim ve aslında nasıl bir ecdâddan geldiğimizi gördüm. Tarihte kalemiyle değil de cengi ile tanınan bir ırk olduğumuz diğer milletler tarafından kabul görmüş bir konu. Ancak bu böyle değil. Dünyaya yön vermiş neredeyse tüm mucit beyinler İslam ve Osmanlı tebaası altında yaşamıştır. Bizler beynelminel milletlere nasıl bir ecdâda sahip olduğumuzu göstermek için bu tarz eserleri sık okumalıyız. Bir roman okuyorsanız, ekstra göz atmak için yanınıza alabileceğiniz ve genel kültürünüzü yükseltebileceğiniz bir tarzda kitap zaten. Ben iki veya üç kitap birden okuyan biri olarak öneriyorum. İyi okumalar..
Takiyüddin
TakiyüddinAli Kuzu · Paraf Yayınları · 201333 okunma
168 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Osmanlı'nın en önemli astronomlarından olan Takiyüddin, 14 Haziran 1521 tarihinde Şam'da doğdu ve Mısır ve Şam'da yetişti. 1550 yılında İstanbul'a gelen Takiyüddin, 1577 yılında III. Murat'ın fermanıyla Tophane sırtlarında bir gözlemevi kurmuştur. Sinüs/tanjant hesaplarını tablolar halinde kullanıma sunmuş, 841'i Türkçe 1337 eser oluşturmuştur. Akıldışı söylentiler sonucu Tophane sırtlarındaki gözlemevi Padişah (III. Murat) emriyle yıkılmıştır. Yeni bir gözlemevi ancak 300 yıl sonra kurulmuş ancak bu sefer de 31 Mart ayaklanmasına kurban gitmiştir. Kepler'in hocası Tycho Brahe ile aynı zamanda yasamış ve yaklaşık aynı gözlemleri yapmıştır. Rasathane yıkıldığı için çalışmaları son bulmuştur. Diğer taraftan Kepler, Brahe'nin gözlemlerini kullanarak Kepler yasaları diye bilinen gezegenlerin dönüşleri ile ilgili yasaları keşfetmiştir.
Takiyüddin
TakiyüddinAli Kuzu · Paraf Yayınları · 201333 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.