Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarih Tasarımı

R. G. Collingwood

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Roma "öncesiz-sonrasız kent" diye betimlenir. Roma'ya niye böyle denir? Çünkü halk da Roma'yı Livius'un düşündüğü gibi düşünür: tarihsel olmayan bir biçimde ve tözsel olarak.
"Tarih, insanın kendisine ilişkin bilgisi için vardır. Tarih, insanın kendini tanımasıdır. İnsanın zaman içinde neler yaptığı ve ne olduğunu ortaya koyar. Ve neler yapabileceğinin tek ipucudur."
Sayfa 40 - gündoğan yayınları, çev. kurtuluş dinçer, istanbul, 2005
Reklam
Polybius tarih incelemenin insanlara öncellerinin hatalarından kaçınmayı ve dünyevi başarıda onlardan baskın çıkınayı sağlayacağını düşünmez; tarih incelemenin götürebileceği başarı onun için bir iç başandır, çevreye karşı değil, kendine karşı bir zaferdir.
Tarihsel düşüncenin kendine özgü özellikleri olan bir nesnesi vardır. Uzay ve zamandaki artık olup bitmeyen tek tek olaylardan oluşan geçmiş, matematiksel düşünmeyle kavranamaz; çünkü matematiksel düşünme uzay ve zamanda özel bir yeri olmayan nesneleri kavrar; onları bilinir kılan da kendilerine özgü uzay-zamansal yerden yoksun oluşlarıdır. Geçmiş teolojik düşünmeyle de kavranamaz; çünkü bu çeşit düşünmenin nesnesi tek bir sonsuz nesnedir; tarihsel olaylar ise sonlu ve çoktur. Bilimsel düşünmeyle de kavranamaz, çünkü bilimin keşfettiği hakikatler şu anda algıladığımız şeylerde örneğini bulan deney ve gözlem yoluyla temellendirilince doğru diye bilinir; oysa geçmiş uçup gitmiştir ve bizim onun hakkındaki tasarımlarıınız hiçbir zaman bilimsel varsayımlarımızı doğruladığımız gibi doğrulanamaz. Bunun için, matematiksel, teolojik ya da bilimsel bilginin hesabını vermek üzere tasarlanmış bilgi kurarnları tarihsel bilginin özel sorunlarına değinmezler; kendilerini bilginin tam bir hesabı diye sunsalar da, aslında tarihsel bilginin olanaksız olduğunu öngörürler.
Latince konuşanların Yunanca episteme sözcüğünü kendi sözcükleri scientia ile çevirdikleri zamana dek geri giden ve hiç kesilmeden günümüze dek süren Avrupa söylem geleneğinde, 'bilim' sözcüğü herhangi bir düzenli bilgi bütünü anlamına gelir.
Sayfa 294Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.