Taş Kadın

Tarık Ali
Osmanlı`nın en sisli günleridir. Yıllardan 1899`dur ve son İslam İmparatorluğu büyük sorunlar içindedir. İskender Paşa, İstanbul`un havası dayanılmaz olduğunda, her yıl ailesiyle birlikte Marmara Denizi`ne bakan yazlığına çekilir. Aile toplantılarından birinde, eski bir öğretmen ve yakın dostları olan Alman Baron, ülkenin neredeyse yüz yıldır yüzleşmekten kaçındığı bir soruyu kendi ifadesiyle yöneltir: "Bugün Osmanlı İmparatorluğu sarhoş bir fahişe görünümünde. Ne bir sonraki sefer kimin kendine sahip olacağını biliyor, ne de buna aldırış ediyor, yanılıyor muyum, dersiniz?" İskender Paşa ailesinin ve bu ailenin etrafındaki efendilerin, hizmetlilerin, öğretmenlerin, subayların ve gezginlerin ve bu ailenin her renkten kadınlarının tarihi, tam beş yüzyıldır hizmet ettikleri Osmanlı İmparatorluğu`ndaki yozlaşmanın ve çürümenin hikayesini, kıskançlık, tutku, hırs ve öç alma duygularıyla örülmüş bir şekilde anlatır. Tedirginlik, çökmekte olan bir imparatorluğun hücresine nüfuz etmiş durumdadır. Nitekim Tarık Ali romanın bir yerinde, "Kimbilir, belki de yeni yüzyıl Çirkin Jo gibilerinin yüzyılı olacaktır," diyerek imparatorluğu ve dünyayı nasıl bir kaosun beklediğini gösterir. Ve o yüzyıl, insanlığın tanıdığı en modern ve en barbar yüzyıl olacaktır. Taş Kadın, Tarık Ali`nin "İslam Dörtlemesi"nin üçüncü kitabı. Yazarın öbür romanları gibi bu kitabın başarısının sırrı da, yazarın hikaye anlatmadaki becerisinden ve İslam dünyasındaki basmakalıp imgelere yarattığı alternatiflerle meydan okumasından kaynaklanıyor.
Yazar:
Tarık Ali
Tarık Ali
Çevirmen:
Mehmet Harmancı
Mehmet Harmancı
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 36 dk.Sayfa Sayısı: 268Basım Tarihi: Kasım 2000Yayınevi: Everest YayınlarıOrijinal Adı: The Stone Women
ISBN: 9789753166935Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
268 syf.
·
Puan vermedi
Taş Kadın, Tarık Ali
Tarık Ali, Osmanlı'nın son dönemini İskender Paşa ve ailesinin hikayeleri üzerinden anlatıyor. Yıl, 1899. Aile sırları, aşk, savaş, ailenin erkeklerinin renkli Paris anıları, gizli İttihat ve Terakki Cemiyeti toplantıları..."Ailemiz hep tarih yapmıştı. Şimdi tarihin bizi ezmesine nasıl izin verebilirdik" diye umutsuzluk içinde çıkış arayan erkekler ve rüyalarını, aşklarını, sırlarını bir kadına benzeyen kaya parçası Taş Kadın'a anlatan kadınların -ve bazı erkeklerin de- hayatları üzerinden bir dönem hikayesi. "Bir insana çok taş atılırsa, sonunda taştan korkmamaya başlar" cümlesinin altını çizdim. Bir de köşkteki uzun akşam sohbetlerindeki kültür düzeyinden çok etkilendim. İslam tarihi, din sekülerizm tartışmaları, felçe geçirip konuşma yeteneğini kaybeden sonra yeniden konuşmaya başladığında 'Allah yerine Aguste Comte'a şükreden' İskender Paşa ve onun berberinin de katıldığı sohbetler çok etkileyiciydi. Kadınlar ise bu tartışmalara pek katılmıyordu.
Taş Kadın
Taş KadınTarık Ali · Everest Yayınları · 200017 okunma
Reklam
268 syf.
5/10 puan verdi
Osmanlı döneminin son yüzyılında yaşananları aşırı bir öznellikle arka planda tutarken, ön plana çıkardığı ise İslamın yasakladığı hemen her şeyin doğal bir şekilde verilmesiyle olaylar aktarılıyor. İslam dörtlüsü Beşlisi adı altında islamda bu kadar uzak eserler yazmak da yazarın ne amaçladığını insan düşünmüyor değil. Yazarından okuduğum üçüncü kitabı da ihtiras, zevk ve karmaşık ilişkiler yığınından ibaret. Özellikle bunca çarpık ilişkilerin içinden bir Osmanlı tarihinin özetini çıkarmak bence saçmalığın daniskası. Taş Kadın, yaşadıklarını sırlarını insanların anlattığı bir sembol sadece. Ama altında yatan bunca karmaşıklığın ve çelişkinin içinde güzel duyguları aramak bana göre nafile. Tarihi bir perspektif çizerken Mustafa Kemalden ve arkadaşlarından cemiyetinden bahsedip Kürtleri öcü gibi göstermek yazarın kişilik ve karakterden yoksunluğu dışında tarih cahili olduğunu da gösterir ayrıca. Eserde kimin eli kimin neresinde bir minvalde ilerlerken farklı cinsi münasebetlerin de ayyuka çıktığı eserde tam bir sözde İslam Beşlisinin yaratım vurulmuş sözcüklere. Bu ve Selahaddin'in kitabında da özellikle Kürtlere olan linç girişimi yazarın kıt aklının ve şehvet düşkünlüğünün tezahüründen başka bir şey değil.
Taş Kadın
Taş KadınTarık Ali · Everest Yayınları · 200017 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.