Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk Tarihinden Yapraklar

Yılmaz Öztuna

Türk Tarihinden Yapraklar Sözleri ve Alıntıları

Türk Tarihinden Yapraklar sözleri ve alıntılarını, Türk Tarihinden Yapraklar kitap alıntılarını, Türk Tarihinden Yapraklar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bilgisinin yanında vicdanı ile de başbaşa olmayan bir tarihçi, milletine olduğu kadar insanlığa da ihanet etmiştir.
Türkçe'de "korsan" kelimesi, ilk mânada kullanılıyor ve karadaki "akıncı" sınıfının denizdeki karşılığı olan teşkilât için "korsan" deniyordu.
Reklam
Göktürk Alfabesi
Bu alfabeyi yapanların, Türkçenin ses bilgisini çok iyi bilen insanlar oldukları anlaşılıyor. Çünkü Göktürk alfabesi, Türkçeyi doğru olarak yazmak için, sonradan kullanılan Arap alfabesinden daha elverişlidir.
Türkiye tarihinde ilk ciddî yenileşme hamlesinin kahramanı, II. Sultan Osman'dır. O tarihten bugüne kadar Türkiye'de daima iki fikir, muhafazakarlık ve inkılapçılık, karşı karşıya gelmiştir.
Sayfa 211 - II. Osman'ın İnkılap TasarılarıKitabı okudu
Malazgirt Zaferi
Türk ordusunda hakana itaat ve saygı, mutlak mahiyetteydi. Anadoluya yaptıkları akınlarla pişmiş ve bu ülkeyi yurt edinmeyi kararlaştırmış olan Türkler, yurt kurma enerjisinin ateşiyle yanıyorlardı.
Sayfa 108Kitabı okudu
Divan kâtipleri tarafından vesikaların çalınması, saklanması ve tahrif edilmesinin cezası idamdı. Bu yüzden 1590 yılında 3 divan yani bakanlar kurulu kâtibi idam edilmiş, bundan haberi olup da ihbar etmeyen 6 katibin de tek elleri kesilip devlet hizmetinden çıkarılmışlardı.
Reklam
"Gemiler her zaman için harekete hazır ve silâh başı durumundaydı. Türk kadırgaları çok büyüktü. Çok bakımlıydılar. Mürettebatın kılık kıyafeti de pek düzgündü. Teknelerin üzerinde Türk üslûbunda, göz kamaştırıcı bir güzellikle yaldızlı nakışlar ve oymalar vardı".
Sayfa 157 - de la MontrayeKitabı okudu
İçlerinde Avrupa'nın en tanınmış prens, asilzade, general ve amiralleri bulunuyordu. Büyük düşman bayrakları, kadırgaların arkasından denize serilmişti. Donanmay-ı Hümâyûn, bütün toplarını kuru sıkı ateşleyerek "Cihan Hâkanı" Kanunî Sultan Süleyman'ı selâmladı. Manzara, hayaline bile cesaret edilemeyecek bir haşmet arzediyordu. Kanunî, manzara karşısında yanındaki vezirlere ve elçilere şöyle dedi: "İşte insan bütün bunları görüp de gurura kapılmamalı; herşeyin Cenâb-ı Hakk'ın inayetiyle olduğunu hatırlayıp Allah'a şükürler etmelidir." Divân-ı Hümâyûn, muzaffer kapdân-ı deryâya "vezir"yani büyük-amiral pâyesinin verilmesini Kanunî'ye arzetti.
Almanya 16. Yüzyıl Büyükelçisi Kanuni dönem tespiti
"Türk sistemini kendi sistemimizle mukayese ettiğim zaman, gelecekte başımıza gelmesi muhtemel seyleri düşünüp titriyorum. Türkler'in tarafında, tarih boyunca tasavvur edilebilecek orduların en kudretlisi mevcut. İmparatorluğun bitmek tükenmez bilmez kaynakları bu ordunun emrinde. Zafere alışkanlık, devamlı seferlerin tecrübeleri, birlik, düzen, disiplin, kanaatkârlık, uyanıklık bu büyük ordunun başlıca vasıflarını temsil ediyor. Bizim ordularımızsa fakir,müsrif,mağlubiyetlerden maneviyatını yitirmiş,disiplinsiz,serkeş,sarhoş,sefih, tamahkârdır.Eğer İran ,doğudan Türkiye 'yi daimî şekilde tehdit etmese,Avrupa'nın işi gerçekten bitmişti.Türkler İran'la işlerini bitirdikleri zaman,bizim boğazımıza atılacaklardır.Böyle bir atılmaya karşı ne derece hazırlıksız olduğumuzu düşünüp titriyorum."
Avrupalı Diplomatın Görüşleri
"Eğer İran, doğudan Türkiye'yi daimi şekilde tehdit etmese, Avrupa'nın işi gerçekten bitmişti. Türkler, İranla işlerini bitirdikleri zaman, bizim boğazımıza atılacaklardır. Böyle bir atılmaya karşı ne derece hazırlıksız olduğumuzu düşünüp titriyorum."
Sayfa 294 - Kanuni Devrinde İstanbulKitabı okudu
245 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.