Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk Tarihinden Yapraklar

Yılmaz Öztuna

Türk Tarihinden Yapraklar Gönderileri

Türk Tarihinden Yapraklar kitaplarını, Türk Tarihinden Yapraklar sözleri ve alıntılarını, Türk Tarihinden Yapraklar yazarlarını, Türk Tarihinden Yapraklar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
1085 yılında Avrupa'da artık Anadolu'ya "Türkiya" yani "Türk Ülkesi" denmeye başlanmıştı.
Selçuklu Sultanı'nın Kayılar'a verdiği "yurd" yani malikanenin 1.000, en iyimser tahminle 2.000 kilometre kareden fazla olmadığı muhakkaktır. İşte Osmanoğulları, üç buçuk yüzyıl içinde bu "yurd"larını 20.000 kere büyüte ceklerdir. İnsanlık tarihinde böyle bir şansa malik olmuş başka hiçbir hanedan yoktur.
Reklam
Başlangıçta "Türk" adı, Türkçe konuşan kavimlerden yalnız birinin ismiydi. Sonradan bütün Türkçe konuşanlara Türk denmiştir. Kelime "kuvvetli" demektir ve ilk çağlarda "Türük" şeklinde söyleniyordu.
Çinliler'e göre Türkler'i yabancı kavimler üzerine hâkim kılan, onların süvarilik vasfıdır.
HİÇBİR hâkim, tarihçi kadar uçsuz bucaksız alanlarda hükmetmemiş, karar vermemiştir. Tarihçi, geçmişin muhasebe ve muhakemesini yapmak, hadiseler, şahıslar ve milletler hakkında hükümler vermektedir. Hükümleriyle bazen topyekûn bir toplumu mahkûm etmekte, bir diğer cemiyeti şan ve şerefe boğmaktadır.
Bilgisinin yanında vicdanı ile de başbaşa olmayan bir tarihçi, milletine olduğu kadar insanlığa da ihanet etmiştir.
Reklam
Tarih ilmi Türkiye'de gittikçe gelişmekle beraber, Atatürk'ün ölümünden sonra, şaşılacak derecede halkla ilgisini kesmiş, âdeta kendi kendini taşlaşmaya mahkûm etmiştir. Geleceğimizi şiddetle ilgilendiren hemen hiçbir konuda, tarihçilerimizin sesleri işitilmemektedir.
Esasen İsrail'in 2.000 yıl sonra mucizeye benzer bir şekilde yeniden doğmasının sırrı, tarih şuurunun bu çok uzun zaman içinde, bir an bile zayıflamamasındadır.
İlim ve teknik Avrupa'da değil, Asyada idi. En büyük Avrupa devletlerinin geliri mütevazi bir Türk beyliğinin gelirinden azdı. (Xl. asır)
Sayfa 112Kitabı okudu
Haçlı Seferleri'nin bir sebebi de iktisadidir. Xl. asırda Avrupa çok fakir bir kıta idi hükümdar sarayları bile çıplak taş bundan ibaretti. Altın ve değerli taşlar ham ve işlenmiş maddeler Türklerin ve diğer Doğulu milletlerin elinde birikmişti. Dünya ticareti yolla yolları tamamen Müslümanların elindeyd.i
Sayfa 111Kitabı okudu
255 öğeden 161 ile 170 arasındakiler gösteriliyor.