Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Türk Tarihinden Yapraklar

Yılmaz Öztuna

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
XVI. asırda da Türk kültürünün seviyesi, Avrupadan ilerideydi. Ilköğretim ve okuyup yazma, Avrupaya nazaran pek çok gelişmişti. Aydın tabaka ve kitap okuyanlar da önemli sayıdaydı. Avrupada bin yazma eseri bir araya getiren hükümdarlar parmakla gösterilirken, Doğuda onbinlerce yazmadan müteşekkil pek çok kitaplık vardı. XVI. asırda Avrupada basılan kitapların tirajı çok düşüktü. Bu tirajın çok fazlasını Türkiyede hattatlar ortaya koyabiliyordu.
Sayfa 215Kitabı okudu
Orhun Abideleri
Koyu bir milliyetçilik, kitabelerin ruhuna işlemiştir. Şüphesiz nesir dili gibi bu fikirler de yüzyıllardan süzülmüş bir gelişmenin sonucudur. İfade, son derece realisttir. Yüzyıllarca işlenmeksizin bir dilin böyle bir mükemmellik kazanmasına ve böyle bir fikir seviyesine erişmesine imkan yoktur.
Reklam
Başlangıçta "Türk" adı, Türkçe konuşan kavimlerden yalnız birinin ismiydi. Sonradan bütün Türkçe konuşanlara Türk denmiştir. Kelime "kuvvetli" demektir ve ilk çağlarda "Türük" şeklinde söyleniyordu.
Ey ölümsüz Türk milleti ! Kendine dön! Su gibi akıttığın kanına, dağlar gibi yığdığın kemiklerine lâyık ol!
Preveze ve Cerbe Zaferleri
Cerbe, Türklerin tarihleri boyunca Preveze'den sonra kazandıkları en büyük deniz zaferidir. Cerbe'de bulunmak, vaktiyle Preveze'de bulunmak gibi, Türk levendleri arasında büyük şeref sayıldı. Şu veya bu levend, "Preveze'de veya Cerbe'de bulunmuştur" diye övüldü. Her ıkisinde da bulunan Türk levendleri, arkadaşları arasında gıpta edilmeye değer kahramanlar derecesine yükseltildi.
Sayfa 186Kitabı okudu
Türk Denizciliği
15. asır sonlarından 18. asra kadar Türk Donanması, dünyanın en büyük deniz kuvvetiydi. Bilhassa 16. yüzyılda Türk-Osmanlı deniz gücü, dünyanın geri kalan bütün devletlerinin deniz güçlerinin toplamından fazlaydı. Bu büyük donanma, muazzam bir teşkilata dayanıyordu.
Sayfa 155 - Osmanlıların Yükseliş Çağında Türk Deniz TeşkilatıKitabı okudu
Reklam
Göktürkler, yemeğe meraklıydı. Börek, kaymak, bal, tatlılar gözde yemeklerdi. Fakat fakir zengin herkesin günde iki öğün yediği nesne, etti.
Sayfa 280 - Göktürklerde Cemiyet HayatıKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.