Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Genç Kalemler ve Yeni Lisan Hareketi

Türkçenin Sadeleşme Tarihi

Yusuf Ziya Öksüz

Türkçenin Sadeleşme Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Türkçenin Sadeleşme Tarihi sözleri ve alıntılarını, Türkçenin Sadeleşme Tarihi kitap alıntılarını, Türkçenin Sadeleşme Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Özellikle, XIX. yüzyılın ikinci yarısında, çeşitli pan hareketlerinin doğuşuna yol açan Avrupadaki milliyetçilik hareketleri, bu arayışlara kaynaklık edebilecek bir görünüm içerisindeydi. Türk aydınlarına göre, Avrupadaki bu milliyetçi teorileri uygulamak için, Türk milli benliğinin yeniden canlandırılması ve Türk kelimesine itibar kazandırılması gerekiyordu. Bu sırada Türkler. Türk ve Türkiye kelimelerini kullanmazlarken; Avrupalılar, Osmanlılardan ve Osmanlı İmparatorluğu'ndan söz ederken, Türkler ve Türkiye kelimelerini kullanıyorlardı.
Mübarekşâh
"Türklerin başka insanlara müreccah olmalarının birkaç sebebi daha vardır. Biri budur ki, Arapçadan sonra, Türkçeden daha iyi ve daha heybetli bir dil yokdur. Bu gün Türkçeye rağbet eski zamanlardan daha fazladır. Çünkü emirlerin ve sipehsâlârın çoğu Türk'tür. Devlet onlarındır. İnsanların muhtaç olduğu nimet ve servet onların elindedir. Asiller, büyükler ve büyüklerin çocukları Türklerin hizmetindedir ve onların devleti sayesinde âsûde ve muhteremdirler."
Reklam
Mehmed Âkif;
...Evet lisânın sadeleştirilmesi farzdır. Gazetelerde zabıta vukûâtı öyle ağır bir lisânla yazılıyor ki avâm onu bir duâ gibi dinliyor. Mehmed Bey'in hanesine leylen ferce-yâb duhûl olan şârik sekiz aded kaliçe-i giran-bahâ sirkat etmişdir. deyüb de Mehmed Bey'in bu gece evine hırsız girmiş, sekiz halı çalmış dememek âdeta maskaralıkdır...
Ali Suavi
"Arapçayı İslâm milletleri için ilim dili yapmakta sır, ne Kur'an, ne din mes'elesi olmayub büsbütün başka mes'eledir. Merakeş'ten Pekin'e kadar hutbeleri aynı dilde okutub, ırk farklarına rağmen, müslüman milletler arasında bir vahdet(birlik) yapmakdı."
Namık Kemal;
Edebiyatın râbita-ı millîyeye aid olan hizmetinden ise, o kadar mahrumuz ki lisân-ı Arab münteşir olduğu yerlerde Yunanî gibi zamanın kâffe-i meâsir-i ilmiyyesiyle kuvvet bulmuş bir lisâni galebe-i fesâhatla mahvetmişken, Türkçemiz henüz elifbası bile olmayan Arnavud ve Laz lisânlarını dahi unutduramamışdır.
Türkçeyi sevmek; onun büyüklük ve üstünlüğüne inanarak varlığını korumak; onu yabancı dillere karşı ezdirmemek ve sadeliğini sağlayarak güçlü bir edebiyat dili haline getirmek, Tanzimatçıların varmak istedikleri önemli hedeflerden biri olmuştur.
Reklam
Ziya Gökalp
"Her ülkede Türk bir devlet yapacak; Fakat bunlar birleşecek nihayet... Hep bir dille aynı dine tapacak, Olacak tek harsa mâlik bir millet."
Türkçeye yabancılar değil, yalnız kendi kaidelerimiz hâkim olmalıdır.
Medineyetler, kendilerini kabul eden ülkelere ya kendi kelimeleriyle veya kendilerini ifade edebilecek yeni kelimelerle girerler.
Namık Kemal;
...Bir Buharalı Türkçe söylediği hâlde buradaki Türkler içinde bir Fransız kadar dilinden anlayacak aşina bulamaz.
30 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.