Türkiye'nin Düzeni / Dün-Bugün-Yarın / Birinci Kitap

Doğan Avcıoğlu

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
607 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Tarihi, ekonomik gerçeklikler ışığında ele alarak hem Türkiye açısından hem de dünya ülkelerinin gelişimi açısından geçmişten bugüne çok güzel bir anlatımla sunan bir kitap. "Siyasi kimliği ne olursa olsun, istenirse, bir yazar, tarihe ve toplumsal olaylara tam bir bilimsel gerçeklikle bakabilir..." yargısını bende uyandıran, bir kaç kitaptan biri diyebilirim... Özellikle Osmanlı'nın Ortaçağ dönemini ve sonrasında gelen gerileme dönemini ele alırken ortaya konulan dünyadaki siyasi ve ekonomik yapısal durum ve bunlara bağlı devlet düzeni ve toplum düzeni ile ilgili tespitlere, çok az eserde rastladığımı söyleyebilirim. Toplumsal düzenin, tamamen ekonomik şartlara ve dünyadaki gelişmelere paralel olarak şekil aldığını kendi tarihimizi yeniden irdeleyerek anlıyoruz. Türkiye'nin Batı karşısında nereden nereye geldiğini ve bunun etkenlerini merak ediyorsanız, şiddetle tavsiye ederim... Batılılaşma, modernlik, çağdaş gelişme diye bize satılan her şeyin aslında birilerinin ekonomik ve siyasi çıkarlarına hizmet etmek demek olduğunu ve ne pahasına olursa olsun, "Milli Ekonomi" ve " Milli Politika" ile ancak bağımsız ve güçlü bir ülke olunabileceğini, bizim siyasetçilerimizin de öğrenecektir...
Türkiye'nin Düzeni / Dün-Bugün-Yarın / Birinci Kitap
Türkiye'nin Düzeni / Dün-Bugün-Yarın / Birinci KitapDoğan Avcıoğlu · Tekin Yayınevi · 200177 okunma
Reklam
607 syf.
5/10 puan verdi
görmediğimiz, dokunamadığımız bir otokontrol sisteminin ta ortasında duruyoruz. sanal bir zeka bu. bakıyor görüyor denetliyor yargılıyor suçluyor asıyor kesiyor. linç ediyor. provake ediyor gerektiğinde. işine gelince ortadan kaybolmuş gibi yapıyor. birileri azcık aydınlanınca daraltıyor kendini. birsürü devlet kanalı kullanıyor. kamu kurumlarında yetişiyor büyüyor. özel sektörde ek mesai yapıyor. evimizde akşam bizle sofrada hazır bulunuyor. her alanda her daim yanımızda. solugu duyuluyor (en azından ben duyuyorum) sanal bir otokontrol mekanizması. biraz değişince sistemin bir dosyası, hemen karşı saldırı. ya ege de 1. km toprak için uçaklar uçuşuyor ya da din elden gidiliyor denilip sistemin açıgı kapatması için insanların ilgisi başka yöne cekiliyor. sincanda gösteri yapılıyor, bir belediye başkanı bir açıklama yapıyor ki gündem değişsin. o esnada sistem ciddi bir hatadan dönderiliyor. asker zırt pırt bir söylemde bulunuyor. din elden gidiyor fazla abartılınca devreye bu sefer laik yanlıları giriyor. laikliğin l si hakkında bilgisi olmayan bu arkadaşlar, laiklik elden gitmesin diye bazı önlemler alıyorlar. birine tecavüz ediliyor, mahalleli hep bir elden linçte. ama aynı birliktelik, pkk lılar şehri yağmalarken gösterilmiyor. her kürt pkk lı, her türk milliyetçi, her inanç sahibi irticacı, her demokrat komunist, her doğa sever darwinci, biraz okuyan anarşist oluyor. denge(!) getirme amaçlı bu gidiş gelişler her zaman mükemmel işlemiyor elbet. düzen bizi yeme amaçlı kurulmuş. uyanabilen gözünü tabutta açıyor.
Türkiye'nin Düzeni / Dün-Bugün-Yarın / Birinci Kitap
Türkiye'nin Düzeni / Dün-Bugün-Yarın / Birinci KitapDoğan Avcıoğlu · Tekin Yayınevi · 200177 okunma
607 syf.
9/10 puan verdi
Doğan Avcıoğlu'nu biraz tanıyorsanız bilirsiniz ki yazdığı her kitapta tek bir tema vardır:Milli Demokratik Devrim.Bu iki ciltlik kitapta da Milli Demokratik Devrim'in gerçekleşmesine engel unsurları sıralamış aslında.Bu engeller cumhuriyetin kuruluşu ile sınırlandırmıyor,bizi Osmanlı Devleti'nin kuruluşuna getiriyor.Osmanlı Devleti'nden bugüne devletin bürokratik yapısı,köylünün durumu,iktisadi sistem,sosyolojik yapı.Ben bu kitabı okuduğumda süregelen bu sistemi çok daha merak edip Osmanlı Tarihi'ne yöneldim mesela.Türkiye Tarihi'ne ilgi duyanlar için genel bir hat çizmesi açısından çok iyi bir başlangıç kitabı olabilir bu.
Türkiye'nin Düzeni / Dün-Bugün-Yarın / Birinci Kitap
Türkiye'nin Düzeni / Dün-Bugün-Yarın / Birinci KitapDoğan Avcıoğlu · Tekin Yayınevi · 200177 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.