Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Güç, Zenginlik ve Yoksulluğun Kökenleri

Ulusların Düşüşü

James A. Robinson

Ulusların Düşüşü Sözleri ve Alıntıları

Ulusların Düşüşü sözleri ve alıntılarını, Ulusların Düşüşü kitap alıntılarını, Ulusların Düşüşü en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
...Ortalama bir Mısır yurttaşının gelir düzeyi, ortalama bir Birleşik Devletler yurttaşının gelir düzeyinin yaklaşık yüzde 12’si kadar ve ortalama yaşam süresi de 10 yıl daha az. Nüfusun yüzde 20 si ise büyük bir yoksulluk içinde. Bunlar kayda değer farklılıklar olsa da, Birleşik Devletler ile nüfusunun yarısının yoksulluk içinde yaşadığı Kuzey Kore, Sierra Leone, Zimbabve gibi yoksul ülkeler arasındaki farklılıklarla kıyaslandığında aslında gayet küçük kalır. Neden Mısır, Birleşik Devletlere kıyasla bu denli yoksuldur? Mısır’ı daha müreffeh ülke olmaktan alıkoyan nedir? Mısır’ın yoksulluğu kalıcı mıdır yoksa ortadan kaldırılabilir mi?
“Toplumsal iyileşme arayanlar, siyasi yapıdaki şiddet suçlarından kurtulmak kadar iş çevrelerindeki kurnazlıklardan kurtulmayı da amaç edinmelidirler.”
Sayfa 307Kitabı okudu
Reklam
Köleden faize...
Kurumlar, hatta dini kurumlar bile, köle ele geçirip satma arzusuyla yoldan çıkmıştı.
Sayfa 251 - Doğan KitapKitabı okudu
Bolşevik Devrimi’nin hedefi Çar yanlısı Rusya’nın sömürücü ekonomik sisteminin yerine milyonlarca Rus’u özgürlük ve zenginliğe kavuşturacak daha adil ve daha verimli bir sistem getirmekti. Ne yazık ki sonuç tam tersiydi; Bolşeviklerin alaşağı ettiği kurumların yerini çok daha baskıcı ve sömürücü kurumlar aldı. Çin, Küba ve Vietnam deneyimleri de benzerdi. Komünist olmayan, tepeden inme nitelikteki çoğu reform da daha iyi sonuç vermedi. Nasır, Mısır’da modern, eşitlikçi bir toplum inşa etmeye söz vermişti fakat bu yalnızca Hüsnü mübarek’in yozlaşmış rejimine yol açtı. Robert mugabe çoğu kişi tarafından Ian Smith’in ırkçı ve son derece sömürücü Rodezya rejimini deviren bir özgürlük savaşçısı olarak görülmüştü. Fakat Zimbabwe kurumları daha az sömürücü değildi; ekonomik performansı bağımsızlık öncesinden bile daha kötüydü.
Otoriter rejimler genellikle özgür bir medyanın önemini farkındadır ve onunla mücadele etmek için ellerinden gelen her şeyi yaparlar.
Sömürü biçimi değişti fakat ne kurumların sömürücü doğası ne de elitin kimliği değişti.
Sayfa 337 - Doğan KitapKitabı okudu
Reklam
Ekonomik politikalar ve kurumlar eşit şartlar oluşturmak için değil destekçilerine gelir sağlamak için tasarlanmıştı.
Şiddet karşısında insanoğlunun tüm bilgeliği ve mahareti faydasızdır.
Ekonomik yönden varlığını sürdürebilir bir sömürge için tek seçenek, sömürgecileri yatırım yapmaya ve çok çalışmaya teşvik eden kurumlar yaratmaktı.
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.