Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Güç, Zenginlik ve Yoksulluğun Kökenleri

Ulusların Düşüşü

James A. Robinson

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Şehirler terk edildi, yollar otlarla kaplandı.
Sayfa 165 - Doğan KitapKitabı okudu
Reklam
Peki Ya Fakir Ülkeler?
Zengin ülkelerde bireyler daha sağlıklı, daha uzun ömürlü ve çok daha iyi eğitimli.
Doğan KitapKitabı okudu
İzah ettiğimiz kurumsal dinamikler nihai olarak hangi ülkelerin 18. yüzyılın sunduğu önemli fırsatlardan yararlandığını ve hangilerinin bunu başaramadığını belirledi. Bugün gözlemlediğimiz dünya eşitsizliğinin kaynağı bu ayrışmada bulunabilir. Birkaç istisna dışında günümüzün zengin ülkeleri 19. yüzyılda başlayan sanayileşme sürecini ve teknolojik değişimi benimseyenlerdir; fakir olanlarda benimsemeyenler.
Komisyon: Çalışmadan da geçimini sağlayabiliyorsa birini nasıl çalışmaya zorlayabilirsiniz? Albu: O zaman ondan vergi alırım.
Sayfa 260Kitabı okudu
...Ortalama bir Mısır yurttaşının gelir düzeyi, ortalama bir Birleşik Devletler yurttaşının gelir düzeyinin yaklaşık yüzde 12’si kadar ve ortalama yaşam süresi de 10 yıl daha az. Nüfusun yüzde 20 si ise büyük bir yoksulluk içinde. Bunlar kayda değer farklılıklar olsa da, Birleşik Devletler ile nüfusunun yarısının yoksulluk içinde yaşadığı Kuzey Kore, Sierra Leone, Zimbabve gibi yoksul ülkeler arasındaki farklılıklarla kıyaslandığında aslında gayet küçük kalır. Neden Mısır, Birleşik Devletlere kıyasla bu denli yoksuldur? Mısır’ı daha müreffeh ülke olmaktan alıkoyan nedir? Mısır’ın yoksulluğu kalıcı mıdır yoksa ortadan kaldırılabilir mi?
Reklam
Bolşevik Devrimi’nin hedefi Çar yanlısı Rusya’nın sömürücü ekonomik sisteminin yerine milyonlarca Rus’u özgürlük ve zenginliğe kavuşturacak daha adil ve daha verimli bir sistem getirmekti. Ne yazık ki sonuç tam tersiydi; Bolşeviklerin alaşağı ettiği kurumların yerini çok daha baskıcı ve sömürücü kurumlar aldı. Çin, Küba ve Vietnam deneyimleri de benzerdi. Komünist olmayan, tepeden inme nitelikteki çoğu reform da daha iyi sonuç vermedi. Nasır, Mısır’da modern, eşitlikçi bir toplum inşa etmeye söz vermişti fakat bu yalnızca Hüsnü mübarek’in yozlaşmış rejimine yol açtı. Robert mugabe çoğu kişi tarafından Ian Smith’in ırkçı ve son derece sömürücü Rodezya rejimini deviren bir özgürlük savaşçısı olarak görülmüştü. Fakat Zimbabwe kurumları daha az sömürücü değildi; ekonomik performansı bağımsızlık öncesinden bile daha kötüydü.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.