Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Vegan Devrimi ve Hayvan Özgürlüğü

Zülal Kalkandelen

Vegan Devrimi ve Hayvan Özgürlüğü Gönderileri

Vegan Devrimi ve Hayvan Özgürlüğü kitaplarını, Vegan Devrimi ve Hayvan Özgürlüğü sözleri ve alıntılarını, Vegan Devrimi ve Hayvan Özgürlüğü yazarlarını, Vegan Devrimi ve Hayvan Özgürlüğü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kurt kafası*
Devlet Bahçeli, kendisine hediye olarak verilen doldurulmuş kurt kafasını kabul etmiş. Bununla da kalmamış; camekan içindeki kurt kafası, parti binasının girişinde sergileniyormuş. Bu vahşet hakkında birkaç sorum var. Geçen yıl hayvana yönelik şiddete hapis cezası gelmesi için yasa tasarısı hazırlatan Bahçeli değil miydi? Hayvan derken sadece kedi ve köpekleri mi kastediyordu, yoksa hemen her konuda olduğu gibi bu konuda da kendi sözünün tam tersini mi yaptı? Partisinin simgesi olan bir hayvanın kafasının koparılması ne anlama geliyor?
Sayfa 39 - Kült Neşriyat, 2.Baskı, 2019, *Tevriye vardır
"Etiyopya'da çocuklar hastalıktan, açlıktan ölürken niye hayvan haklarıyla uğraşıyorsun?" Bunu söyleyen bilmiyor ki Minnesota Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre, hayvanların beslenmesi için ekilen topraklar insanların beslenmesi için ekilse 4 milyar daha fazla insan açlıktan kurtulabiliyor.
Sayfa 300 - Kült Neşriyat, 2.Baskı, 2019
Reklam
1-2 hamburger = 604 kg sera gazı
Oxford Üniversitesi Zooloji bölümünde, coğrafya ve çevre konularında araştırma yapan Joseph Poore, hayvancılık endüstrisinin çevreye etkisi üzerine çok yararlı bir sunum yaptı. Onu bulmuşken, hayvancılığın küresel ısınmaya etkisini de sordum. Kendilerinin yaptığı araştırmaya göre, sera gazı emisyonuna etkisinin %26 dolayında olduğunu söyledi. Ama bunun sadece gıda ile ilgili olduğunu, hayvancılığın yan ürünleri olarak deri, yün vb. üretiminin dahil edilmediğini öğrendim. Gördüğümüz farklı oranların bir nedeni de bu. Poore, İsviçre Tarım Araştırmaları Enstitüsü'nden Thomas Nemecek ile birlikte, 40 temel yiyeceğin çevreye etkisini, sera gazı ile üretim, paketleme ve ulaştırma sürecinde kullanılan toprak ve su açısından değerlendirmiş. 40 bine yakın çiftlik ve 1600 imalatçıdan topladıkları verileri kullanarak, hesap cetveli işlevini görecek bir uygulama yaratmışlar. Örneğin haftada 1-2 kere hamburger yediğinizde, 1 yıl içinde sera gazı üretimine 604 kg daha ekleniyor. Bu miktar, benzinli bir arabayı 2482 km boyunca sürmek ya da Londra'dan Malaga'ya uçakla gidip dönmenin etkisiyle eşit. Ayrıca bu tüketim için 6 tenis kortu büyüklüğünde 1735 metrekarelik bir arazi kullanılması gerekiyor.
Sayfa 278 - Kült Neşriyat, 2.Baskı, 2019
Hayvan deneyleri iddia edildiği gibi olmazsa olmaz mı?
"İlaçları ve insan kullanımına sunulan ürünleri hayvanlar üzerinde denemekten daha etkili yöntemler var. En nihayetinde, her insan birbirinden farklı ve ilaçların kişiye özel olarak hazırlanması, biyoinformatik ve diğer teknolojiler aracılığıyla mümkün. İnsan olmayan hayvanlar üzerinde deney yapılması çağdışı, verimsiz ve güvenilmez; sadece fon bulmak için bu acımasız yöntemleri kullananların kariyerlerini sürdürmelerine yarıyor."
Sayfa 255 - Kült Neşriyat, 2.Baskı, 2019. Jerry Vlasak
Pisagor:
"İnsanlar, hayvanları katlettiği sürece birbirlerini öldürecek."
Sayfa 202 - Kült Neşriyat, 2.Baskı, 2019. Metinde kaynak verilmemiş
Theodor Adorno, dokunaklı bir biçimde şu sözleri söylemişti: "Auschwitz, bir insan bir mezbahaya bakıp da 'ama onlar hayvan' diye düşündüğü zaman başlar."
Sayfa 156 - Kült Neşriyat, 2.Baskı, 2019
Reklam
"Marx yaşasaydı vegan olur muydu?"
Kapital'in 1. cildinin 13. bölümünün sonunda Marx, kapitalizmin yalnızca emekçiyi değil, doğayı da sermaye kaynağı olarak sömürdüğünü yazar. Kapital'in 1. bölümünde yer alan bir dipnotta bir çiftlikte yaptığı gözlemi anlatıyor Marx. O notta insanların köleyken ve ücretli çalıştıklarında hayvanlara davranışlarını kıyaslıyor. Toprağa
Sayfa 153 - Marksizmle hayvan hakları/veganizm arasında bağlantı kurmak için illa Marx'ın mı bir şeyler söylemesi gerekiyor? Bağlantı APAÇIK
Bunları bilmiyordum, bal ve arıcılık hakkında :
Arıcılık sektöründe ise farklı sömürüler söz konusu. Birçok "çevreci" insan bal, polen, arı sütü için arıları sömürmenin olağan olduğunu savunuyor; hayvan hakları savunucusu olduğunu iddia edenler "ama organik bal alıyorum" diyebiliyor. Bunu söyleyenler, kraliçe arı olmadan diğer arılar bal üretmeyeceği için tüm arıcıların yetiştiricilerden kraliçe arı sipariş ettiğini ve uçup gitmesin diye kanatlarını söktüklerini bilmiyorlar mı? Arıların kovanda bir yalıtım malzemesi ve kendileri ile yavruları için yiyecek olarak kullanacakları bala arıcılar el koyuyor. Bir arı grubu istenilen miktarda bal üretemez hale gelince, kovandaki arılar arıcılar tarafından öldürülerek yeni arı grupları oluşturuluyor. Daha çok bal üretmeleri için arılara da çeşitli ilaçlar veriliyor. Ben "organik alıyorum, benimkinde ilaç kullanılmıyor" diyenler, arılara uygulanan bu sömürüleri umursamıyor mı?
Sayfa 136 - Kült Neşriyat, 2.Baskı, 2019
veya:Tavuk beyinli? Balık beyinli? Öküz beyinli?
Canan Karatay, "Hipokrat diyor ki 'Ne yerseniz osunuz.' Veganlar tahıl yiyor, tahıl beyinliler. Koyunları seviyorlar, koyunlara benziyorlar. Koyun da tahıl beyin, neden alınıyorlar? En sevdiğin hayvana benzetiyorum seni" diyorsunuz. Veganları koyuna benzeterek türcü bakış açınızla "aptal" demeye çalıştığınız belli ama biz buna kızmıyoruz. Bir veganı haklarını savunduğu hayvana benzeterek aşağılamış olmazsınız. Ayrıca koyunlar düşündüğünüz gibi aptal değil. Bir de veganlar sadece tahıl yemiyor. Sizin gibi baklagiller, meyve ve sebze de yiyor. Hipokrat'a dönersek, acaba dana yiyen insanlar da dana beyinli mi oluyor?
Sayfa 129 - Kült Neşriyat, 2.Baskı, 2019.
148 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.