Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yakın Tarihin Gerçekleri

İlber Ortaylı

Yakın Tarihin Gerçekleri Sözleri ve Alıntıları

Yakın Tarihin Gerçekleri sözleri ve alıntılarını, Yakın Tarihin Gerçekleri kitap alıntılarını, Yakın Tarihin Gerçekleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir devri yargılarken yöneticilerin neleri yapıp neleri yapamayacaklarını ve mevcut imkanları ne kadar iyi kullanabildiklerini gözlemek lazımdır.
Filistin
Filistin ismi , çok açık belirtelim , Memluklular devrinde de , Osmanlılar devrinde de kullanılmamıştır. Buraya genellikle ‘Bilal-ı Şam’ yani Avrupa tabiriyle ‘Great Syria’ deniliyor. Suriye tabii ki coğrafya bakımından bugünkü Suriye değil; daha geniş bir bölge. Roma devrinde de böyleydi. Filistin ismi de Osmanlı yönetimi yıkıldıktan sonra yeni gelen Britanya idaresinin verdiği, tarihi coğrafyayla ne kadar bağdaştığı belli olmayan bir isim …
Sayfa 301Kitabı okudu
Reklam
İhbar
Sade vatandaş kesin seçimler yapmak ve ağır faturalar ödemek zorunda kalmıştı. O bir anda tarihi yapan öğe oldu. Ya yurdunu işgal edenlere karşı savaş veren direniş örgütlerinin ortasında buldu kendini ya da iş birlikçilerin arasında... Ya komşusu Yahudi'yi ihbar etti ya da prensipleri uğruna canını tehlikeye atarak onu yıllarca sakladı.
Sayfa 192Kitabı okudu
Besleyemeyeceği nüfusu üretmek çok ağır bedeli olan bir toplumsal hatadır. Zira, eğitilemeyen ve beslenemeyen göçmen kalabalıklar eninde sonunda marjinal cemaatlere dönüşürler.
Sayfa 272 - Kronik KitapKitabı okudu
Türkiye Devleti’nin şekil-i hükümeti cumhuriyettir.
Sayfa 154 - Kronik KitapKitabı okudu
Türkiye'de okul tarih eğitimi, kitlelere herhangi bir şeyi aşılayamayacak kadar zavallı durumdadır ve hep öyleydi (Cumhuriyet'in ilk yılları hariç).
Sayfa 30 - Kronik KitapKitabı okudu
Reklam
Anna’nın intiharından sonra adamakıllı işe yaramaz hale gelen Vronski gönüllüler alayındadır. Tolstoy’un deyişiyle okuyucusuz gazetelerin yazarları ve üyemiz partilerin kışkırttığı kalabalık Slavları kurtarmaya uğraşıyordu.
“Carlo Piazza dünya tarihinde ilk savaş uçağını kullanan pilot sayılıyor. Bir başka teğmenin kullandığı Etrich Taube Marka uçakla da birliklerimizin üzerine ilk bomba atıldı. Türk birliklerinin elinde hava savunması silahı tabii ki yoktu. Bildiğimiz makine tüfeklerle bu uçaklar düşürüldü. Bu da ilk uçak düşürme olayıdır.”
1860'ların sonunda imparatorluğun her yerinde arazi alan yabancıların yanı başında vakıfların satışı esası da kabul edildi fakat ilginç olan bu son hükmün çok geniş ölçüde tatbik edilmemiş olmasıdır. Bazen inançlar kanunların önünde yürür.
Sayfa 42
“ Sabiha Sultan’ın bir değişi ile kendisi Saltanat ve Cumhuriyet’in bağı için; “O Türklerin imparatorluğuydu bu da Türklerin cumhuriyetidir”demişti.
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.