Kanuni ve Dönemi

Yenilmez Türk

Nicolae Jorga
"Hiçbir Osmanlı Sultanı, Osman Bey'in halefi, padişah ve halife olarak sahip olduğu bilinci, onun kadar ihtişamla taşımadı." Nicolae Jorga Osmanlı padişahları içerisinde en bilineni hiç şüphesiz Kanuni Sultan Süleyman'dır. 46 yıl süren hükümdarlığının izleri günümüze kadar gelmiştir. Kanunî Sultan Süleyman döneminde doğu sınırlarının fazla tehdit almaması ve Avrupa'da gelişen şartlar sebebiyle asıl hedef batı olmuştu.  Kanuni'den itibaren Osmanlı İmparatorluğu, Avrupa için gerçek bir tehlike oldu. Kanunî Sultan Süleyman döneminde Almanya içlerine kadar ilerlenmesi, Avrupa'da büyük bir korkuya sebep olduğu gibi "Yenilmez Türk imajını" da oluşturdu. Kanunî dönemi o kadar parlaktı ki 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun içine girdiği buhranlı yıllarda, ıslahat layihası kaleme alanlar Kanunî dönemini dönülmesi gereken "Altın Çağ" olarak göstermişlerdi. Kanunî dönemi her yönden İmparatorluğun zirvesi olmasa da padişahın 46 yıl süren hükümdarlığı ve dünya siyasetine yön vermesiyle Osmanlı İmparatorluğu'nun en göz alıcı dönemidir. Jorga, Kanunî'yi "Hiçbir Osmanlı Sultanı, Osman Bey'in halefi, padişah ve halife olarak sahip olduğu bilinci, onun kadar ihtişamla taşımadı" şeklinde değerlendirir. Jorga'nın Osmanlı Tarihi'nin Kanunî Sultan Süleyman ile ilgili bu kısmı birçok ana kaynağa dayanılarak hazırlanmış ve Kanunî döneminde Osmanlı İmparatorluğu'nu teferruatlı olarak anlatan bir eserdir. (Tanıtım Yazısından)
Yazar:
Nicolae Jorga
Nicolae Jorga
Çevirmen:
Nilüfer Epçeli
Nilüfer Epçeli
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 37 dk.Sayfa Sayısı: 304Basım Tarihi: Mart 2008Yayınevi: Yeditepe Yayınevi
ISBN: 9789756480946Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
304 syf.
5/10 puan verdi
Nicolae Jorga'ya göre "KANUNİ"
Evvela yazar Nicolae jorga'dan birazcık bahsetmek isterim. Kendisi aslen romen olan yazar 18 yaşında üniversiteden mezun olup 1940 yılında öldürülünceye kadar 1300'e yakın kitap yazmış bunun yanındada 10.000'e yakın bir sayıda da makale yayınlamıştır. Aynı zamanda kendisi ülkesinde milletvekili olmuş, parti kurmuş böylece başbakan olmuş ve bir dönem meclis başkanlığı da yapmıştır. Dünyaca ünlü bir tarihçi olması yanında aynı zamanda ülkesinde siyasi açıdan da tarih yazmış bir şahıstan bahsediyoruz. Çok dolu dolu bir hayat, örnek alınası... Kitabımıza gelirsek; bu kitabı alma amacım tarihçinin 5 ciltlik Osmanlı tarihi kitabını almadan evvel yazarın tarihe bakış açısı bakımından bilgi edinmekti. Vardığım sonuç ise diğer batılı oryantalist yazarlar gibi üstünkörü doğu tarihi yazmayıp, kaynaklar göstererek bir kitap ortaya koyması idi. Ama kaynaklar da yine batılı yazarların ortaya koyduğu tarih kitaplarından ibaret. Kitabın kaynakçasında tanıyabildiğim tek bir yazar vardı; o da Hammer. Kitabın içeriğinden de kısaca bahsedersem yazar sanki kanuni döneminin tamamını değil de sadece kanuni dönemi Osmanlı-Avusturya Macaristan devleti ilişkilerini araştırmış gibiydi. O yüzden gayet sıkıcıydı kitabın büyük kısmı. Yine de merak edenler okuyabilir. Çünkü Jorga doğuya "öteki" gözüyle bakmayan nadide batılı tarih araştırmacılarından birisi bendenize göre :) Okumalarınızın faydalı olması dileğiyle... Selametle, sevgiyle kalın efendim.
Nicolae Jorga
Nicolae Jorga
Yenilmez Türk
Yenilmez Türk
Yenilmez Türk
Yenilmez TürkNicolae Jorga · Yeditepe Yayınevi · 200886 okunma
Reklam
416 syf.
3/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Kitap biraz yüzeysel kalmış çok daha detaylı Kanuni dönemi kitapları mevcut. Artılarından çok eksileri olan kitap hiç bir açıklama notu net değil sürekli kaynak gösterilmiş.
Yenilmez Türk
Yenilmez TürkNicolae Jorga · Yeditepe Yayınevi · 200886 okunma
261 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Jorga , Kanuni'yi " Hiçbir Osmanlı Sultani, Osman Bey'in halefi, padişah ve halife olarak sahip olduğu bilinci , onun kadar ihtişamla taşımadır " şeklinde değerlendirir.
Muhteşem Kanuni
Muhteşem KanuniNicolae Jorga · Karar & Yeditepe Yayınevi · 201686 okunma
·
Puan vermedi
Büyük Padişah, isminden çok "Kanuni" unvanıyla tanınırsa da bu sıfat, 18. yüzyılda ilk defa Dimitrie Cantemir'in Osmanlı tarihinde geçti, XIX. yüzyılda Osmanlı tarihçilerince de benimsenerek yaygınlık kazandı. Çağdaşı Batılı yazarlar Sultan'ı "Muhteşem" veya "Büyük Türk" lakaplarıyla anıyorlardı. Ayrıca batı kaynaklarında, Fetret döneminde Osmanlı tahtına oturan Süleyman Çelebi dolayısıyla II. Süleyman olarak da nitelendirildi.
Muhteşem Kanuni
Muhteşem KanuniNicolae Jorga · Karar & Yeditepe Yayınevi · 201686 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.